Relația mea cu banii a fost mereu o loterie – uneori am avut noroc, dar de cele mai multe ori am pierdut. Și când pierzi, evident ca plângi, te plângi o luna întreaga, pana la următorul salariu. De aceea mi-am propus sa scriu acest articol despre cum sa fii mai precaut financiar.
Ca sa avem aceeași noțiune, pentru mine precaut financiar înseamnă să nu ajungi sa apelezi la propriile economii sau mai rău să te împrumuți. Ceea ce e foarte dificil în ziua de azi.
Cum sa fii precaut financiar – Sa ai zile clar dedicate cumpărăturilor
Prima idee pe care ma straduiesc de câteva săptămâni sa o implementez și de cele mai multe ori mi-a ieșit, este sa am o zi dedicata cumpărăturilor. Asta înseamnă că în fiecare săptămână aleg o zi și doar atunci întru în hipermarketuri sau magazine de orice fel, inclusiv de copii. În restul perioadei, ignor tentațiile cu bună știință. Am remarcat ca, atunci când intru de curiozitate, doar sa treacă timpul sau mai știu eu din ce motiv, automat cheltui și nu doar pentru o pâine, ci peste 80 lei.
Cum sa nu îți cheltui salariul din prima zi – Sa ai o lista clara de cumpărături
Al doilea pas pentru a scăpa de ispita de a cheltui este sa fac o lista pe hârtie cu tot ce e nevoie. Și ca să fie treaba completa, iau bani cu 50 lei în plus fata de lista respectiva. Este suma de rezerva, pentru ca, în cazul în care au crescut preturile excesiv, sa fiu sigura ca nu voi pune vânzătoarea la munca dubla-sa bata pe casa și apoi sa șteargă din produsele listate. Plus ca lista ma ajuta sa vad și pe ce cheltui cei mai mulți bani.
Cum sa fii precaut financiar – Sa introduci într-o aplicație veniturile și cheltuielile
Pentru a putea face un bilanț la sfârșit de luna sau chiar pe un an, am cautat în Magazin Play o aplicație și mi-am instalat Money Manager. Pot introduce cheltuielile defalcate pe multe categorii, pot vedea mult mai bine dacă am avut anumite priorități sau risipă într-o anumita luna și unde mai pot reduce luna următoare.
Prima luna a fost un șoc, pentru ca am constatat ca mare parte din finanțe le dau pe mâncare și pe sănătate. Cum cele doua sunt legate între ele, m-am gândit sa schimb stilul de viata cu ajutorul unui nutriționist și astfel voi cheltui mai puțin pe mâncare sau măcar voi manca mai sănătos.
Cum sa fii mai precaut – Sa gătești mai mult sau sa mănânci de acasa
Nu e o rușine sa vii cu pachetul de acasă, chiar și într-o corporatie. Dacă îți place să gătești și nu te deranjează sa aloci măcar jumătate de zi din weekend pentru asta, fă-o cu încredere. Îmi povestea cineva ca și-a făcut bani de concediu, dupa ce s-a apucat de gătit și mai ales mâncat de acasă. Eu nu sunt fană ideii, dar exista si alte opțiuni de a nu goli buzunarul rapid.
Cum sa fii mai precaut financiar – Sa găsești noi modalități de a face bani
Este uneori frustrant sa depinzi doar de salariu și atunci ai doua optiuni: fie te limitezi la ce ai, fie găsești noi modalități de a face bani. Ceea ce nu e deloc ușor, pentru ca trebuie sa sacrifici timp ca să castigi bani. Am scris pentru Laura, de la Unicornulalbastru.ro un articol despre posibile modalități de a face rost de venituri suplimentare. Cert este ca pentru orice varianta ai opta, e nevoie de timp, de aplecare și implicare în domeniul respectiv, de munca.
Cum sa fii mai precaut din perspectiva financiara – Sa vinzi lucruri care nu-ți mai sunt utile
Ai copil de câțiva ani și casa plina de haine, de jucării de când era mic? Dacă poți sa le vinzi pe Olx sau pe diverse grupuri de Facebook, cu atât mai bine. Dacă nu reușești, măcar donează, faci o fapta buna și îți golești casa de chestii inutile.
La fel poți face și cu bijuterii care s-au rupt. Dacă te-ar costa mai mult manopera decât una noua, mai bine vinde acea bijuterie și obții ceva, tot mai bine decât nimic.
Cum sa fii la moda și cu buzunarul plin? – Apelând la croitori
Nimerisem acum câțiva ani la o doamna croitoreasa incredibila-pe lângă pricepere, avea și un simt estetic deosebit și era în pas cu moda. Mi-a făcut din materiale mai vechi niște rochițe superbe, care au fost cu mult mai ieftine decât ce era pe piata. Din păcate, magazinul s-a închis după trei ani și eu n-am fost suficient de precauta sau de isteață sa iau numărul de telefon al doamnei. Ca atare, dacă găsiți un croitor bun, veți cheltui mai puțin pe haine și mai puneți și un leu deoparte.
