Metafore si Poezie

Critica constructivă este asemănătoare unui curcubeu

M-am obișnuit să aud des în jurul meu critici și nu neapărat între adulti, ci din fragedă pruncie, mame care le spun propriilor copii: „Uite fetita/băiețelul ce cuminte e, uite fetita/baietelul ce frumos mănâncă față de tine șamd.” Mai târziu, aceleași mame se plâng ca au copii lipsiți de inițiativă, incapabili sa își susțină punctul de vedere. Le trebuie o lupă imensă pentru a vedea greșelile făcute în mod repetat. Subliniez cuvântul „repetat”, căci una e sa faci o comparație azi și poate peste un an și alta e sa îți critici copilul zilnic sau frecvent, în mod indirect, prin comparație cu ceilalți. Și măcar de-ar fi o critică constructivă.

Poate vă întrebați ce este critica constructivă și cum o înțeleg eu. Ei bine, eu o asemuiesc cu un curcubeu din mai multe motive.

Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă si are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. Similar, critica constructivă, față de cea uzuală, separă omul de comportamentul său.

În primul rând curcubeul apare după o vreme urâtă, ploioasă. Similar, critica constructivă apare ca urmare a unui eveniment neplăcut și mai ales a unui comportament ce nu a îndeplinit așteptările celorlalți, fie ei străini sau din familie.

Critica constructivă educă, nu jignește!

Comentariile celui care critică constructiv sunt o reflexie a valorilor proprii: respectul de sine și față de ceilalți, atenția la cuvinte și la emoțiile proprii și ale celorlalți.

Asta înseamnă că nu vei auzi din gura unei persoane ce critică constructiv o replică de genul: „Tu ești idiot, cum ai găsit o asemenea soluție la problemă?”. Critica distructiva raneste, jignește persoana și nu schimbă comportamente.

Din contră, vei auzi mai degrabă o astfel de afirmație, ce denotă exact valorile menționate: „Felicitări pentru inițiativă! O apreciez sincer și consider că pe viitor poți remedia problema apelând și la o altă soluție, care are câteva avantaje”. Așadar, critica constructivă este orientată spre comportamente, soluții, spre a oferi încredere persoanei.

Critica și curcubeul, de la mic la mare

Asa cum ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de undă mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior, critica constructivă este de la pașii mici la cei mari.

Întâi un pas mic, cel făcut către noi înșine, de a ne reprima impulsul de moment. S-ar putea ca, în funcție de gravitatea situației, să ne vină să tipam, să reproșam, să aruncăm cuvinte dure persoanei respective.

Următorul pas, mai mare decât primul, este cel de a converti aceste impulsuri în aprecieri pozitive asupra lucrurilor bune din situația respectiva. Cu alte cuvinte să vedem jumătatea plină a paharului!

Al treilea pas și mai mare decât primii doi, este să explicăm celuilalt ce a fost greșit, folosind întreg arsenalul de cuvinte neutre sau cel puțin fără conotație negativă, adoptând un ton prietenos fără a fi pedagogic sau autoritar.

Cel mai mare pas este cel de a verifica cu persoana respectivă că a înțeles critica constructivă, că va proceda diferit într-o situație similară. Adiacent, putem verifica în timp, fără intenția de a reproșa, că sunt schimbări în comportamentul celui criticat.

Așa cum fiecare vede propriul curcubeu, oricare dintre noi, cei care criticam constructiv, poate decide momentul, contextul, aspectele pe care le vede la celălalt ca fiind de îmbunătățit.

Tot noi decidem dacă este mai bună tăcerea sau critica, fie ea și constructivă, dacă este doar un moft, o așteptare nerealista față de acea persoană sau dimpotrivă, acel comportament îi va dăuna pe termen lung și, din iubire, respect vrem să ajutăm.

Emoția – legătura între curcubeu și critica constructivă

Eu când privesc cerul și văd curcubeul, mă simt din nou copil, mă simt plină de speranță, optimism și zâmbesc. Așa trebuie să fie și o critică constructivă, să îl facă pe celălalt să zâmbească, să ii dea încredere că poate face și altfel lucrurile, că se poate schimba, fără a-și pierde din autenticitate sau a trai doar pentru a face pe placul celorlalți. Iată câteva tehnici de a critica într-un mod constructiv și aici.

La voi cum arată curcubeul și cu ce cuvinte înfrumusețati ziua celui care greșește ?

19 gânduri despre „Critica constructivă este asemănătoare unui curcubeu”

 1. O tematică bună. Fiecare copil sau adult are culorile sale, de aceea critica, dacă nu este una constructivă le șterge materialul sufletesc. Apoi, devin inerți la tot ce înseamnă emoție, apreciere, recunoștiință.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mie nu îmi place sa critic și dacă se întâmplă să o fac, o fac într-un mod cât mai drăguț cu putință. Nu îmi place să fiu criticată cu răutate și nu o fac, la rândul meu

  Apreciat de 1 persoană

 3. Mi-a placut mult comparatia. Critica constructiva e foarte importanta atat in familie cat si in job. Intotdeauna am incercat s-o promovez mai ales cu angajatii, realizand astfel o atmosfera placuta de lucru. Exista si cursuri pentru asa ceva.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Pai… ziceam sa fii diplomat ca sa nu dai cu biciul. Uneori sunt atat de obosita si de cu capul plin de de toate ca ma apuca nervii numai cand ma gandesc ce dezastru am in fata

    Apreciază

 4. O perceptie înteleapta. Un punct de vedere obiectiv-pragmatic, care scoate în evidenta relativismul si subiectivismul perceptiilor simturilor rational-sentimentale, al comportamentului constient-inconstient prin care gândim, ne exprimam, actionam si evoluam spatio-temporal prin multiversul perceptiilor infinite… 🙂
  O zi sublima, Suflet frumos !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.