Relatii

Iubirea este ca un puzzle

Cică au realizat chinezii cel mai mare puzzle din lume, înscris și in Cartea Recordurilor in 2015. Dar eu știu ca exista un puzzle și mai mare. Iubirea este ca un puzzle, ce sigur îl întrece pe acesta.

Probabil ca intuiti și de ce. Iubirea este ca un puzzle pentru ca reunește un amalgam de emoții- de la recunoștință la sprijin necondiționat, de la atracție fizica la chimie intelectuala, de la compromis la sacrificiu de sine, de la manipulare la ura. Surprinzător nu? În iubire exista și o doză de ura, pentru ca oricât am vrea sa credem ca este imaculata, pura, neatinsa, suntem oameni și in noi zac deopotrivă Binele și Raul, deci nici ea nu ar putea fi altfel.

Iubirea este ca un puzzle, în care regăsești piese de culori diferite, forme diferite, care puse cap la cap fac un întreg, un tot unitar. De aceea este și dificil sa găsim sufletul pereche, cel cu care sa completam puzzle perfect.

De cele mai multe ori construim puzzle-ul si abia la sfârșit ne dam seama ca lipsește o piesa sau ca nu se armonizeaza cu puzzle-ul deja făcut și ne e prea greu sa îl refacem,motiv pentru care îl carpim pe cel existent.

Iubirea este ca un puzzle – are patru faze

Evident ca o „carpeala” nu poate înfrumuseța o haina, ci doar ii aduce o nota de originalitate sau de kitsch după caz. Iubirea este ca un puzzle pentru are patru faze ca și puzzle-ul: răsturnarea pieselor, descoperirea, asamblarea și imaginea finala.

La răsturnare e cel mai bine pentru ca atunci fiecare partener arunca cele mai bune calități, își pune în valoare toate talentele. La descoperire începem sa decantam, sa vedem cât este poleiala și cât este constanța, realitate.

La asamblare este maturizarea cuplului, când defectele și calitățile se contopesc, când iau naștere noile reguli ale casei, când se formează practici ale cuplului și își recunoaște individualitatea în fata altor sute de miliarde de cupluri.

Imaginea finala e cea decide soarta relației. Iubirea este ca un puzzle, după ce l-ai făcut îți place sau nu ce a iesit, te gândești dacă a meritat sau nu efortul și dacă ai face altfel. Cam asa e și în iubire, ai deja partenerul, ai deja relația de câțiva ani și ajungi într-un punct critic sau în care unul din voi se schimba și te gandesti: îmi place cum arata relația mea, putem sa ne reinventam amândoi sau trecem la un nou puzzle?

Iubirea este ca un puzzle pentru ca implica rabdare

Dacă s-ar vinde la kilogram, sigur răbdarea ar fi mai scumpa decât petrolul. Asa cum într-un puzzle trebuie sa ai o răbdare infinita ca să îl construiești și trebuie sa îl gândești pas cu pas, la fel și în iubire trebuie sa ai răbdare cu tine, cu partenerul sau partenera, cu cei din jur. La fel trebuie sa gândești fiecare pas în iubire pentru amândoi.

Când ai făcut ultima oara un puzzle si cât timp ți-a luat? Când ai revăzut ultima oara imaginea de ansamblu a iubirii voastre?

Publicitate

27 de gânduri despre „Iubirea este ca un puzzle”

 1. Puzzle-ul nostru dureaza de vreo 11 ani si doi copii. Si pot spune ca e cel mai reusit puzzle pe care l-am vazut in 28 de ani de existenta. L-am peticit de cateva ori si parca e mai frumos acum. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Minunat ai facut aceasta analogie intre puzzle si dragoste. Sunt total de acord cu ce ai scris. Trebuie sa treci prin toate cele 4 faze ca sa vezi la urma daca ti-a iesit si daca ansamblul este unul imbucurator sau nu. Dar mai poti asocia iubirea si cu un cub Rubik, daca tot ne gandim la jocuri. E si tare complicata si trebuie sa o intorci pe toate fatetele ca sa vezi daca poti ajunge la o singura culoare sau imagine la final.

  Apreciat de 1 persoană

 3. „Iubirea este ca un puzzle pentru are patru faze ca și puzzle-ul: răsturnarea pieselor, descoperirea, asamblarea și imaginea finala” minunat ai cuvantat despre iubire!
  Iar ceea ceai adaugat la comentariul facut de Raluca, este in ton cu ce simt eu. Puzzle-ul nostru l-am facut de ceva vreme si… surpriza… nu doar ca nu s-a terminat, prin alipirea ultimei piese dar a deschis porti catre alte zari. Absolut superbe.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Foarte frumoasa metafore. Eu nu sunt fan puzzle dar mi se pare corecta comparatia. De multe ori nici nu stim ce lipseste sau ne întrebăm constant daca suntem pe drumul cel bun.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Mult adevăr este spus aici. Da, iubirea e chiar ca un puzzle, îți trebuie timp și răbdare să o construiești sănătoasă de la bază și să o faci cu multă răbdare și devotament să înfloreasca zi de zi și să dainuie peste timp. Felicitări pentru articol!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.