Perioada pandemiei este cât se poate de stresantă pentru părinți. Pentru cei norocoși care lucrează de acasă, situația nu e doar lapte și miere deoarece îi au și pe copii acasă. Dacă ai unul e cât de cât sub control situația, dacă ai doi ești sigur printre cei mai înfocați activiști ai grădiniței, scolii orice instituție unde copilul ar putea fi safe și învăța ceva.
M-am gândit ca astăzi să îți propun 5 activități care sa îl tina pe copil ocupat, dincolo de tradiționalele desene animate. Când zic copil îndrăznesc sa ma refer la o vârstă pana în 7 ani, căci de acolo treaba e puțin mai simpla, cel puțin teoretic.
Activitatea 1- Desen și pictat
Este pretabila de la cel puțin 3 ani până la 6-7 dacă persoana respectivă are și aplecare spre domeniu. Ca să nu se plictisească copilul propune-i sa faceți ceva fie competiție, fie joc colaborativ de genul eu fac o ferma tu fa animalutele din ea sau hai sa vedem cine pictează cel mai repede pe Dorothy.
Activitatea 2 Râma
Este invenție personala pentru fiica mea de trei ani. Am luat din sufragerie din canapea partea care tine drept „spătar”. Am adăugat câteva perne și le-am pus pe jos. La capătul „pistei” am plasat pe Peppa și am început operațiunea salvarea Peppei. Ne-am mișcat amândouă ca ramele, inutil sa va zic ca eu am obosit după 2 ture și ea după vreo 10. A ieșit însă fain și ne-am distrat.
Activitatea 3 Jocul meseriilor
Aici sunt mai multe variante în funcție de vârsta. De exemplu fiica mea e pasionată de balet, patinaj chestii de genul și nu ma întrebați de unde a văzut, m-a rugat sa ii dau covorul din sufragerie la o parte. A rămas pe parchet, și-a pus 2 carti sub picioare și a început „sa pantineze”. A fost tare funny și a ținut-o vreo doua ore povestea asta. La copii mai mari merge un joc de rol cu scenariu și eventual o minima costumație.
Activitatea 4 – Sa spunem povesti
E deja pentru o categorie mai mare de vârsta de la 5 in sus zic eu. Ei bine asta e luata de la adulți și ce faceți este sa explicați copilului ca vreți sa construiți o poveste frumoasa și ca vei începe cu ceva, iar el trebuie sa continue povestea. Sau o variantă foarte haioasa pe care am jucat-o la serviciu este: „Am auzit ca”. Tu spui ceva despre persoana în cauza, iar ea nu are voie sa zică ca e fals, ci trebuie sa continue povestea. Veți descoperi și cu ce va asociază copilul în minte, altfel decât calitatea de părinte.
Activitatea 5 – Dans pe scaune
Dacă vă mai amintiți îl jucam și noi când puneam un numar mai mic de scaune decât numarul de persoane. Dădeam drumul la muzica și cineva o oprea brusc, iar toată lumea trebuia sa se așeze repede pe scaune. Ei bine dacă aveți măcar 2 copii și poate și pe bunici, partener acasă, sigur merita încercat. Evident asigurându-va ca rămâneți sănătoși și nu iese nimeni rănit din dans. Sau puteți merge pe varianta unui concurs de dans cu păpuși, animalutele și bineînțeles proprii copii, dacă sunt mai micuți.
Toate cer din păcate implicarea voastră, dar asa e orice joc, măcar 2. Ne putem juca și singuri dar clar nu are farmec și nici nu învățăm atâtea lucruri despre noi, cum ar fi dacă ne-am juca cu altcineva.
Și dacă nici noi nu ne jucăm cu proprii copii când încă ne mai acorda atenție și sunt deschiși la asta, atunci cine? Nu lăsați pandemia sa erodeze spiritul social, de joaca, de colaborare al copilului. Poate nu se mai vede acum cu prieteni, colegi dar nu înseamnă că va deveni antisocial sau singuratic. Încercați să mențineți măcar aura normalității, dacă nu o putem readuce cu totul în viețile noastre!
*Poza stockfreeimages
Ce idei drăguțe și faine ❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da 🙂 Aia cu ramele a fost de pomina. Arata sufrageria ca la balamuc dar măcar ne-am amuzat 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta e important 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană