Superblog 2019

Cum să duci mai departe tradiția casei strămoșești cu costuri minime

Sunt crescută la țară, într-un sătuc din județul Giurgiu și în zi de sărbătoare aveau bunicii mei obiceiul să ne îmbrăcăm mai deosebit decât în alte zile și să dăm drumul la magnetofon pentru a asculta muzică populară. Și acum, după treizeci de ani, îmi răsună încă în minte, cântecul lui Ion Dolanescu, „Casa părintească nu se vinde”.

Casa părintească nu se vinde
Nu se vinde locul cel mai sfânt 
Unde vin copii să colinde
Nu stiu că părinții nu mai sunt
Nu se vinde casa părintească 
Unde mergi de Paște si Crăciun 
Noi trăim în legea strămoșească..

Extras din Casa părintească nu se vinde, cântată de Ion Dolanescu

Pentru ei cântecul acesta este mai mult decât o melodie frumoasă, are valoare de testament – atât părinții mei cât și eu aveam datoria morală să păstrăm casa lor, să nu o vindem. Înseși bunica mea, pe patul de spital, ținându-ma strâns cu mâinile ei bătătorite de prea multă muncă, m-a pus să jur că nu îi voi lăsa pe ai mei să vândă.

Căsuța lor în formă de vagon era realizată pe o structură de lemn, iar compartimentarile făcute cu ziduri din chirpici, acea combinație de lut, paie si baligar de cal, uscate prin expunerea la soare. Pentru zidire au folosit ca liant o pastă obtinuta din amestecul pamantului galben cu apă si, in unele cazuri, și un adaos de var. Totul pe o fundație de piatra, cât mai înaltă, pentru a nu pătrunde umezeala în casă. Aceste lucruri le-am aflat de la tata, când a început refacerea casei și abia atunci am înțeles de ce era așa de important pentru bunici să nu o vindem. Eforturile ca să construiască acea căsuță erau incomparabil mai mari decât cele pe care le faci azi, când găsești la tot pasul depozite de materiale de construcții sau poți lua totul dintr-un singur loc, cu un simplu click pe internet.

Drumuri repetate cu calul și căruța la munte pentru a aduce piatra și lemnul, tocmeala cu oamenii aceia pentru a obține un preț bun, care de fapt era mult „umflat”, căci era influențat de context și nu reflecta calitatea produselor. Ca să cumpere țigla pentru acoperiș, a trebuit să vândă o parte din animalele din curte, inclusiv calul, de neprețuit într-o gospodărie rurală.

Acum totul este mult mai simplu și îmi pare rău că nici măcar tata, inginer de profesie, cu cunoștințe și cu multă experiență în domeniul construcțiilor, nu a avut șansa să lucreze cu Casa de comenzi Vindem-Ieftin.ro, când s-a apucat prima dată de refacerea și modernizarea casei bătrânești.

Pe vremea aceea nu exista Vindem-Ieftin.ro, ci multe depozite de materiale de construcții, care luau marfa de la producători, adăugau costului de achiziție costul de transport, costul de depozitare și manipulare al produselor și o marjă de profit considerabilă. Prin urmare, la mâna de lucru mult mai scumpă decât pe vremea bunicilor, s-au adăugat și costurile foarte mari ale materialelor de construcție și așa a reușit tata să depășească bugetul alocat pentru realizarea casei cu 35% și să se „capatuiasca” cu primul împrumut la bancă din viața lui.

În loc să urmez varianta tradițională, pe care a mers tata și, care ați văzut ce rezultate dezastruoase a avut, eu voi alege conceptul unic al casei de comenzi Vindem-Ieftin.ro, ce scurtează drumul de la producător / importator / distribuitor la mine, clientul final, marfa ajungând de la aceștia direct în curtea mea.

Întrucât Vindem-Ieftin.ro are un rulaj constant de comenzi, are și putere de negociere mult mai mare și, in funcție de cantitate, negociază în numele meu prețuri mult mai mici decât dacă aș cumpăra eu direct de la producător sau de la hipermarket.

Când știi că ai garantată o economie de 10-20%, cum să mai dai fuga la magazinul de construcții din oraș?

Cum să nu sari în sus de bucurie când afli că nu mai e nevoie să faci zece mii de drumuri, să cheltui banii pe carburant, ori de câte ori își dă seama meșterul că nu a menționat toate materialele pe care să le cumperi și s-a trezit în al doisprezecelea ceas că nu are cu ce să lucreze?

Asta pentru că voi cumpăra toate materialele dintr-un singur loc, de pe site-ul Vindem-Ieftin.ro, fără să alerg prin diverse depozite, fără să pierd timpul făcând comparatii de pret, fara sa-mi pese ca nu am de unde sa asigur transportul marfii pana in curtea mea.

Singura mea grijă va fi să îmi pun materialele de construcții în coșul de cumpărături și slavă Domnului pe Vindem Ieftin am de unde alege: de la acoperișuri de toate tipurile, inclusiv din țigla metalică cu piatra naturala cum îmi place mie la panouri solare, panouri sandwich, țevi metalice, placi Osb, de la tâmplărie PVC ADF până la feronerie si accesorii pentru mobilier, pal melaminat si blaturi, de la gresie, faianță, parchet, la instalatii sanitare si termice.

Un singur loc, un singur furnizor, confort maxim pentru mine cu risc zero la achiziție, ce pot să îmi doresc mai mult de atât?

Produse de calitate evident, dar și această grijă am tăiat-o de pe listă pentru că Vindem-Ieftin.ro livrează direct de la producător, evitând manipularea si stocarea în condiții ce ar putea să deterioreze marfa.

Zi de duminică însorită. Eu, tata și bunicul stăm pe prispă, facem planuri pentru casa bătrâneasca și ne uităm la o recenzie video a unuia din sutele de clienți mulțumiți că și-au achiziționat materialele de construcție, în cazul de față un termosistem vată bazaltică de pe Vindem-Ieftin.ro. Le explic că acești clienți au fost premiați cu 100 lei pentru că au ales să filmeze primirea produselor și să facă dovada calității acestora.

Bunicul cu ochii lui blajini și mâinile bătătorite se apropie de mine și îmi șoptește:

-Atunci când va veni ceasul și mă voi duce după bunica ta, sus la cer, o voi face cu inima împăcată draga mea nepoată! Căsuța va rămâne pe mâini bune! Tu și fiul meu veți duce mai departe comoara sufletului meu!

De undeva din depărtare se aude melodia lui Dolanescu, eu incuviintez din cap și îl strâng în brate pe bunicul! Voi duce mai departe tradiția casei strămoșești!

9 gânduri despre „Cum să duci mai departe tradiția casei strămoșești cu costuri minime”

  1. Ce frumos ai scris. M-a emotionat mai ales partea cu bunica si bunicul. Si eu am invatat acelasi lucru de la ai mei, casa parinteasca nu se vinde niciodata. Nu se vinde, dar se poate renova. Exact asa cum intentionez si eu acum cu casa nemuritoare care dainuie de mai bine de 100 de ani.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.