M-a preocupat dintotdeauna arborele meu genealogic și în mod deosebit cu cum își umpleau timpul, cum era viața pe timpul strămoșilor mei. Norocul meu că părinții au păstrat lucruri, jurnale, poze și cam tot ce putea să mă ajute la documentare, pe lângă poveștile de viață pe care mi le-au împărtășit.
Așa am aflat că străbunica mea a fost croitoreasă. Deși locuia la sat, era văzută bine, avea un statut special, căci din mâinile ei ieșeau rochiile de bal ale tuturor doamnelor din sat și din câteva localități învecinate. Era atât de pasionată de croitorie, că străbunicul meu își vânduse calul, căruța și alte câteva acareturi să îi cumpere o masina de cusut cu pedală. Muncea zi și noapte, nici măcar când a născut-o pe bunica, nu s-a oprit. Când majoritatea copiilor spun primul cuvânt mamă sau tată, bunica a zis „cetă”. Am aflat că se referea de fapt la accesorii croitorie, mai exact creta cu care marchezi materialul care urmează să fie tăiat sau cusut.
Pasiune pentru cusut
Fără să își propună, bunica mea a ajuns să învețe toate accesoriile esențiale în croitorie și la ce folosesc – creta, metru de croitorie, rigla gradata, foarfeca de ate pentru broderii, pernuța pentru bolduri înainte chiar să vorbească bine, să citească sau să scrie.

Tot datorită croitoriei a ajuns să îl cunoască pe bunicul meu, militar. La începutul celui de-al doilea Război Mondial, a fost chemată de acasă și dusă la mai multe garnizoane militare să ia măsurătorile pentru toți militarii și să le croiască haine de schimb. I-a fost cumpărată și o nouă masina de cusut, tare scumpă și faimoasă – Gritzner. Am văzut că încă mai există modele de la celebra firmă nemțească, Gritzner Dorina 323 de pe magazinul online Cusut si Brodat fiind ideală pentru cei care vor să înceapă acest hobby.
Bunicul era ceea ce numim în ziua de azi „fashionist”, zilnic îi plăcea să schimbe hainele, să le asorteze, să facă combinații de culori și era un admirator înfocat al lui Coco Chanel. Când a văzut-o pe bunica, cu ochii ei albaștri ca un cer senin de vară și cum îi mergea mâna pe masina de cusut, i-au trebuit două zile să o ceară de nevastă. Ca să fie sigur că acceptă, i-a promis o masina de cusut nouă, marca Bernina. Nu auzise de ea, dar i-a plăcut că era om dintr-o bucată și elegant și a zis da. Mi-a povestit mama că la nunta ei, toate prosoapele care se dădeau nuntașilor pe vremea aceea, deloc puține, vreo patru sute, au fost făcute de bunica cu ajutorul mașinii de cusut.

Amintiri din copilărie cu bunica, masina de cusut și bucurie pură
Mama din păcate nu a vrut să învețe tainele meseriei și bunica a suferit mult pe tema asta. Mi-aduc aminte că eram pe la sfârșitul clasei a treia și când am ajuns în căsuța de la țară, bunica trăgea niște linii pe hârtie. Am venit lângă ea și am întrebat-o ce desenează acolo:
-Realizez un tipar pentru o rochiță fata mea! Vrei să îți explic cum se face o rochiță? Când n-o să mai văd eu bine și nu m-or mai ajuta nici mâinile, tu vei fi ajutorul meu de nădejde!
-Da bunico sigur!
Mi-a tras un scaun alături și mi-a explicat ce înseamnă un tipar de croitorie, am văzut cum a tăiat materialul după tipar, apoi l-a băgat la mașina de cusut și i-a făcut tivul.

Mi-a zis că, dacă vreau să îmi aleg meseria asta, să fiu foarte atentă la cum îmi aleg mașina de cusut. Ca să fiu sigura că aleg ceva de calitate, am nevoie să aibă viteză mare de coasere, modele de cusături pentru butoniere, funcție coasere inversă, funcție de tensionare a firului, sistem rapid de bobinare. N-am prea înțeles eu exact la ce se referă, dar mi-au rămas în minte mâinile ei care manevrau atât de ușor masina de cusut și bucuria de pe chip când punea nasturii roșii în dreptul buzunarelor rochiței. Este bucuria aceea naturală când faci ceva cu tot sufletul și îți place. Rochia era pentru mine, din păcate n-am mai apucat să îi mulțumesc bunicii mele pentru ea, căci s-a stins din viață la câteva zile după.
Mi-a lăsat însă un dar neprețuit – dragostea pentru această meserie. Nu cred că aș putea ajunge la înălțimea ei, dar aș putea măcar să o practic ca hobby.
Cusut si Brodat – tot ce îți trebuie să treci de la hobby la profesionist în croitorie
Iar BRO ROM, furnizorul principal pe piața din România a tot ce înseamnă mașini de cusut și brodat și toate accesoriile necesare acestei industrii, îmi este un ajutor de nădejde în acest sens. Pe site-ul lor Cusut si Brodat, precum și pe blog, canalul de YouTube, am ocazia să învăț tainele meseriei și să îmi aleg o mașină de cusut de calitate, cum m-a sfătuit bunica, mai ales că ei colaborează cu branduri de prestigiu Brother, Bernina și Bernette by Bernina.
Aș putea sa încep să mă formez în acest hobby cu masina de cusut electromecanica Bernette B33, special concepută pentru retușuri vestimentare și mici proiecte și dacă devine mai mult decât hobby, să îmi iau masina de cusut si brodat Brother M280D. Cele 181 de cusături utilitare și decorative, precum și cele 125 modele de broderie inclusiv Disney, pe care le are aceasta masina vor fi cu siguranță pe placul fetiței mele. Cel mai probabil voi avea nevoie și de cursul de inițiere software broderie de pe magazinul online Cusut si Brodat.
Dar mai e cale lungă până atunci. Mai bine termin cartea Totul despre croitorie și mă apuc de confecționat măști de protecție, că tot sunt utile și absolut necesare pe perioada pandemiei:
Wow, tocmai am terminat prima filă din jurnalul de croitorie cu istoria familiei mele în domeniu și cu planurile mele. Țineți aproape pentru următoarele!
*Articol dedicat in primul rand bunicii mele
*Superblog 2020
*Poze și video Cusut si Brodat
1 gând despre „Jurnal de croitorie, legătura dintre generații”