Citim cartea in mod electronic sau in format fizic?
Cărți

Citim cartea in mod electronic sau in format fizic?

Astăzi căutam o carte pe Amazon despre vânzări. Tot dând cu mouse-ul prin contul meu, am sesizat ca am foarte multe cărți cumpărate online, de care nici nu m-am atins. Primul pas a fost sa returnez chiar una dintre ele 10 Laws of Likability, cu un subiect interesant despre relațiile umane și legile care guvernează aceste relații. M-am întrebat de ce am făcut asta și mai exact: Citim cartea in mod electronic sau in format fizic?

Citim cartea in mod electronic sau in format fizic? Argumente pro și contra variantei electornice

In mod electronic mai rar, iar motivele mele țin de câteva aspecte:

 • Nu am un E-reader, iar de pe telefon este destul de obositor pentru ochi
 • Depinde de lungimea cărții. Dacă depășește 150 de pagini îmi este foarte greu sa rămân conectata cu varianta electronica.
 • Distragerea atenției foarte ușor de către aplicații precum whatssup, messenger și altele la care notificările sunt activate.
 • După ce ca ma așteaptă minim 8 ore pe la birou, de stat în fata calculatorului, sa îmi încep ziua din start cu cititul pe telefon parca nu e chiar o idee prea buna.
Pro tehnologie

Dintre argumentele menționate mai sus, pentru mine cel mai greu de contracarat este cel legat de acuitatea vizuala. Dacă ma gândesc și la motivele pentru care citesc în format electronic, decizia de a renunța la tehnologie în favoarea cărții devine tot mai dificila:

 • In format electronic, mai ales pe aplicația Amazon Kindle pot sublinia paragrafele, frazele care îmi plac. Spre deosebire de cartea fizica, cea electronica îți permite să accesezi instant acele fraze subliniate printr-un simplu search. Cumva îți permiti sa reflectezi mai mult la o idee, pe când a cauta într-o carte de 300 de pagini ideea subliniata la pagina X poate fi destul de anevoios.
 • Când citești într-o limba străină și nu înțelegi sau îți dorești să afli sensul unor cuvinte, îți ia mai puțin timp sa cauți. La Amazon Kindle exista buton de translate, trebuie doar sa te poziționezi pe cuvântul sau fraza dorita. La o carte în format fizic, e dificil pentru ca faci o pauza destul de mare pentru a cauta cuvântul in dicționar fizic sau chiar electronic.
 • Multe dintre cărțile recente, mai ales cele de origine străină nu le găsești traduse sau livrate în România. As adauga ca poți găsi din cele foarte cunoscute la nivel mondial, dar la preț mult mai mare.
 • In metrou, mai ales dacă nu prinzi un loc pe scaun, e mult mai ușor sa citești cartea în mod electronic decât în format fizic
Citim cartea in mod electronic sau in format fizic? Argumente PRO carte in format fizic

Intorcandu-ma la ideea initiala, de ce am returnat varianta electronica și de ce am destul de multe cărți electronice necitite, mi-am dat seama de cele mai importante calitati ale Cărții in format fizic.

 • Cartea te pregătește pentru subiect, te invita la utilizarea propriei creativități! Prima data face asta prin intermediul coperții. Grosimea, materialul acesteia, culorile, personajele desenate, toate îți dau un „hint” despre ce va urma. Curiozitatea astfel trezita da naștere creativității, imaginației. Ai deja multe scenarii in cap, mai ales dacă nu ai citit vreo recenzie înainte.
 • Cartea in format fizic îți dă posibilitatea sa îți folosești simțurile. Când întorci fila după fila, simțul tactil se activează, chiar și cel olfactiv, dacă ai cumpărat cartea dintr-un anticariat sa zicem. E o senzație inedita, pe care nu o regăsești la varianta electronica, unde doar vizualul contează.
 • Cartea in format fizic e ca un obiectiv îndeplinit prin tehnica pașilor mărunți. Dacă nu ești obișnuit sa îți fixezi obiective, cel mai simplu e sa stabilești ca vei citi 15-20 minute pe zi. Dând pagina după pagina și respectând timpul alocat, vei cunoaște satisfacția de a-ți îndeplini obiectivul în mod treptat. S-ar putea sa fii trist s-a îndeplinit prea rapid, dacă subiectul cărții te-a fascinat. Sau, din contra, sa îți dai seama cat de importante sunt perseverenta și răbdarea pentru atingerea obiectivelor.
Citim cartea in mod electronic sau in format fizic? Grea decizie!

E tare grea decizia, deși eu sunt o mare „fană” a tehnologiei. Cred ca ține mult și de starea de spirit și de tipul cărții – literatura o citesc cu drag pe cartea in format fizic, îmi place sa dau pagina cu pagina sa aflu din ce în ce mai mult.

Mai contează și locul. Dacă sunt la tara sau într-un parc pe o pătură, la umbra unui copac, clar optez pentru o carte în format fizic. Îmi pun post-ituri la paragrafele care ma interesează, ma opresc și îmi imaginez personajele cărții, cu cine le-aș asemăna din realitate șamd.

In schimb, daca trebuie sa merg la munca, dimineața, mai ales ca ma trezesc cu chiu cu vai și abia îmi iau un sandviș la mine, darămite o carte, ce poate fi si grea, prefer varianta electronica. Aglomeratia, mirosul, nebunia din mijloacele de transport îmi creează o stare de irascibilitate, iar cartea electronica este cea care o temperează.

Practic ma retrag într-o buclă a mea, întreținută prin mijloace moderne, cu ajutorul tehnologiei.

Dacă ma gândesc și la partea de mediu, la tăierea copacilor, economisirea energiei, atunci e mai bine cu tehnologia.

Dacă am in vedere relațiile între oameni, clar o carte un format fizic face diferența. Cum e senzația aceea faina sa te aproprii de cineva care citește cu nesat, sa încerci sa urmărești si tu subiectul indiferent de nr paginii și apoi sa intri în vorba cu cititoarea. Eu am avut câteva experiente de genul și a ieșit foarte bine. Cartea fizica apropie suflete!

Voi ce părere aveți: Citim cartea in mod electronic sau in format fizic?

Cover photo de aici

4 gânduri despre „Citim cartea in mod electronic sau in format fizic?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.