Superblog 2020

Cord Blood Center – pentru mai multe șanse la viață!

El este Eric și are 32 de ani. Un nume și o vârstă comune, cum au milioane de oameni din întreaga lume. Dar Eric este special și ceea ce îl face cu adevărat așa este puterea lui de a lupta și de a depăși orice obstacol în viață.

Dacă ai răbdarea să îl asculți, vei descoperi că la douăzeci de ani a fost diagnosticat cu leucemie mieloidă acută.

A simțit cum îl ademenește fiorul rece al morții la o vârstă la care iubirea este în floare, la care tinerețea creionează vise mari.

Salvarea a venit din transplantul de sânge placentar și a unei grefe de măduvă hematogenă recoltată de la sora lui, cu care din punct de vedere genetic a avut o compatibilitate perfectă.

A avut marele noroc să aibă niste părinți informați, deschiși la noutățile lumii medicale și care au recoltat celule din sânge de cordon ombilical la nașterea surorii sale. A fost momentul unei a doua șanse la viață dar și cel în care a decis că va urma o carieră în domeniul medical.

A ales să facă cercetare, iar astăzi este prezent pe scena unuia dintre cele mai mari congrese din lume, pentru a expune progresul în domeniu și de ce fiecare părinte ar trebui să ia în calcul recoltarea de sânge ombilical la nașterea bebelușului.

Partea interesantă la acest congres este că, pentru prima dată în istorie, se organizează și cu alt public decât cel medical, așa că va trebui să își adapteze terminologia pentru a fi pe înțelesul tuturor.

Crainicul îi face intrarea pe scenă cu un discurs frumos, iar el se apropie timid de microfon:

-Bună seara! Wow, ne-am adunat într-un număr impresionant astăzi, sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor!

Voi încerca să vă explic cât mai simplu cu putință ce sunt celulele stem, care sunt principalele mituri legate de utilizarea lor și de ce recomand recoltarea lor la nașterea bebelușului.

Nu mi-aș dori să fac un monolog, că îl fac zilnic în laboratorul de cercetare, așa că, dacă simțiți nevoia să puneți întrebări, ridicați mana și întrebați orice vă trece prin cap. Să le luăm pe rând.

Sângele de cordon ombilical si viața

Organismul nostru este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, cu funcții clar definite (de exemplu avem celule musculare ce se contractă, celule nervoase care sunt responsabile de formarea și transmiterea impulsurilor nervoase, hematii care transportă  oxigen la țesuturi și preiau dioxidul de carbon samd).

Practic celulele crează viața. În forma lor cea mai pură, le găsim în sângele și țesutul cordonului ombilical. Un dar primit la naștere, care merită să fie păstrat.

Ele sunt de trei tipuri: celulele hematopoietice, care sunt responsabile de formarea celulelor din sânge (leucocite, hematii și trombocite), endoteliale și celulele mezenchimale, care dau naștere altor categorii de celule (de exemplu celule cartilaginoase, osoase, musculare, interstițial, adipoase, tegumentare, nervoase etc).

Placenta și ţesutul de cordonul ombilical reprezintă surse de celule mezenchimale. Prima categorie de celule este cea cu rezultate dovedite din punct de vedere terapeutic, în timp ce a treia categorie face obiectul unor studii în derulare, existând perspectiva de utilizare a lor în medicina regenerativă. Celulele din sângele de cordon ombilical sunt pluripotente si totodată reprezintă cea mai valoroasă sursă de celule hematopoietice. În multe studii veți regăsi cel mai des sintagma „sânge de cordon ombilical”, nu doar celule stem, pentru că celula din cordonul ombilical e pluripotentă, tratează mai multe boli, deci e mai exhaustivă cea dintâi. Comparativ cu alte surse de celule adulte, cele din sângele de cordon ombilical prezintă caracteristici speciale: sunt celule “tinere”, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară, pe durata stocării fără a fi afectate de factorii de mediu (de exemplu radiații , infecții, medicamente medulotoxice), de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

„Stocarea sângelui placentar îți conferă un confort psihic. Este ca și când ai cumpărat un bilet câștigător la o loterie și speri că niciodată nu va trebui să-l folosești”

Ele se folosesc în practica medicală curentă de peste 60 ani, la sfârșitul anului 2012 fiind atinsă cifra de 1 milion de transplanturi de celule stem (măduva osoasă, sângele periferic și sângele ombilical) efectuate pe plan mondial. Și-au dovedit eficacitatea în foarte multe afecțiuni de la boli neurologice dobândite (paralizie cerebrala, traumatism cerebral) la leucemii si alte boli autoimune.

