Acum, că ai aflat despre ce îți voi vorbi în articolul de azi, dă-mi voie să încep cu șase lucruri esențiale pe care trebuie să le cumperi înainte de venirea micuțului tău pe lume:
- Un cărucior
- Un pătuț pentru copil
- O măsuță de înfășat
- Body-uri și pantaloni măcar pentru două săptămâni
- Cel puțin 3-4 cutii de pamperși
- O pompă pentru sân și ceaiuri pentru lactație dacă vei constata că ai probleme din acest punct de vedere
Înainte de a-ți explica cum să alegi aceste produse, îți voi spune că sunt esențiale pentru că experiența nașterii, fie că se desfășoară în mod natural, fie prin cezariană este una epuizantă și nu vei avea timpul necesar după naștere să stai să cauți prin magazine sau să dai comenzi online. Le voi lua pe rând și îți voi explica ce criterii au stat la baza alegerilor mele.
Un cărucior
Un cărucior bun îndeplinește trei criterii foarte importante:
☑️ oferă protecție la șocurile generate de denivelările asfaltului, dar și la vremea capricioasă
☑️ oferă copilului o stare de confort, dar în același timp îi asigură o poziție corectă a spatelui
☑️ este multifuncțional.
Să nu uit, chit că nu este criteriu de a aprecia calitatea sau lipsa acesteia, neapărat să verificați că intră în lift. Eu am făcut greșeala să nu măsor lățimea liftului și m-am ales cu un cărucior pe care l-am cărat pe scări mai mult decât să îl utilizez la adevărata capacitate.
Din păcate acum trei ani am mers într-un magazin să cumpăr căruțul și tot am făcut o alegere proastă, dar tu poți face mult mai bine lucrurile decât mine, cum ar fi să consulți online lista cu cărucioare pentru copii de pe site-ul BeKid. Nici nu pierzi timp pe drum și ai și multe variante dintre care să alegi.
Dacă ar fi să îți dau un exemplu concret de cărucior de pe site-ul BeKid, care să se potrivească cu criteriile menționate de mine, aș merge pe varianta Poema de la Krausman pentru că este multifuncțional și acoperă trei aspecte de bază din primul an de viață al copilului: landoul, partea sport și scaunul auto.
Medicul de familie mi-a recomandat să folosesc landoul în primele 6 luni de viață ale bebelușului pentru că menține poziția dreaptă a coloanei și abia apoi să trec la partea sport.
Aici cel mai bine discutați cu medicul pediatru sau medicul vostru de familie pentru că recomandările pot să fie diferite în funcție de context și de copil.
Cât privește scaunul auto, este foarte important ca centurile scaunului să aibă sistem de prindere în 3 puncte și să fie reglabile pe 3 nivele de înălțime, pentru o stabilitate maximă în timpul deplasării cu mașina.
Căruciorul indicat, de pe site-ul BeKid oferă protecție bebelușului tău pentru că roțile sunt mari, pe rulmenți și au suspensii reglabile în două trepte, ceea ce îl face confortabil pentru bebe și reduce impactul lovirii căruțului de o piatră sau de asfaltul grunțuros.
Dacă ți-ai permis vreodată să iți lași flecurile prin asfalt, sigur n-ai plâns mai mult de o zi după pantofii tăi minunați, dar cu copilașul nu ne permitem să riscăm. 🙂
În caz că te prinde ploaia cum m-a prins pe mine de a trebuit să las căruțul într-un supermarket și să iau taxi, mai ai o șansă să treci cu bine de capriciile vremii deoarece căruțul de la Krausman este prevăzut cu husă pentru ploaie, dar și husă pentru picioare pentru sezonul rece.
Dacă, din contră, vremea este călduroasă și alegi să te plimbi în parc, ai noroc că ai umbreluță pentru soare cu filtru UV pe care o să o atașezi pe cadru și husă pentru insecte.
De asemenea, când alegeți un căruț, să fiți atente să fie un material de calitate. Tot din greșelile mele vă pot spune că primul căruț ales avea pe interior un material care se încingea foarte tare la soare și la început nu-mi dădeam seama de ce era iritată, plângăcioasă fetița mea ori de câte ori ieșeam cu ea în zilele mai călduroase.
Ideal ar fi ca materialul de interior să fie din bumbac și întreaga țesătură să fie ușor detașabilă pentru a fi băgată la mașina de spălat.
Nu în ultimul rând, dacă nu aveți spațiu, fiți foarte atenți când alegeți căruțul, să fie unul pliabil, altfel o să puneți folie de plastic pe el ca mine, ori de câte ori trebuie să spălați.

