Fără categorie

Cultul minciunii

Se spune ca minciuna are picioare scurte și că odată și odată tot se află. Dar ce ne facem când dezvoltăm cultul minciunii? Devenim atât de experți încât nu se mai prinde nimeni? Dar oare de ce mint oamenii?

  1. Pentru că nu vrem să rănim pe cei dragi. De cele mai multe ori cultul minciunii apare cu o minciună mică nevinovată. De exemplu ne întreabă un prieten cum îi stă cu cămașa roz și îi spunem minunat pentru a nu-l dezamăgi, deși avem o părere diferită.
  2. Dar ce te faci când ajungi la a minți soțul sau soția după caz, că ai fost la serviciu și tu de fapt ai o altă relație și ai ieșit cu altcineva? Nu vrem să rănim pentru că mai avem sentimente pentru acea persoană, dar minciună după minciună se transformă într-un ghem și odată rostogolit devine greu de controlat. Cultul minciunii a luat amploare și e posibil să devină a doua noastră natură, cauzând mult mai multa suferință tuturor.
  3. Pentru că ne e teamă să privim realitatea în față. De multe ori preferăm să vedem lucrurile într-o lumina care sa ne avantajeze, sa ne ofere sentimentul de siguranța și igonram orice semnal din partea rațiunii sau refuzam sa ne urmam instinctul. Spre exemplu femeile agresate verbal și mai ales fizic prefera sa îndure și sa se minta ca ele sunt de vina pentru comportamentul prietenului sau soțului, decât sa rupa orice legătură cu cineva care le amenință demnitatea și viata.
  4. Pentru ca ne place sa ne mințim singuri ca să îngropam lucruri care dor, lucruri din trecut. Am început sa citesc cartea Psihologia minciunii și primul caz este despre un tip de succes, cu o familie frumoasa, a cărui viata se schimba, când gânduri obsesive legate de modul în care va muri ii apar pe neașteptate. Dintr-un om cu o viata normala ajunge sa se întoarcă zeci de kilometri la un anumit pod „doar pentru a se convinge ca nu va muri o data ce îl traversează cu mașina”. Explicațiile care vin în continuarea cazului reflecta trecutul dureros pe care l-a avut, marcat de un tata bolnav, care a ucis câțiva pisoi în fata lui, bătăile repetate încasate de mama și multe altele. Cultul minciunii, a aparentei prosperități este de fapt îngroparea unui trecut dureros și trist.
  5. Pentru ca minciuna este pentru unii oameni ceva nativ, ca și cum te-ai spăla pe dinți. Exista și astfel de oameni pentru care cultul minciunii ar putea concura cu succes orice cult religios. Dacă exista o motivație rațională pentru atitudinea lor, nu as putea spune dar este cât se poate de dificil sa construiești o relație de încredere cu ei.

Ce e și mai neplacut este ca social media da amploare cultului minciunii, pentru ca viata perfecta din poze este asumata de cei care o postează pana când ajung sa se minta pe ei înșiși. Nu ar fi o problema, dacă nu ar fi un genocid și pentru cei naivi sau plini de invidie, care trăiesc după regulile tuturor mai puțin ale lor. Doar de asta și proverbul întinde te cât ți e plapuma dacă mai poți bineînțeles.

Voi ați mințit și dacă da care a fost trigger ul?

3 gânduri despre „Cultul minciunii”

  1. Mai mințram cînd eram mică, pe părinți îndeosebi, că-s acolo și eram dincolo… dar am constatat pe pielea mea că tre să ții minte abitir fiecare detaliu al minciunii și am renunțat definitiv 😀 chiar și la alea mici, e, nemaivorbind de aspectele morale, cel puțin comod și practic 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.