Relatii

Codul bunelor maniere la o întâlnire

Îți mai aduci aminte de prima întâlnire? Fluturi in stomac, obraji imbujorati, imaginația ta plutind într-o alta galaxie și doar ideea de a-ți acoperi corpul, de a purta o ținută deopotrivă confortabila și eleganta te mai tine legata de realitate. Vrei sa îl impresionezi, dar într-un mod plăcut, fără sa fii vulgara, vrei sa fii sexy, dar fără sa pari disperata, vrei sa ii arăți ca îți place dar fără sa forțezi lucrurile. Dacă partea cu ținuta o poți rezolva fie datorita propriului simt estetic, fie apelând la un stilist sau la prietene ori documentandu-te pe internet, cum rămâne cu codul bunelor maniere la o întâlnire?

Ce nu este Codul bunelor maniere la o întâlnire

Codul bunelor maniere nu este un curs pe care sa îl înveți cu cateva ore înainte de întâlnire. Codul bunelor maniere nu este o rețeta a unei întâlniri de succes.

El nu este evident ca o rochie, ca un accesoriu sau ca un machiaj, dar contribuie semnificativ la imaginea de ansamblu asupra persoanei respective.

Din ce se compune codul bunelor maniere la o întâlnire

Practic codul bunelor maniere este un ansamblu de reguli de politețe, unele chiar de bun simt, pe care, respectându-le, dovedim ca suntem educați și asiguram o atmosfera plăcută în cadrul întâlnirii.

Poate ca vom pleca de la prima întâlnire deziluzionate, căci aveam alte așteptări decât ceea ce am primit, poate ca persoana respectiva nu este chiar cea pe care a conturat-o imaginația noastră bogata, poate ca nu a existat chimie între noi, dar măcar ne-am respectat reciproc si întâlnirea a păstrat un anumit nivel de eleganta, de politețe astfel încât nu ne e rușine când ne-o reamintim.

Codul bunelor maniere la o prima întâlnire este unul vast, dar voi aminti câteva reguli pe care eu le consider esentiale:

1.Telefonul nu se ține pe masa, ci în geanta!

De multe ori observ în jurul meu și recunosc și eu fac asta uneori, scot telefonul și îl pun pe masa. Mai rău e in faza a doua, când doua sau mai multe persoane de la aceeași masa găsesc interesant sa se uite în telefon și sa comenteze diferite lucruri. Sau a treia faza când interlocutorul se uita la tine și tu te uiți în telefon, eventual mai porți și o discuție.

Poate ca atunci când fluturii îți dau târcoale, când inima e pe cale sa îți sara din piept, nu vei simți nevoia sa îți pui telefonul pe masa, cu atât mai puțin sa îl ignori pe celalalt. Și totuși, reflexul odată format, e greu de schimbat dacă nu conștientizezi ca este un obicei urat. Drept urmare, pune telefonul în geanta înainte de a da mana, de a te îmbrățișa cu persoana respectiva.

2. In restaurant intra primul bărbatul.

Scopul final este de a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă. De multe ori nu se respecta regula pentru ca se confunda cu ideea ca doamnele au prioritate, ele trebuie sa intre primele, ele trebuie salutate întâi etc.

3. Nu se intră în restaurant cu paltonul, umbrela in mână sau pălăria pe cap și nici nu sunt lăsate pe scaunul de alături.

Din păcate, dacă nu vorbim de un restaurant de lux sau unul care sa respecte eticheta și sa aibă o garderoba, obiceiul de a pune hainele, geanta pe un al treilea scaun, pentru a ne simți „confortabili” este aproape o regula. Evident una care nu are tangenta cu codul bunelor maniera despre care menționez aici și care nu face cinste celor doi îndrăgostiți.

4. Poziția la masa trebuie sa fie suficient de buna încât sa nu punem șervețelul pe genunchi, sa stam aplecați peste farfurie sau cu coatele pe masa.

Avem tendința sa ne aplecam spre celalalt, mai ales dacă are o voce mai suava și vorbește mai încet. Și tot din reflex, sa ne întindem bratele pe masa. Dar, dacă am dispune de suficienți bani încât sa mergem pentru o prima întâlnire la Sublimotion, cel mai scump restaurant din lume, unde decorul se schimba la fiecare fel de mâncare?