De asemenea, se evaluează ca fiind pozitive efectele lor in hipoacuzia dobândită, traumatismele măduvei spinării, boala Crohn, aritrita reumatoidă și chiar autism.

În cazul copiilor cu autism, ultimile studii în domeniu, urmate de testarea comportamentală a acestora au arătat îmbunătățiri semnificative pe o perioadă de cel puțin 6 până la 12 luni pe scalele de socializare, comunicare și adaptabilitate.

-Are cineva vreo întrebare până acum? Sunt clare explicațiile mele?

În liniștea din sală, o voce tremurată se face simțită. Este o mămică însărcinată, probabil medic dupa eticheta de pe haină, cel mai probabil la 38-40 de ani.

-Mi se foarte clar ce ați explicat până acum. Eu cunosc un caz concret al unui prieten, a cărui fetiță de 3 ani a fost diagnosticată cu Sindromul apraxiei infantile de vorbire, o boală caracterizată prin afectarea componentei motorii a vorbirii. Această afecțiune se manifestată prin dificultăți de rostire a sunetelor, silabelor, cuvintelor, din cauza dificultăților de coordonare și planificare a mișcării componentelor aparatului fonator implicat în vorbire: limba, buzele, mandibula și maxilarul.

Datorită stocării de sânge placentar, la trei săptămâni de la transfuzie, vorbirea fetiței s-a imbunătățit semnificativ, a ajuns de la 2-3 cuvinte pe zi la a număra până la zece, la a repeta cuvintele nou învățate. Este un progres fantastic, tatăl ei chiar îmi spunea despre stocarea sângelui placentar că îți conferă un confort psihic, că este ca și când ai cumpărat un bilet câștigător la o loterie și speri că niciodată nu va trebui să-l folosești”.

Eu cred în beneficiile recoltării de sânge de cordon ombilical și din placentă, însă din cauza boom-ului de informații și a varietății surselor, nu stiu cât de reale sunt anumite aspecte. Este adevărat că aceste celule criogenate sunt valabile doar 18 ani și după acest termen nu mai au efect?

Miturile legate de recoltare sânge de cordon ombilical. Adevăr sau știre falsă?

-Este un mit! La auzul vocii mele, mai mulți din cei prezenți în sală au exclamat un wow. Cel mai probabil nu se așteptau la așa ceva.

-Am să vă explic și de ce și ca să avem o bază de discuție, căci nu îmi place monologul, așa cum vă spuneam, fiecare dintre voi va putea folosi laptopul pe care îl are în dreapta pentru a vota daca afirmațiile pe care le vedeți pe ecran sunt adevărate sau false.

La această întrebare o să fiu eu cel care explică înainte și vă zic că 18 nu reprezintă durata de viață a celulelor, ci este termenul legal pentru care are voie un părinte să semneze contractul cu banca care recoltează sânge din cordonul ombilical sau/si placentă. După această vârstă, se consideră că tânărul este major și poate decide singur prelungirea. Acum vă invit pe voi să apreciați valoarea de adevăr a afirmațiilor și apoi le discutăm împreună:

