O lecție de nutriție cu Simona Tivadar
Mâncare sănătoasă

O lecție de nutriție cu Simona Tivadar

Azi am fost la nutriționist, am ajuns din păcate la 80 de kg, pe orice cântar. Am râs înainte de a merge, amuzandu-ma cu un prieten că mă duc degeaba, că voi primi o hârtie cu una dintre sutele de variante de diete din calculatorul nutriționistului, pe care oricum nu o voi respecta, fiind o mare „pofticioasa”. Îi dau dreptate că am primit o foaie printata cu o dieta personalizata, dar am primit și o lecție de nutriție.

Mai exact, mi s-a explicat de-a fir a păr cum stă treaba cu metabolismul uman încă de la vârste fragede, cum lucrează ficatul și de ce găsim pe toate forumurile recomandările privind masa la ore fixe. În această lecție de nutriție predată de doamna doctor Simona Tivadar am aflat logica din spate, nu doar reguli date ca la școală pentru a fi tocite, învățate pe de rost că așa e bine.

O lecție de nutriție înseamnă investigație

O lecție de nutriție începe cu măsurătorile din prezent, rezultatele unui set de analize și ecografii complex și pasul spre trecut pentru a înțelege cum a evoluat comportamentul alimentar. Căci da, nutriția nu este doar despre ce ducem la gură, câte calorii ingeram, cât mai ales despre obiceiurile alimentare pe care ni le-am creat în timp.

Mâncatul este de fapt o ecuatie cu doi responsabili – 60% gastric și 40% cerebral.

Mâncând repede sau infulecand ca să folosesc un termen mai popular, transmiți creierului că nu a fost suficienta cantitatea, în timp ce mâncarea mestecata, gustata cu înghițituri mici, savurata pe îndelete transmite creierului ideea de sațietate. De asemenea, degeaba ne înfometam, căci rezervele de grăsime sunt accesate abia după a 5 a zi, în primele 4 pierdem doar masa musculara.

Apoi intervine in ecuatie momentul la care mâncăm. Peste tot citim că nu e bine să mâncăm seara după 18. Dar oare câți știu că ficatul este organul care nu se odihnește niciodată, nici măcar când dormim și că, spre 2-3 dimineața, când rezervele noastre de energie sunt egale cu zero, începe sa producă glucoză pentru ca noi să rezistăm în prima parte a dimineții, până când ne luăm din nou energie din ce mâncăm la micul dejun? Într-o lecție de nutriție poți afla asta, pe internet găsești doar ipoteza, fără justificări.

Cum arată mesele tale în cursul săptămânii, dar în weekend?

Cum arată o zi din viata ta la muncă? E simplu de povestit nu-i asa? Dar cum arata o zi de masă? Ce, cât, cum, la ce ore mănânci? Nu mai pare atât de simplu de povestit, mai ales când fast food-ul este tentant și aproape de tine, când ritmul de lucru la birou este mai mult sau mai puțin stresant, când copilul îți cere toată atenția și nu mai apuci sa faci nimic, să gătești ceva sănătos și covrigul e la îndemână.

Dacă vrei o lecție de nutriție, trebuie să fii pregătit și pentru această întrebare si mai ales pentru o lecție de sinceritate. Doamna doctor Simona Tivadar preferă oamenii dezbrăcați de prejudecăți, de minciuni, de aparențe. Eu am fost de acord și, deși nu mi-a fost ușor să dezvălui că pot mânca un borcan de unt de arahide în câteva ore, am zis-o. Am ales să primesc o lecție de nutriție dură, în loc să inventez povești.

Și la o lecție de nutriție primești bonus și un sfat de familie – la masă, mai ales înaintea ei sau în timpul ei nu te cerți și nu certi pe nimeni. Pentru că odată cearta declanșată, membrii familiei vor dori să iasă mai repede din situație, sa termine cât mai curând masa, prin urmare vor manca mult mai rapid, favorizând și depunerea de grăsime.

Cuvinte cheie după o lecție de nutriție

Dacă ar fi să rezum o lecție de nutriție cu doamna doctor Simona Tivadar as zice trei maxim patru cuvinte:

  1. Conștientizare (a problemei în care te afli și consecințelor pe termen lung, nu doar starea de acum, imediata)
  2. Analiza sistemica (nutriționistul nu este echivalentul dietelor, ci un nutriționist adevărat face analiza întregului organism, a istoricului alimentar și corporal, chiar și familial)
  3. Respect (pentru mine ca pacient, ședința a durat doua ore, a fost una amănunțită, tocmai pentru a înțelege profilul meu, problemele mele medicale, intolerantele mele sau alergiile etc).

De mâine încep lupta cu adevărat grea, de schimbare a obiceiurilor alimentare. Gata cu ciuguleala, mai ales de covrigei, saratele și alte prostii, gata cu mâncarea din oraș, gata cu eu cea veche, pofticioasa și gurmanda și bun venit eu, cea cu o inima sănătoasă și voioasa!

Ps: Articolul nu este sponsorizat, am vrut doar sa va împărtășesc câteva idei din lecția mea de nutriție.

Urati-mi succes!

7 gânduri despre „O lecție de nutriție cu Simona Tivadar”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.