Sublimotion

Oare nu trebuie sa dovedim ca manierele noastre fac cinste localului ales, nu sa fim „primiti” doar datorita buzunarului nostru?

5. Servirea peștelui și a fructelor de mare este o arta

Dacă la aperitiv și friptura, lucrurile sunt relativ simple, servirea fructelor de mare si a peștelui necesita putin mai multa atenție și o oarecare îndemânare. Codul bunelor maniere prevede câteva reguli în acest sens.

Astfel folosim cuțitul special pentru peste doar la tranşare, dezosare şi ca ajutor la mâncat. Odată operaţia terminată (desfacerea în două şi îndepărtarea şirei spinării) cuţitul nu se mai foloseşte la tăiat. Oasele pe care le avem în gură se pun pe furculiţa apropiată de buze sau le putem scoate cu ajutorul a două degete.

În privința fructelor de mare, le servim in funcție de tipul lor. De exemplu, la crabi, languste şi homari se rup cu mâna articulaţiile şi apoi, cu un cleşte special, se sparg oasele şi se scoate carnea din coşul pieptului, picioare şi coadă. Vom avea la dispoziție un bol pentru clătirea degetelor. Vom servi aceste crustacee cu pâine prăjită și unt.

6. Servirea băuturilor are câteva reguli trecute in codul bunelor maniere

O prima întâlnire, mai ales dacă este seara și se desfășoară într-un cadru romantic, este și un prilej de a ciocni un pahar cu vin. Si în acest caz, codul bunelor maniere ne învață să fim elegante:

  • Paharul de vin roșu se ține de baza bolului.
  • Paharul de vin alb se ține de picior, pentru a nu încălzi vinul din el.
  • Paharul de coniac se încălzește în ambele mâini, apoi se ține în palmă, de la baza bolului.

Dacă ajungeți și la o cafea, aveți grija sa nu o serviți cu lingurița în ceașcă.

7. Așezarea tacâmurilor la finalul mesei, impresia despre restaurant sau despre noi înșine?

Ne-am simțit bine unul cu celalalt, am savurat preparatele delicioase și am gustat din băuturi cu arome deosebite.

E timpul sa dovedim ca știm codul bunelor maniere și ca mulțumim chelnerului pentru tratatie. Felul în care așezăm tacâmurile este o modalitate de a dovedi asta, dar și o amprenta a propriei educații.

Așezarea tacâmurilor, sursa:acasacumami.ro

Așadar, codul bunelor maniere este despre noi și este la fel de prețios, de important ca rochia sau pantofii aleși pentru întâlnire. Tot codul bunelor maniere prevede sa nu discutați despre bani, vârsta, sănătate. În rest fiți voi naturali, autentici. Poate ca avem norocul ca partenerul sa se îndrăgostească peste cap și sa remarce doar partea fizica la prima întâlnire, dar cum rămâne cu a doua, a treia șamd?

Publicitate

15 gânduri despre „Codul bunelor maniere la o întâlnire”

  1. Foarte bun articolul, din pacate bunele maniere tind sa se dezolve intr un ocean de „casual” prost inteles. Lumea obisnuita sa manance la fast food plimba aceleasi maniere si prin restaurante si trebuie sa recunoastem, ca cel putin la noi in tara nici personalul restaurantelor nu da dovada de prea multa clasa. Am avut ocazia sa ajung in cateva restaurante elegante si ceea ce fac ospatarii acolo e coregrafie curata!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Foarte fain articolul tau. Am citit si eu de-a lungul timpului despre aceste lucruri. Din pacate putini stiu si sunt des incalcate. Oamenii tin coatele pe masa, stau cu telefoanele… cred ca, din pacate, putini le mai respecta.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Cand eram pustoaica, una din cartile mele favorite era Codul Manierelor Elegante. Ulterior,una din chestiile care ma „amuzau” in viata era sa observ cat de des este incalcat acest cod. Parerea mea este ca… pana nu se desfiinteaza televiziunea, tinerii nu vor tine cont de acest set de reguli. As avea atat de multe de spus despre acest subiect incat… mai bine ma opresc. Felicitari pentru articol, Oana! Mare bucurie mi-ai adus cu el.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.