Cărți

Un bărbat pe nume OVE

Un bărbat pe nume Ove este titlul unui roman aparținând lui Frederick Bakman.

Este trista povestea, asa ca iubitorii de comedii sau pentru care gluma e un stil de viata nu vor fi prea încântați.

Per ansamblu e prea realist, căci este o poveste de viata despre ce urmează doliului, cea mai constantă prezența în viețile noastre, ale tuturor. Cu toții trăim perioada negației, apoi lupta cu Divinitatea pentru nedreptatea de a ne lua pe cei dragi și după un timp resemnarea.

Nu pare un traseu prea lung, dar este plin de emoții negative, de furie, de o senzație de gol pe care nu o poate satisface nici măcar cel mai mare succes. Și mai apare încet un gând monstruos – cel al sinuciderii.

Intr-o astfel de atmosfera interioara tensionata, în inima lui Ove, își face loc un mănunchi de afecțiune pentru o familie pestriță – o ea energica, sociabila, indrazneata și un el nepriceput, neîndemânatic și ușor prostut, din care s-au născut doua fetite minunate. Tot ea energica și plina de viata ii oferă o prima responsabilitate lui Ove după moartea sotiei: îngrijirea unei mațe. Cine zice ca o femeie domina lumea, o zice perfect îndreptățit, mai ales dacă știi sa umbli la corzile sensibile. Iar pentru Ove simțul răspunderii este prioritar.

Un bărbat pe nume Ove nu este despre acțiune, nu este despre fericire la pachet, nu este antrenant. Dar este o radiografie a unei colivii ce găzduiește un suflet, a modului în care el face fata, moare și renaște în fata vieții.

Și toată mișcarea asta este făcută de un singur regizor: iubirea, înțeleasa aici ca atașament. Se prea poate sa fim aidoma animalelor în multe privințe, sa aspiram spre perfecțiune aidoma unor roboti, dar singurul lucru neatins de vicisitudini este iubirea. Ea este cea care umple inima cu speranța, alungând ideile de moarte, este busola noastră atunci când nu ne mai găsim reperele, când nu mai facem fata superficialității.

Un Bărbat pe nume Ove este in esență povestea redescoperirii iubirii într-un suflet gol, plin de mucegaiul durerii pierderii sotiei, copilului nenăscut, într-un spirit taciturn, fixist și izolat emoțional.

Va indemn sa îl citiți căci viata are și multe Pete negre. Mai bine va familiarizați cu ele pentru prima data într-o carte și apoi în realitate.

3 gânduri despre „Un bărbat pe nume OVE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.