Cum ii responsabilizam pe cei mici
Mămici și copii

Cum îi responsabilizam pe cei mici?

Încă puțin si vine ziua lor: 1 iunie Ziua Copiilor. Magazinele se întrec în oferte care mai de care mai atractive, instituțiile cu profil cultural în programe cât mai distractive și noi părinții in cât mai mulți bani scoși din portofel. Sau nu, depinde de fiecare cum vede toată povestea asta. Eu va propun o tema de reflecție: Cum ii responsabilizam pe cei mici?

Poate va ganditi ca mi-a căzut ceva în cap de mi-a venit tocmai acum, când toți se pregătesc de sărbătoare, baloane colorate si dulciuri aromate, ideea responsabilizarii.

Ei bine, sărbătoarea e o zi, dar meseria de părinte cel puțin 18-20 ani încolo, ca să nu zicem direct toată viata.

Responsabilizarea, ca și disciplina, spălatul pe dinți șamd trebuie sa înceapă de la o vârstă frageda. Asta pentru ca la vârsta respectiva, interesul lor, al copiilor este maxim, absorb ca un burete informația și o traduc în fapte, imitandu-te de te miri și tu când a mai învățat si acel lucru. Se pricep de minune sa ne scoata in evidenta lucruri despre noi pe care le uitasem sau le credeam bine ascunse.

Când le dam tableta de la câțiva ani, când au acces la atâta tehnologie, atâtea tentații, mai putem noi sa ii responsabilizam? Și dacă da, cum ii responsabilizam pe cei mici?

Cum ii responsabilizam pe cei mici?

  • Ținându-i ocupați! Dacă le dam de făcut diverse activități potrivit vârstei, adică ii ținem ocupați, avem șanse mai mari ca ei sa devina responsabili și sa nu mai fuga în secunda doi la tableta, smartphone samd
Activități pe varste
  • Trimitandu-i la un sport spre care au înclinații! Nu e nevoie sa băgăm copilul la zece opționale zilnic, doar pentru a-i umple timpul, când noi suntem prea ocupați cu jobul. În schimb, dacă îl înscriem la un program sportiv unde manifesta înclinații, clar vom avea toți de câștigat. Ne asiguram astfel ca nu va ajunge obez, ca va face mișcare și va face ceva cu placere. Dacă de mic îl învățăm sa facă pentru ca „trebuie” , nu neapărat pentru ca ii place, cum vreți sa fie mai târziu un tânăr dedicat meseriei și responsabil fata de ea?
  • Antrenandu-le mintea! Nu toți sunt genii, nu toți știu sa joace șah, dar asta nu înseamnă că nu îi putem provoca la un Fazan sau aruncându-le o ghicitoare sau poate chiar un rebus pentru copii. În momentul în care au mintea antrenata, sunt mai pregătiți pentru gânduri „mari”, pentru vise mărețe decât dacă i-am pune sa execute asemenea unor robotei.
  • Practicând lecții de educație financiara! Puteti face asta punându-i sa aleagă între jucăriile dorite în limita unui buget impus, învățându-i Monopoly sau, dacă vârsta le permite, oferind lecții de educație financiara. Adrian Asoltanie oferă in cadrul workshop urilor sau emisiunilor sale sfaturi prețioase. Iată unul dintre ele:

„Ajutați-i sa își câștige și sa își gestioneze proprii bani pe cele trei plicuri/pusculite/borcane: 50% Vise mari, 40% Mici cheltuieli si 10% Fapte bune”

Cum îi responsabilizam pe cei mici? Prin voluntariat!

Scriam pe celalalt blog al meu un articol despre importanta voluntariatului: Scrisoarea unui copil pentru mama lui sau lobby pentru voluntariat!

Daca va doriți un copil darnic, ecologist, empatic și mai ales responsabil, mergeți cu el la o asociație. Arătați-i concret ce înseamnă spirit civic, cum muncesc alți copii puțin mai mari pentru o societate mai buna, cum se face o donație, cum arata zâmbetul unui copil nevoiaș, orfan care primește o jucărie sau ceva dulce de Paște sau de Crăciun.

Fiți siguri ca va învața lectia responsabilității mai repede decât noi adulții și vă va cere el să îl mai aduceți pentru a dona din propriile haine sau jucării!

Cum îi responsabilizam pe cei mici? Prin onestitate și dăruirea increderii

Cei mici, când întind mânuțele lor gingașe către noi, le întind pentru ca le e teama, dar și pentru ca au încredere în noi, ca avându-ne alături, nu vor cadea.

Aceasta punte pe care ei o crează când sunt mici se întreține cu încrederea noastra permanenta în puterile lor, cu abilitatea noastră de a-i lasa să greșească, cu lauda performantei și cu multa onestitate.

Cu cât suntem mai deschiși, mai empatici, mai onești, mai integri fata de ei, cu atât vor fi si ei mai responsabili cu propria imagine și cu sentimentele celorlalți.

Închei cu un citat care mi-a plăcut mult, al lui Peter Arnold, despre puterea responsabilitatii:

„Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim şi tot ceea ce reușim!”

14 gânduri despre „Cum îi responsabilizam pe cei mici?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.