Fără categorie

Cum înveți ceva nou – tips & tricks

Am fost de mai multe ori întrebată, mai ales pe la interviuri cum am reușit să trec foarte ușor de la un domeniu la altul și care este cel care îmi place. Ei bine, n-am un secret, dar există câteva activități pe care le fac ca să pot trece cu ușurință și despre acestea este și articolul de acum – cum înveți ceva nou – tips&tricks.

Cum înveți ceva nou? Explorând

Cel mai ușor mod de a învăța ceva nou este de a explora și pentru asta nu îți trebuie decât un munte de curiozitate. Când ești curios, ești și mai receptiv, ceea ce te ajută să prinzi mai repede, să înțelegi și să aplici. Iar dacă vrei să fii cu adevărat explorator, începe din timp, de pe băncile liceului chiar. Nu îți fie rușine de nicio activitate, doar explorând mai multe variante, vei afla ce îți place și mai ales ce nu. Am citit la un momemt dat biografia lui Richard Branson, fondatorul Virgin Group, care deține în prezent peste 400 de companii. Omul ăsta a început de jos și de timpuriu, de la 16 ani, când părăsit școala și a câștigat primii bani din vânzarea revistei Student. Veți spune poate că abandonul școlar nu e tocmai de dat ca exemplu, dar gândiți-vă că el a continuat demersul exploratoriu.

Cum înveți ceva nou – gândește dintr-o nouă perspectivă

Odată cu doza mare de curiozitate, vei pătrunde tainele domeniului, dar mai ales vei descoperi noi perspective din care să privești lucrurile. Ca să îți dau exemplu simplu, gândește-te că mâine te-ai pregăti să devii campion în sportul tău favorit sau ai antrena un puști talentat care să devină campion. Pentru ambele situații, ai nevoie de perspective diferite de gândi lucrurile. Dacă vrei să devii campion te gândești care sunt punctele tale forte pe care le poți explora la maxim pentru a câștiga. Dacă ești antrenor, te gândești la ce strategii de motivare, ce pregătire tehnică are nevoie persoana respectivă pentru a ajunge campioană. Trecând ușor de la o variantă la altă, poți înțelege ambele puncte de vedere și poți învăța mai repede ceva nou.

Cum înveți ceva nou – aruncând ce e vechi

La un moment dat îmi spunea un tip care a studiat psihologia mulți ani, inclusiv în străinătate, că ai nevoie să arunci ce e vechi, să fii blank ca un copil pentru a implementa ceva cu adevărat nou. Pe moment nu i-am dat crezare, dar când am început să învăț germana, am realizat câtă dreptatea avea. Nu mai mergea cu tehnicile vechi de învățare, preluate de la engleză – ascultând casete în limba respectivă, uitându-mă la filme. În schimb mi-a fost util să folosesc o aplicație, în care aveam zilnic un target în privința numărului de cuvinte de învățat, să ascult o știre și să încerc să comentez despre ea în limba respectivă. Poate că toate’s vechi și nouă toate, la modul că nu reinventezi tu roata, dar rolul tău e „sortezi lucrurile”.

Învață constant, chiar și la 50 ani

În prezent fac un curs de testare, ceea ce e destul de dificil, dacă nu chiar greu pentru că n-am bază tehnică, iar matematica a fost dușmanul copilăriei mele. Totuși fac tot ce îmi stă în putință să învăț, să țin ritmul și mă simt motivată când văd colegi la 45-50 ani care s-au apucat de acest curs. Ai auzit de nenumărate ori – școala nu se termină când ai încheiat studiile universitare. Ei bine, nu e doar un slogan. Când ți se închid toate ușile că ești prea în vârstă, ai un singur mare atu și fii sigur că nu este cel al experienței, este de fapt acela de a face din învățare o constantă în viața ta.

Dar nu trebuie să ajungi la 45 și să ți se închidă ușa în nas de majoritatea angajatorilor, poți la fel de bine să înveți constant și la 20,30,35 ani. E de fapt o anticipare și o pregătire timpurie, un pariu cu tine că vei rezista și în Epoca roboților.

Un singur tips îți mai dezvălui, restul te las pe tine să descoperi – pasiunea! Alege să înveți ce îți place și dacă descoperi că nu ți se potrivește, nu te sfii să renunți! Tocmai ai aflat ceva nou despre tine!

Tu ce tips & tricks ai pentru a învăța ceva nou?