Superblog 2020

Cărți personalizate pentru cunoaștere și prietenii durabile

"Bucătarul gătește,
Mara servește, 
Cofetarul îi face o prăjitură, 
Mara zice că e tare bună, 
Frizerul o tunde, 
Marei îi stă bine, 
Croitorul îi face hăinuțe, 
Dintre cele mai drăguțe, 
Mara pleacă la petrecere, 
Cu prietenele, 
Mara dansează, 
Mara se distrează, 
Toată lumea e veselă, 
Ce bine e! "

Sper că v-a plăcut cântecelul scris, este creație proprie de acum un an, inventat în timp ce veneam de la Brașov la București, pentru Mara, fetița mea de trei ani, care refuza să adoarmă și devenise irascibila după un drum lung. Nu știam pe atunci de minunatele cărți personalizate de la Editura Elefantul meu, în special colecția Leporelo Meserii și încercam să găsesc o variantă să o opresc din plâns, să îi captez atenția și să o învăț câteva meserii.

Spre surprinderea mea am avut un succes teribil pentru că și acum, când mergem cu mașina și vrea să adoarmă, îmi cere să îi cânt „Bucătarul”.

În schimb acasă, mai ales seara, mă roagă în limbajul ei peltic „Hai citim Mana” (îmi zice foarte rar mami, dar m-am obișnuit cu ideea:). Am făcut un adevărat ritual și doar cu mine îl practică – să citim înainte de culcare timp de jumătate de oră, patruzeci și cinci de minute dintr-o carte de povești pentru copii. Cel mai mult iubește povestea celor trei purceluși care și-au construit căsuțele în mod diferit-din paie, din lemn și din cărămidă și a venit lupul să le dărâme. Posibil să fie preferata ei pentru că se uită și la desene animate, cele cu familia de purceluși Peppa.

Pentru mine, ca mamă, este destul de dificil să gestionez partea cu desenele animate, mai ales la o vârstă la care crizele de tantrum sunt normalitate și oricâtă răbdare ai avea ca părinte, la un moment dat cedezi și o lași. În contextul în care tehnologia evoluează atât de rapid, în care s-a prins, ca și alți copii de vârsta ei, cum se deschide telefonul, televizorul și cum selectează aplicația YouTube în timp ce eu la vârsta ei, nu știam ce e ăla telefon, faptul că acceptă și chiar cere să îi citesc, este extraordinar.

Cum mi-am ajutat fetița să îndrăgească cărțile

Dacă vă întrebați cum a ajuns să îndrăgească cărțile și să ne practicăm ritualul aproape zilnic, vă pot spune că sunt câteva criterii esențiale:

😊 Starea voastră de spirit

Este important ca, atunci când vreți să citiți, să aveți o stare de spirit relaxată, să manifestați și chiar să îi starniti curiozitatea.

🗣️ Tonul contează!

Când citiți o poveste, închipuiți-vă că sunteți actori și adoptați un ton potrivit. La noi lupul este pe „vocea groasă”, purcelușii pe „vocea de copil”.

📚 Alegeți o carte potrivită vârstei, stilului de învățat și intereselor copilului

Aici am mai dat greș pentru că nu întotdeauna se specifică în carte cărei vârste i se adresează. La fel de important este să știți stilul de percepere a informației. Mara are un stil predominant vizual și de aceea îi iau cărți cu mai puțin text și mai multe imagini, viu colorate, pentru a o ține cât mai mult captivată.

💡Personalizați cât mai mult experiența!

Cred că, indiferent de vârstă,ne dorim să fim acceptați, iubiți, să știm că suntem importanți în ochii altor persoane și mai ales a celor dragi. De aceea, când îi citesc fetiței mele, îi aduc mereu exemple din realitatea noastră și o pun în centrul experienței pe ea: „uite și Bucle Aurii iubește ursuleții ca tine” sau „uite o fetiță care îți seamănă și construiește puzzle-uri, ca și tine”

🎯 Repetați zilnic până devine obicei!

Ca orice lucru nou, ne trebuie timp și practică în mod constant, până îl asimilam în interiorul nostru. Nu vă dați bătute dacă nu veți reuși din prima să îi convingeți pe cei mici să asculte la povești sau să citească. Exersați ori de câte ori aveți ocazia până devine obicei.

Veți crede probabil că sunt o mamă perfectă sau că totul merge ca uns. Ei bine, nu e deloc așa, doar am învățat din greșelile mamei mele. Pentru mine cititul era o povară, preferam să fac calcule la matematică, decât să citesc un rând. Mama, văzând că nu reușește să mă dea pe brazdă, mi-a prins slăbiciunea și îmi promitea mereu gumă Turbo, cele cu abțibilduri cu mașini. Un an de zile m-a stimulat astfel să îmi citesc și eu cărțile obligatorii, dar nu a fost o metodă prea bună pe termen lung, căci am crescut și interesele s-au schimbat.

Am conștientizat târziu cât de mult mă ajută să citesc. Mi-am promis că voi face tot posibilul să îi insuflu fetiței mele dorința de a citi în mod natural, fără a-i oferi stimulente materiale sau de altă natură.

Poate că vă întrebați de ce insist atâta cu cititul și nu las copilul în pace, că doar e prea micuță.

Cu ce ne ajută că citim sau că citim copiilor?

Lăsând la o parte studiile psihologice care confirmă importanța cititului în dezvoltarea socio-emotionala a copilului, vă pot spune din propria experiență, din experiența cu cea mică și prin comparație cu alți copii de vârsta ei câteva concluzii puse în materialul informativ de mai jos:

Colaj despre importanța cititului realizat cu poze Elefantul Meu

Sigur mai sunt și alte beneficii, dar ideea de bază este aceeași, că avem nevoie să citim și să le citim celor mici. Dar ce facem cu copilașii mai mari? Pe ei cum îi convingem?

Pentru copii mici dar mai ales pentru copii mari, puterea convingerii stă în cărțile personalizate de la Elefantul meu

Vă ziceam mai sus că un criteriu esențial pentru a face un copil să îndrăgească o carte este personalizarea experienței. Fix asta face colectivul de la Editura Elefantul meu, prin ideea originală- realizează cărți personalizate pentru copii, cu vârste de la 0 ani până la 14 ani. În ce constă mai exact personalizarea, poți descoperi chiar în video de mai jos:

Ce înseamnă o carte personalizată?

Personal o găsesc ca o idee excelentă pentru cadou, în locul cadourilor tradiționale, gen haine sau a gadgeturilor, de care devin dependenți.

Gândiți-vă că orice copil, indiferent de vârstă, are un „prieten bun”, pe care îl ia drept reper și cu care face năzbâtii. Ei bine, cartea personalizată este o traducere a experienței lor fizice, dar mai ales a prieteniei și dacă alegeți să luați una pentru copilul vostru și una să o faceți cadou prietenului, amândoi vor rămâne conectați în universul lor magic. Își vor dezvolta imaginația, le vor veni noi idei prin care să se joace și să își consolideze prietenia.

Eu am de gând să aleg pentru Mara și Sofia, prietena ei, cartea personalizată Africa pentru că amândouă sunt mari iubitoare de animale.

Tu pe care o alegi să o oferi cadou?

*Superblog 2020

*Colaj poze Sponsor Elefantul meu mai puțin ultima poza stânga, arhivă personală

Publicitate

3 gânduri despre „Cărți personalizate pentru cunoaștere și prietenii durabile”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.