În loc de concluzie
Se spune ca banii sunt „ochiul dracului”, ca nu aduc fericirea, dar fără ei nu cred ca am putea supraviețui. Noroc ca avem o varianta care funcționează sigur: 🙂
„În fiecare dimineaţă când mă trezesc, mă uit pe lista Forbes pentru a afla dacă am ajuns printre cei mai bogaţi oameni din America. Dacă nu apar pe listă, ma duc la muncă.” – Robert Orben
Încerc să le fac pe toate – aplicația am instalat-o, dar nu am folosit-o niciodată. În plus, mă întreb de fiecare dată : chiar îmi folosește lucrul X ? Această întrebare a redus mult cheltuielile mele
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Noi (eu cu prietenul meu) funcționăm foarte bine cu liste și listuțe. Împărțim mereu banii pe căprării și îi punem separat: bani pentru casă (cumpărături, facturi, etc), bani pentru excursii, bani pentru rate, bani pentru economii. Dacă se termină banii din casă sau vrem să cumpărăm ceva care costă mai mult discutăm și decidem dacă luăm din celelalte căprării sau mai așteptăm, nu luăm niciodată din banii pe care i-am pus deoparte pentru altceva. Când vine vorba despre cumpărături, încercăm să mergem cu burta plină la supermarket ca să nu cumpărăm tot felul de chestii inutile. Nu gătim acasă, dar avem noroc de mama și mai fugim la ea să mâncăm mâncare gătită. Punem mărunțișul deoparte și la ceva timp îl schimbăm. Strâng bani de 1 leu, 5 lei, 10 lei, după o perioadă se adună o sumă frumușică.
În general încercăm să fim chibzuiți, dar fără să exagerăm. Dacă vrem să ne cumpărăm chestii (cărți, haine, cursuri, ieșiri spontane, etc) nu ne refuzăm micile plăceri. Am rămas de o grămadă de ori fără bani după diverse decizii spontane și acum nu-mi mai amintesc dacă am mâncat doar cartofi sau nu, dar experiențele mi le amintesc cu siguranță. Balance 🙂
ApreciazăApreciază
🙂 Fain. Pana la urma adevărată valoare a banului exact asta este – sa colecționăm amintiri cu ea, iar cheia cum bine ai zis tu, este echilibrul.
ApreciazăApreciază
Off, e tare greu sa tragi de bani, mai ales daca nu sunt suficienti. Parca atunci te apuca toate poftele si iti vine sa tot cheltui. :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) daa
ApreciazăApreciază
Ăăă, groaznic articol!… adică ideea asta cu traiul de la un salariu la altul e cumplită. Uff, cred că 80% din români se chinuie așa 😐
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😦 Din păcate..
ApreciazăApreciază
Multumim pentru sfaturi. Adevarul e ca noi, românii, avem mare nevoie de putina educație financiară, care din pacate nu se face in școală.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu merge nimic la mine… :))))). Nu ies in oras….nu cheltuiesc! Mancarea costa, aparatele foto si accesoriile costa (mult ), culorile si panzele costa… Mi-ar trebui un sponsor sau poate 3 joburi!
Glumesc!…un pic….:))))
Sfaturile sunt foarte bune si chiar aplic unele din ele.N-am incotro! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Îmi dai de gândit sa mai adaug niște sfaturi. Pai e buna ideea cu sponsorul, ia vezi ce faci în direcția asta mai ales ca faci poze foarte faine.
ApreciazăApreciază
Foarte bune sfaturile. Aia cu o zi pe saptamana dedicata cumparaturilor o avem si noi. Este vinerea. Si gatitul acasa. Inainte gateam putin, rar. De cand cu Natalia s-au schimbat lucrurile, dar imi face placere sa gatesc. Nu sa spal si vasele.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 bun asa. Vasele le poți baga la mașină, bine ca îți place să gătești.
ApreciazăApreciază
Parcă ai scris articolul acesta cu gândul la mine. Chiar vorbeam azi cu A. că ar fi cazul să mai optimizăm cheltuielile, deci mulțumesc pentru sfaturi 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 pai doar noi gândim la fel în multe situații.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O daaa…
ApreciazăApreciază
Lista-bifat, aplicatie-bifat, restul…mai incercam. Am constatat ca daca faci cumparaturi o data pe sampatama cheltui mai putin decat daca faci zilnic sau la doua zile. Un buget maxim lunar pentru cumparaturi online ajuta de asemeni (eu am o problema cu cartile).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Întotdeauna am fost precaută și niciodată n-am luat lucruri inutile doar că erau la ofertă. La cumpărături merg cu listă și rareori iau pe lângă.
Chiar și vacanțele, prefer una și bună, decât multe scurte în care cheltui mai mult.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trebuie sa merg cu tine într o excursie, ca să aplic și eu modelul 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte bune sfaturile! Eu deocamdată mă pun de acord cu aplicaţia de la bancă, aia care mă îndeamnă să pun în fiecare lună o anumită sumă într-un cont de economii. Adică nu mă îndeamnă, îi ia singură şi îi mută acolo. Nu tot timpul rămân, că îi mut uneori la loc, să îi pot cheltui 🙄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 bine ca te ghidează cineva ușor cum e bine
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine au interesul lor dar tot e bine 🙂
ApreciazăApreciază
Incerc sa fiu cat mai precut a financiar. Uneori reusesc, alteori nu. Cert este ca sunt destul de precauta atunci cand vine vorba de cumparat haine. Ma gandesc daca chiar am nevoie de lucrul respectiv, iar daca balanta inclina spre „nu”, atunci asa ramane.
ApreciazăApreciat de 1 persoană