Recoltarea de celule din tesutul placentar, de sange de cordon ombilical, este lipsita de pericol pentru bebelus si mama.
🌸 Adevarat
FELICITARI! Nimeni nu este afectat. Cordonul ombilical este sectionat de partea copilului, apoi acesta este luat in grija de personalul medical. Medicul punctioneaza unul dintre vasele cordonului ombilical si pune sangele in pungile de recoltare speciale, care vor ajunge ajunge ulterior la banca.
🌸Fals
Este doar un mit menit sa descurajeze recoltarea de sange ombilical!
Grefele, daca nu s-au recoltat din sangele de cordon ombilical, pot fi recoltate din dintii de lapte ai copilului!
🌸 Adevarat
Este in continuare doar un mit!
🌸Fals
Raspunsul corect este ca dintii de lapte contin un numar infinit de mic de celule stem, deci nu are nici pe departe acelasi efect ca recoltarea din cordonul omblical si ca procedura de recoltare nu este avizata de autoritatile competente. Ea este ilegala.
Cand copilul de la care a fost recoltat sange din cordonul ombilical trece de o anumita greutate, acesta nu mai poate fi folosit!
🌸 Adevarat
Nimic mai adevarat, este doar un mit!
🌸Fals
Raspunsul corect este ca indicatia de folosire a sangelui ombilical se face raportat la un diagnostic si nu la greutate. Aceasta nu influenteaza oportunitatea de vindecare a bolii cu ajutorul sangelui ombilical.
Suplimentele de sanatate care contin celule stem pot sa previna / sa trateze boli precum cancerul, diabetul!
🌸 Adevarat
Nimic mai adevarat, este doar un mit!
🌸Fals
Raspunsul corect este ca nu exista studii clinice, stiintifice care sa demonstreze ca suplimentele cu celule stem trateaza boli precum cancerul sau diabetul. Ele se regasesc de obicei ca solutii injectabile si nu se aplica pana nu au fost testate riguros din perspectiva calitatii, eficacitatii, sigurantei si trebuie aprobate inainte de autoritatile competente
Suplimentele de origine animala contin celule stem vii?
🌸Fals
Celulele stem isi pastreaza proprietatile doar daca sunt criogenate, la temperaturi de -196 de grade. Consumate pe cale orala, ele isi pierd proprietatile, fiind distruse de enzimele din tractul gastrointestinal
🌸 Adevarat
Mit! Ele sunt prezente la oameni, animale, plante dar au nevoie de anumite conditii pentru a rezista

-Mă bucur să descopăr că sunteți bine informați și în mare parte răspunsurile date la acest chestionar au fost corecte. Sper că v-am făcut lumină stimată doamnă în desișul de informații false pe care le tot găsim pe acest subiect.

-Da, vă mulțumesc foarte mult!

Ingerarea placentei sau placentofagia: o practică controversată

-Eu am o întrebare. Am o prietenă din China care intenționează să își mănânce placenta pentru că, potrivit studiilor citite de ea, i-ar aduce nenumărate beneficii – o mulțime de vitamine, deoarece placenta conține proteine și grăsimi, dar și fier, vitaminele B6 și B12, precum și estrogen și progesteron.

De asemenea, potrivit unor studii, placenta are în compoziție nivele mari de CRH-hormon eliberator al corticotropinei, cunoscut a reduce stresul. Tot cu privire la hormoni, se pare că placenta determină eliberarea de oxitocină în creier și o va ajuta pe prietena mea după naștere în revenirea la forma inițială a uterului.

Cum vedeți dumneavoastră aceste studii, aceste beneficii enunțate?

– Mulțumesc pentru întrebare. Placentofagia este, cum bine ați menționat, un act de ingerare a placentei, este întâlnit mai ales printre mamifere și reprezintă un trend și la nivel uman.

Din păcate nu există dovezi medicale în privința eficacității acestui act. S-au făcut studii chiar pe șobolani, în ideea de a demonstra că ingerarea placentei crește toleranța la durere, dar după cum bine știm, fluidul amniotic are același efect, deci nu putem atribui meritele acestui demers.

Un studiu a demonstrat că un nou născut s-a infectat cu bacteria din Grup B Streptococcus (GBS), după ce mama a consumat capsule conținând placentă, prin urmare tot ce pot să spun la acest moment este să luăm drept reper, de bun confirmările din domeniul medical asupra beneficiilor, altfel să nu ne aruncăm, doar de dragul trendului, să consumăm.

Celulele din țesutul ombilical la gunoi? Sănătate pierdută!

-Extrem de util și de pertinent punctul dumneavoastră de vedere. Îi voi transmite și prietenei mele. Păcat că nu a putut ajunge și ea aici!

-Cu siguranță se vor mai organiza și alte conferințe de acest gen.

Important este să îi transmiteți că există trei tipuri de celule stem: hematopoietice, mezenchimale, endoteliale, fiecare găsindu-se într-o anumită sursă de recoltare și că actul în sine de recoltare este cea mai bună decizie, nu aduce niciun risc mamei sau copilului, ba dimpotrivă!