Prin urmare căruțul ideal pentru bebelușul vostru reunește într-un singur produs calitatea, confortul, siguranța și un design plăcut.
Un pătuț pentru copil
Când a trebuit să ne alegem pătuțul pentru copil, vă zic sincer ne-am luat concediu și am bătut la picior, dar am mers și cu mașina, am colindat vreo zece magazine și am ales până am cules, vorba românului.
Ne-am cumpărat întăi un pătuț la care nu avea salteaua pe stoc, dar ni s-a spus că la livrare vom primi ce trebuie. Când a venit pătuțul, salteaua era cu câțiva centimetri mai mică și alta nu aveau pe stoc, pentru că era un model italian.
Vă dați seama, după atâta drum, ce nervi mi-am făcut când am văzut că nu era ce trebuia. L-am returnat și apoi am făcut o nouă tură de magazine.

De data asta am ales un pătuț din lemn, alb, frumos, cu o saltea tare, care să țină spatele drept. Toate bune și frumoase până când am ajuns acasă de la spital și am pus copilașul în pătuț. Nu vreți să știți ce dureri am avut când a trebuit să ridic copilul din pătuț, eu fiind proaspăt operată prin cezariană. Să nu mai zic că nici nu o vedeam bine printre acele „gratii”. Am rezistat o săptămână, după care am mutat fata cu mine în pat.
Nu vă sfătuiesc să faceți asta pentru că veți dormi foarte neliniștite, cu teama de a nu cădea peste copil noaptea și de a-l sufoca, iar după un an deja va fi greu pentru copil să doarmă singur, odată ce l-ați obișnuit așa.
În plus, când s-a mărit, mi-a fost frică să o las în timpul zilei în pătuț, ca nu cumva să se arunce din el și să cadă, să se lovească grav.
A trebuit să îi cumpăr separat un fel de „țarc” pentru ca ea să se stea acolo și să fie în siguranță. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, am cumpărat separat un pătuț ușor de asamblat, din material, pe care l-am luat cu noi în deplasările la bunici. Dacă fac un calcul, mă doare capul, cel puțin 1000 lei aruncați numai pentru pătuțuri.
După asemenea experiențe nefericite vă recomand să aveți în vedere câteva aspecte atunci când alegeți pătuțul pentru copilul vostru:
💡 să vă fie ușor să îl luați în brațe pe cel mic din pat
💡pătuțul să aibă etaj intermediar deoarece copilul va crește și poate să se rostogolească în afara spațiului în care stă,
💡 să puteți agăța diverse jucărioare și să fie viu colorat pentru a-l stimula vizual.
Dacă acum aș mai fi în postura de a cumpăra un nou pătuț, cu siguranță aș consulta lista cu pătuțuri pentru copii de pe site-ul BeKid și mi-aș alege de acolo varianta sau variantele potrivite așteptărilor mele.
Îmi fac cu ochiul două categorii: fie din lemn masiv, cu laterala detașabilă; fie viu colorate, care se strâng și pot fi luate când mergeți în deplasări.
Varianta cu laterala detașabilă este ideală pentru că bebelușul stă lângă voi, îl puteți monitoriza foarte ușor, n-aveți teamă că îl loviți în timpul somnului și puteți alăpta la orice oră, mai ales dacă aveți un copil mâncăcios, care se trezește la patru dimineața special pentru masă, așa cum făcea fetița mea.
Mi-a plăcut foarte mult modelul Natur Bebe Junior pentru că bifează toate aceste criterii și în plus este pe alb, este elegant, se integrează frumos în orice tip de cameră.

