Fără categorie

Coachingul pe bune și valoarea lui adăugata

Citeam o chestie simpatica pe Linkedin cum ca în România nu exista business-uri ca număr la câți business coacheri avem. Apăruți ca ciupercile peste noapte, oamenii ăștia invadează spațiul Linkedin cu discursuri motivaționale mai mult sau mai puțin realiste.

Este și unul din motivele pentru care refuz sa ma mai duc la diverse conferințe pe teme legate de prosperitate, fericire veșnică, relatii armonioase șamd.

Este ca un pahar cu apa aruncat într-un ocean, nu va genera vreo schimbare cât timp nu exista contextul. Și tot stimații coachers vor zice ca ne cream singuri contextul. Ei bine, îl poți crea dacă ai cu ce și cu cine, altfel e praf în ochi.

Revenind la idee, mulți dintre asa zisi coachers vin și predica din Puterea prezentului a lui Eckhart Tolle sau din Puterea magica a NLP-ului și alte câteva cărți binecunoscute în materie, te face sa simți o atmosfera pozitiva datorita unei îmbrățișări sau a unui joc hazliu, de regula artificii de grup. Când treci pragul acelei săli de conferință, revii tot la sărăcia ta, poate puțin mai pozitiv decât erai cu doua ore înainte.

Și totuși coachingul are valoare adăugata. Valoarea lui e data de claritatea obiectivelor, a drumului de urmat, dar pentru a-și manifesta valoarea adăugata, trebuie selecționat cu grija din abundenta de variante excelente, dar și mediocre sau slabe de pe piata.

Câteva reguli pe care le-am deprins pe propria piele sunt:

  • Coachingul pe bune costă si nu e deloc ieftin. Cineva care face coaching de ani buni și are rezultate își va vinde pielea scump, ceea ce e firesc. Competentele se dobândesc și se rafineaza în timp și nu le poți accesa la prețul cu care ți ai lua un meniu de pui gen.
  • Coachingul pe bune presupune un plan. Țin minte, când am făcut coaching cu o tipa din Germania, ca am început de la ceea ce îmi doresc sa obțin și care sunt pașii pe care ii facem împreună în acest demers. Au fost din păcate doar 10 ședințe, ca atât mi am permis, dar chiar și pentru acelea, am avut un plan de lucru.
  • Coachingul pe bune se construiește pe încredere. Asta înseamnă că relația cu coach-ul tău trebuie sa aibă la baza respectul și sinceritatea. Dacă va întâlniți doar sa va admirați reciproc, sa va pierdeți în complimente, nu veți ajunge prea departe.
  • Coachingul pe bune înseamnă că tu vii cu soluția. Mi-a fost cel mai greu sa accept partea asta, dar în coachingul adevărat, nu vei fi direcționat sub forma – faci asta, vei ieși în câștig, nu faci, tu vei avea de pierdut. Din contra, ți se pun întrebările potrivite astfel încât ție sa îți fie clar de ce și cum iei o anumita decizie. Dacă dai peste cineva care îți spune ce sa faci cu viata ta, acela nu este un coach profesionist.
  • Coachingul pe bune se concentrează pe experienta practica, de aceea se și recomanda întâlnirile one to one. In coaching ședințele de grup sunt doar un intro, dar adevărata lor valoare adăugată sta tocmai în discuțiile separate, cu fiecare in parte pentru a analiza experienta practica a fiecăruia. Poate exista coaching de echipa, dar și acela se face abia după cunoașterea fiecărui membru al echipei și identificării valorilor comune ale grupului.

Coachingul a devenit o meserie profitabila la noi, mai ales pe zona de lifestyle dar, dacă vreți ceva cu adevărat profesionist, căutati oameni acreditați de instituții recunoscute, dispuși sa va ghideze în direcția potrivita pentru voi, nu doar sa faceți un schimb de experiente, de păreri între amatori.

Coachingul pe bune exista și are valoare adăugata, doar ca va trebuie măcar 20 de ședințe pentru a trage niște concluzii pentru viitor, pentru a va înțelege mai bine.

Voi când ați apelat ultima data la un coach?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.