În loc să aruncăm surse de sănătate „la gunoi”, putem la nevoie, să salvăm o viață!

Dacă nu reușim prin transplant autolog (cu propriile celule), măcar avem o șansă din partea altcuiva prin transplant alogenic, dacă există compatiblitate.

Deci cel mai bun sfat al meu pentru dumneaei este să recolteze neapărat celule din sângele ombilical, sângele placentar, țesutul de cordon ombilical și din placentă.

Ne apropiem de sfârșitul conferinței, așa că voi mai lua două-trei întrebări maxim. Mai sunt aspecte pe care ați dori să le clarificăm?

-Da!

O mămică tânără, slăbuță și grațioasă se ridică în picioare.

-Eu vreau să stiu, în cazul în care fetita mea ar avea nevoie de transplant de sânge placentar de la un donator, care sunt șansele să reușească, respectiv să nu reușească transplantul, corpul ei să respingă celulele respective?

-O întrebare foarte bună. Ideea este că orice transplant alogenic se începe cu un test de sânge și prin intermediul markerului HLA (human leucocyte antigen) se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și implicit, compatibilitatea în cazul transplantului alogenic.

Fiind un aspect care ține de moștenirea genetică a fiecăruia, șansele ca organismul dumneavoastră să accepte celulele de la donator sunt mult mai mari, dacă donatorul este ruda de gradul 1, este din familie.

Este foarte important ca banca care recoltează sângele ombilical/ placentar să fie profesionistă, să stocheze separat pe tipuri de celule și să renunțe la hematii, deoarece ele cresc riscul de incompatibilitate la un eventual transplant.

-V-am răspuns la întrebare?

-Da excelent! Mulțumesc din suflet! Aveți voie să ne recomandați o bancă de celule stem de încredere, profesionistă cum ați menționat?

-Vă pot spune doar în privat, pentru că nu am voie să fac reclamă în timpul conferinței unei anumite bănci care face recoltare sânge ombilical sau din placentă, cu atât mai mult că aș fi subiectiv, dat fiind că m-am tratat la ei de leucemie mieloida acută. Ideea este să alegeți o bancă de celule stem cu experiență relevantă, să fie în topul numărului de grefe eliberate în vederea efectuării unui transplant.

Eu așa am procedat, sfătuit de părinți și iată că astăzi, la 12 ani de la momentul respectiv, sunt sănătos și gata să vă împărtășesc din cunoștințele mele.

-Sigur, apreciez foarte mult!

Un oftat prelung s-a simțit în întreaga sală și toți cei prezenți au fost oarecum bulversați, nu au știut până la acest moment că omul acesta blând din fața lor, care le-a oferit atât de multe informații, pe înțelesul lor, le-a vorbit astăzi nu doar din prisma anilor de experiență în domeniu, cât și urmare a unei încercări foarte dificile în viață.

Mulți au crezut în ce a spus, unii, foarte puțini ce-i drept, au rămas neclintiți în privința părerii lor despre recoltarea sângelui ombilical, dar toți l-au aplaudat cu putere și s-au înclinat cu respect în fața lui.

Lacrimile i-au împânzit ochii din toate părțile și i-a căzut ultima pagină. Pe ea scria Cord Blood Center Group, pentru mai multe șanse la viață! Tânăra care își dorea să obțină contactul clinicii, a luat foia în mână, a văzut că au fost probe utilizate în România la Institutul Fundeni, a întrezărit magia speranței și a exclamat:

-Vă mulțumesc!

*Superblog 2020

*Poze Sponsor Cord Blood Center

*Surse de documentare – cateva filmulete pe Youtube, toate materialele de pe site-ul Cord Blood Center, precum si publicatii straine de specialitate:

9 gânduri despre „Cord Blood Center – pentru mai multe șanse la viață!”

  1. Super. Sunt aici lucruri pe care nu le citisem si de care nu stiam. Sincer eu cand sotul a vrut sa prelevam celule stem de la fetita am spus ca ar putea fi inutil. Acum inteleg de ce era important sa facem asta, este interesant articolul si foarte bine documentat. Multumesc pentru informatii, iti sunt recunoscatoare.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.