Fără categorie

Cum să te protejezi mental în perioada virusului

Scriu articolul acesta pentru că m-am săturat de toate conferințele la care te înscrii pentru a asculta vorbe goale. În utima vreme, profitând că e gratis, m-am tot înregistrat la conferințe de la teme de wellbeing la teme de HR, viața post covid și așa mai departe.

Prea multe dintre ele bullshituri, la modul că moderatorii și invitații se laudă reciproc între ei, spun diverse fraze goale și te întrebi la sfârșit de ce ți ai pierdut timpul.

Drept urmare zic să fiu concisa și vă împărtășesc din experienta mea cum ma protejez mental în aceasta perioadă.

  • Mi-am șters din lista de prieteni de pe Facebook prietenii care postează permanent știri negative despre virus, despre cât de rău vom ajunge și alte teorii ale conspirației privind proveniența virusului
  • Ma uit la televizor doar când intervine triada de aur cum ii zic, în frunte cu Ministrul Administrației și Internelor, Ministrul Sănătății, secretarul de stat. Sau când apare Președintele cu comunicat oficial. Adică o sursa sigura, credibila.
  • Îmi planific ziua și aici recunosc ca ma ajuta mult faptul ca lucrez de acasă, ceea ce îmi tine mintea ocupata. Dimineața cum ma trezesc îmi trec pe lista ce urmează sa fac în următoarele 8 ore.
  • Îmi sun prietenii cu care nu m am mai auzit de mult timp. Mereu găseam scuza lipsei de timp, a suprasolicitării și nu reușeam sa vorbesc decât cu cei din familie. Acum îmi sun foști colegi, prieteni cu care nu m-am mai auzit de ani și tot asa. Îmi da o stare de bine și reînnoiesc unele prietenii.
  • Dimineața caut diverse bancuri, glume fie pe internet fie ma uit în diverse grupuri de Facebook tocmai pentru a avea un tonus pozitiv. Alteori ascult muzica preferata.
  • Îmi dezvot skilluri noi. Unora le place sa „bucatareasca” și apropo de asta, va voi împărtăși într-un articol viitor o rețeta de negresa cu crema de lămâie deasupra. E geniala va jur! Ei bine, eu am făcut asta de Paști, dar ca skill nou, ma orientez spre ceva mai tehnic. Am ales ca surse de informare platforma Linkedin Learning și Udemy. Dacă simțiți și voi ca vreți sa învățați ceva nou, acum e cel mai bun moment.
  • Încerc sa vad partea buna a Covidului – timpul pierdut în trafic e acum timp personal în care pot face ceva pentru sufletul meu, mâncatul pe fuga a devenit program organizat de masa, acum pot da muzica la maxim în timp ce la birou nu puteam face asta. Poate sunt chestii mărunte, dar măcar schimba perspectiva.
  • Ma uit la filme sau citesc. Va recomand cu încredere Fata din tren dacă sunteti amatori de thrillere psihologice, Hoata de identitate la capitolul comedii, Words ca drama. Cat privește cărțile momentan citesc Arta subtila a nepăsării despre care va voi povesti într-o recenzie viitoare.
  • Aleg atitudinea pe care sa o am fata de tot ce se intampla relativizand! Dacă ar fi fost pe vremea bunicilor, pe timp de război, era oare mai bine? Sacrificiul de a sta în casa, de a păstra distanta sociala e incomparabil mai mic decât sacrificiile asociate unor calamități naturale sau unor războaie.

Atitudinea e de fapt cheia ca să te protejezi mental în aceasta perioada. Știu ca pentru cei care sunt singuri într-o casa poate fi destul de dificila, deprimanta perioada aceasta, dar sunt convinsa ca prieteni exista pentru fiecare, pasiuni se pot descoperi dacă ești un pic mai atent la tine și oricând sa va gândiți ca exista într-un colt al planetei oameni care o duc mult mai rău. Când nu ai ce manca, când nu ai unde locui, când o boala grea te macina pe interior și pe exterior, abia atunci îți dai seama de frumusețea uitata a vieții.

Fruntea sus! Nu ne vom lasa doborâti asa ușor de un virus!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.