Dacă privesc lucrurile din perspectiva fetiței mele, atunci în mod cert m-aș orienta către pătuțuri pentru copii de la producătorul Arti.
Verdele este culoarea ei preferată, girafa este animalul favorit, ca atare modelul Arti MediumGo – Green Giraffe ar fi fost ideal pentru ea. Este pliabil, are și măsuță de înfășat inclusă care se mulează perfect pe pătuț, este dotat cu buzunare laterale pentru a găzdui jucăriile.
Ce pot să îmi doresc mai mult? Eventual să pot urmări copilul ușor, ceea ce se și întâmplă pentru că materialul lateral este transparent.

Deci dacă ar fi să învățați din greșelile mele, data viitoare când vă luați pătuț țineți cont de:
☑️ posibilitatea de monitorizare a copilașului
☑️ ușurința cu care îl puteți alăpta și lua în brațe
☑️ posibilitatea de a agăța diverse jucării pentru a-l ajuta pe bebe să își dezvolte abilitățile motrice și de imaginație.
O măsuță de înfășat
Dacă nu ați ales un pătuț cu măsuță de înfășat încorporată, așa cum nici eu nu am făcut din păcate, aveți nevoie de un model care să îndeplinească trei criterii:
☑️ să fie rezistentă
☑️ să aibă lateralele înalte pentru că, vă zic din proprie experiență, copilul se va mișca în toate părțile
☑️ să aibă un buzunar jos pentru depozitarea pamperșilor.
Îmi aduc și acum aminte cum era să cadă de la un metru înălțime fetița mea în timp ce eu îi căutam pampersul prin dulap. Norocul meu a fost că intrat mama pe ușă fix când se întorsese pe o parte și era gata să cadă. Nu degeaba se zice: cine nu are bătrâni să își cumpere!
Body-uri si pantaloni măcar pentru două săptămâni
La capitolul îmbrăcăminte, dacă nu aveți prieteni, cunoștinte care să vă facă cadouri, cum a fost cazul meu, pregătiți-vă un buget generos deoarece veți observa de la zi la zi că bebelușul crește și îi rămân toate lucrurile mici.
Regula esențială în cazul acesta este cea a calității, să alegeți haine din bumbac 100% pentru a preveni orice alergie și să le călcați după fiecare spălare.
Eu personal, când a fost cazul să cumpăr, am luat cu o mărime mai mare, uneori chiar două decât purta tocmai pentru confortul copilului, dar și din rațiuni financiare.

Mi-a plăcut teribil modelul de la BeKid pentru că mi-a amintit, datorită buburuzei, de ținuta fetiței mele si de tematica botezului. O rochiță in roșu si negru, asortată cu o buburuză pe măsură au făcut-o să fie absolut adorabilă!
Cel puțin 3-4 cutii de pamperși
De pamperși veți avea nevoie ca de aer cel puțin în primul an de viață și dacă sunteți norocoși doar jumătate din al doilea, dacă învață să facă nevoile la oliță. Recomand să luați la bax, să urmăriți promoțiile. Eu nu am făcut asta, dar cu siguranță a doua oară așa aș face.
O pompă pentru sân și ceaiuri pentru lactație dacă vei constata că ai probleme din acest punct de vedere
Una dintre cele mai mari provocări în afară de ideea de a fi mamă și de lipsa de experiență, de cum să procedez în anumite situații, a fost lactația.
Nu am avut de la bun început, dat fiind că am născut prin cezariană și a trebuit să merg la consultant în domeniu care să mă învețe efectiv cum să țin copilul la sân, cum să stimulez lactația.
De un real ajutor a fost și o pompă de sân, primită cadou de la o prietenă și aceea după o achiziție personală, făcută prost.
Alesesem o pompa slabă ca putere, manuală și nu m-a ajutat deloc, de aceea vă recomand să vă achizitionati din start una electrică, care să aibă putere, să aibă două moduri de funcționare: stimularea lactației (masajul) și extragerea și să aibă sistem antireflux, ca să nu intre laptele în furtun.
Cea primită cadou a fost Spectra, dar puteți alege orice model care să aibă aceste calități pentru a fi mai ușor.

