Metafore si Poezie

Cand simți ca nu mai ai aer

Cei care suferă de astm sau alte boli respiratorii ma vor înțelege mai bine, ei simt pe propria piele cum e când simți ca nu mai ai aer. Dar nu mă vor înțelege la fel de bine ca cei care gândesc cu inima.

Când simți că nu mai ai aer îți pui masca de oxigen în cazurile patologice sau deschizi geamurile cum am făcut eu acum. Sunt toate ferestrele deschise și pătrunde aer rece, de iarna și mă simt puțin mai bine.

Prea m-am sufocat în gânduri grele, viitor cu prea multe pete de negru și prea puțin pastel. Prea m-am exilat în casă, ca într-o cutie cu chibrituri și mi-am pus sufletul, dar mai ales trupul la adăpost. Oi avea eu o suferință grea, dar uite acum mi-am făcut curaj sa las aerul proaspăt, rece să-mi biciuasca fața. Știi ce bine e? Dintr-o dată senzația încercată când simți că nu mai ai aer a dispărut și nici inima n-a mai luat mintea așa în serios.

Și un zâmbet larg înfrigurat mi-a luminat chipul și mi-a adus aminte de copilărie – frig, zăpadă, obraji roșii, imbujorati și un suflet ușor ca fulgul. Și alergam cât ma țineau piciorușele și sunetul cristalin al râsului încălzea cerul și omătul.

Și mintea a alergat mai departe în curtea școlii în care mă jucam cu colegii și făceam oameni de zăpadă și apoi îi preschimbam în bulgări aruncați unii în alții.

Și la gura sobei apare bunica mea spunându-mi poveștile oamenilor din sat, părinții mei dansând ușor în zăpadă și prinzându-ma între ei și încet încet aerul proaspăt si rece cerne un optimism ușor.

Când simți că nu mai ai aer, deschide larg ferestrele, lasă valul de aer rece să îți pătrundă inima, să dea la o parte ceața amintirilor și să te facă să zâmbești. Acum mi-am luat și o carte să pornesc incursiunea spre viitor – 40 zile de Chris Simion, despre ea într-un articol viitor.

Mă duc să închid geamurile, mi-e frică de prea mult aer căci nu vreau să pătrund prea adânc în amintiri. Cine știe peste ce dau, mai bine o felie subțire de tort decât un tort cu cireșe stricate.

Respir ușor, respir profund și în al cărții mister mă scufund. Ce bine e să ai aer!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.