Diverse

O femeie, un bărbat, o relație de egalitate

Deși e Crăciunul, nu mi vine a scrie despre asta, v-am transmis câteva bancuri mai mult pentru partea funny, cea serioasa din această sărbătoare o simțiți voi mai mult sau mai puțin. Citind Una dintre noi e de prisos și picandu-mi în mână un material despre violenta domestica, m-am gândit la EA, la o femeie. Era un citat pe Facebook despre egalitatea între o femeie și un bărbat și cum ea este net superioară lui, regăsiți varianta în engleza care sună mult mai bine :

Suna puțin cam feminist și e oarecum paradoxal, căci o spune tocmai un bărbat, dar mai presus de ceea ce poate face o femeie și ceea ce poate face un bărbat este de fapt relația dintre ei.

Nu cred în ideea de superioritate, mai degrabă în abilități diferite – O femeie este mai empatica, mai diplomata, mai atenta la detalii, ea poate da naștere în timp ce un bărbat este mai straight forward, adica mai direct, are o gândire orientata mai mult spre ansamblu decât spre detalii, este mai puternic din punct de vedere fizic și compensează lipsa unei sarcini cu prezenta, sentimentele, grija de tata. Mai ales în cazul taților de fete, această abilitate este incredibilă, oferă un sentiment de protecție, siguranță și încredere pe care nimeni din lumea asta nu îl poate dărui.

Pe de altă parte, cu excepția nașterii, aceste abilități se dobândesc și înfloresc într-o relație de iubire. Va suna cliseic ce voi spune acum, dar cred cu adevărat că:

 • O femeie este mai frumoasă, mai încrezătoare când merge la brațul unui bărbat care o iubește.
 • Un bărbat se preocupă mai mult de el, atât fizic cât și în suflet când este iubit.
 • O femeie dăruiește mai mult când se simte iubită și apreciată. Orice lucru pe care îl atinge, de la mâncarea preferată la căminul lor poartă amprenta dragostei și găsește energia de a zâmbi la sfârșitul unei zile încărcate.
 • Un bărbat care iubește și este iubit este mai responsabil, se preocupă mai mult de evoluția lui profesională, personală și este mai ambițios. Viitorul în doi este o provocare pe care și-o asumă în primul rând la nivel material.
 • O femeie care iubește iartă mai ușor, uită mai repede și închide ochii la micile scăpări ale soțului – un pahar în plus la o petrecere sau o privire mai lungă către o altă femeie. Faptul că închide ochii nu o face mai naivă, ci doar mai înțeleaptă. Ea știe limitele și decide cât de mult acceptă atunci când sunt încălcate.
 • Un bărbat care iubește poartă respect femeii iubite! El se cenzurează când simte că ochii îi fug spre altcineva, îi vorbește deschis ei chiar și atunci când a întrecut limitele și nu ridică tonul nici măcar în situații grave. Căci mai mult decât ce spune, contează „cum o spune și cum o face să se simtă” pe femeia iubită.
 • O femeie când iubește are timp pentru ea, pentru relația ei și mai puțin pentru viața altora, pentru bârfă, pentru nimicuri. Căci viața ei se măsoară în clipele ei, nu în ce trăiesc alții.
 • Un bărbat care iubește nu uită de aniversări și din puțin face rai. M-a impresionat povestea unui tânăr care nu avea bani de inel de logodnă pentru prietena lui, dar a luat o hârtie ceva mai rezistenta, similar cu plasticul și o mică perlă din colierul mamei și a realizat un inel pentru EA.
 • O femeie care iubește stabilește reguli și limite, căci înțelege nevoia unei relații sănătoase. Nu o vei vedea trudind în bucătărie sau făcând casa bec doar pentru că soțul ei apreciază curățenia și mâncarea bună. O vei vedea făcând aceste lucruri doar dacă și-a asumat aceste activități, fără să simtă nevoia unui reproș pentru el sau că ar face un sacrificiu.
 • Un bărbat care iubește va fi mai atent la nevoile partenerei. Poate că sâmbătă era seara de băută cu băieții, poate că e cel mai fain meci de fotbal, dar când știe că ea are nevoie să îi fie alături, vor decide împreună prioritățile.
 • O femeie care iubește merge până la capătul lumii și înapoi pentru el, indiferent de piedici.
 • Un bărbat care iubește nu ridică nici măcar un deget asupra femeii și nu pentru că a fost educat să nu facă asta, ci pentru că înțelege dualitatea iubire violență. Când iubirea devine violenta, este de fapt ură, neputință, frustrare. Iubirea și violența sunt incongruente, două linii paralele care se întâlnesc doar când intervine patologicul, boala psihică. Nu poți pretinde ca iubești maltratand trupul femeii „iubite”, căci trupul și sufletul sunt două fețe ale aceleiași monede.
 • O femeie care iubește și un bărbat care iubește sunt o familie, chit că au sau nu un act la mână și au o relație de egalitate. Când intervine superioritatea, iubirea se scurge și rămâne orgoliul, un șarpe veninos care suge sângele iubirii picătură cu picătură.

Nu știu daca am reușit să ajung la inimile voastre cu un text asa cliseic, dar esențialul este că iubirea nu are strop de dramatism. Dacă simțiti că are, sigur nu e relația potrivită. Iată un curcubeu care ne face să zâmbim și să trăim din plin, este curcubeul iubirii!

4 gânduri despre „O femeie, un bărbat, o relație de egalitate”

 1. Frumoase gânduri la sfârșit de an. Chiar această inegalitate între femei și bărbați creează armonia, misterul, plăcutul. Îți doresc un an nou bun și liniștit!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.