Ajunsesem într-o stare foarte dificilă din punct de vedere mental pentru că nu aveam lapte suficient, de aceea îndrăznesc să vă recomand două lucruri:
💡în primul rând, să nu ascultați de sfaturile tuturor, ci doar ale medicului pediatru, ale consultantului în alăptare, ale medicului care v-a supravegheat sarcina, deci cineva cu expertiză medicală!
💡 în al doilea rând, nu ezitați să apelați la consiliere psihologică dacă vă simțiți depășită.
Recunosc că nu am făcut-o pe ultima din urmă, dar uitandu-mă înapoi, cu siguranță m-ar fi ajutat la acel moment. Cam asta ar fi lista absolut esențială înainte de nașterea bebelușului.
În momentul în care a venit deja pe lume și ajungeți cu el acasă, veți avea nevoie cel puțin de câteva lucruri:

Pe măsură ce crește bebelușul, nevoile vor fi tot mai mari și veți avea nevoie să îi cumpărați jucării adecvate vârstei și alte instrumente care să îl ajute să se dezvolte.
Pentru abilitățile motrice eu nu am optat pentru premergător, ci am fost cu ea la 10 ședințe de kinetoterapie pentru copii, întrucât era ușor în urmă la acest capitol față de alți copii de aceeași vârstă.
Au urmat măsuță, scăunel, tacâmuri, vase speciale pentru hrana ei, tricicleta pentru plimbare. La capitolul jucării i-am luat zornăitoare, jucării care scoteau diverse sunete, chestii de pluș în primele luni și mai târziu, de pe la doi ani încolo, cărți de povești să îi citesc și multe puzzle-uri.
Ideea de bază este să alegeți jucării adecvate vârstei. Îmi aduc aminte că s-a lovit destul de tare la cap pentru că îi luasem un fel de pian care era de la 2 ani în sus și ea avea doar un an și trei luni.

Acum, la trei ani ai ei, mă concentrez mult pe chestii outdoor, cum ar fi leagăne, tobogane mai ales că merge des la bunici și are spațiu unde să se joace.
Criteriile după care mi le aleg sunt:
☑️ stabilitatea
☑️ rezistența
☑️ încrederea în firma care le distribuie.
De exemplu, cei de la BeKid mi-au câștigat încrederea pentru că povestea magazinului online este născută din experiența personală, de viață a părinților Adei, deci nu mi-ar recomanda lucruri, jucării în care ei nu cred.
În plus au peste 60 000 de produse, livrează rapid, serviciul de clienți cunoaște foarte bine produsele și review-urile articolelor de pe site sunt reale.
Este opțiunea ta să alegi de unde să cumperi, dar pe baza a tot ceea ce am experimentat de trei ani încoace, îți recomand să alegi neapărat un magazin online, de unde să ți le achiziționezi pe toate sau cât mai multe produse din ceea ce ai nevoie.

Știu că mulți se vor înghesui să îți dea sfaturi despre cum să îți crești copilul, să te certe când nu te ridici la înălțimea așteptărilor pe care le au ei, dar tu ține cont de sfaturile mele:
Nu îți propune să fii perfectă pentru că nu o să îți iasă,
Mulțumește-te să îți iubești copilul, să îi dăruiești din puținul pe care îl ai, să îi oferi din timpul tău,
Ascultă toate sfaturile dar urmează-le doar pe cele de la specialiștii din domeniul medical,
Zâmbește în fiecare zi și nu te uita la ceas cât stai cu cel mic,
Căci va veni o vreme când tu vei dori să te mai ia de gât cu mânuțele lui mici și pufoase,
Dar el va fi preocupat, asemenea unei buburuze, să descopere lumea din jur,
Așa că trăiește în universul lui aici și acum!

*Superblog 2020
*Poze BeKid cu exceptia pozei fetitei mele si a ultimei poze
*Video facut de mine cu telefonul si prelucrat in Vimeo
Tare frumos a ieșit! Experiența și-a spus cuvântul. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Da, mi-am reamintit cu aceasta ocazie toate incercarile, dar si toate lucrurile frumoase din perioada respectiva
ApreciazăApreciat de 1 persoană