Cărți

Cum scrii o recenzie buna de carte

Am ramas datoare cu cel putin o recenzie la o carte si anume Suflete de sticla a psihologului Gaspar Gyorgy. Pana voi reveni cu ea, m-am gandit la recenziile pe care le-am facut de-a lungul timpului si am realizat ca as vrea sa imbunatatesc tehnica de a scrie o recenzie:

Una dintre noi e de prisos

Minciuni pe canapea

Prin urmare am inceput sa ma documentez sa inteleg ce pot face mai bine la capitolul asta. Am citit mai multe articole pe subiect si am extras cateva elemente esentiale, comune despre cum sa scrii o recenzie buna de carte. Ti le las aici, filtrate si prin prisma experientei personale:

  • Alege-ti tehnica de a scrie o recenzie – fie in mod obiectiv strict despre subiectul tratat, fie in mod personal. Daca alegi varianta doi, atunci subiectul trebuie sa fie doar un teaser, nu dezvaluit integral. Un exemplu care m-a intrigat sa citesc este recenzia la Aproape totul e ok, realizata de Emil Calinescu pe blogul Monei.
  • Cartile pe care le citesti pe nerasuflate lasa-le intr-un colt si nu le face recenzia imediat. Sfatul acesta este strict pe baza experientei personale. Am citit Fata urata a iubirii in doua nopti si dupa ce am citit, am ramas „dezumflata”. A fost scrisa foarte captivant, dar mesajul final e usor adolescentin, varianta idealista cand credem ca tot ce zboara se mananca. Asa ca data viitoare cand mai fac recenzie, las sa se adune, sa se coaca emotiile si apoi scriu, pentru a gasi si echilibrul intre dezamagire si emotia initiala.
  • O recenzie buna transmite niste invataminte, pe care ti le insusesti si tu, daca tot ai avut rabdarea sa citesti, cum bine imi zicea amicul Calinescu intr-o discutie privata. Partea provocatoare este sa gasesti fix cartile de care ai nevoie intr-un anumit moment al vietii. Aici n-am reteta, sunt doar atenta la ce se mai posteaza prin diverse grupuri de Facebook.
  • Mentine suspansul daca e carte de actiune. Aveam si eu acest obicei sa spun tot despre subiectul cartii pana cand am trecut la recenzia de filme. Acolo am realizat ca e total neproductiv si dezamagitor pentru cititorul recenziei sa ii spui cum se termina filmul/ cartea sau elementele cheie, care fac actiunea acelui film sau acelei carti wow. E ca si cum te-ai pregati de o noapte fierbinte si bei vreo cateva somnifere inainte. Ai omorat direct pasiunea, ca atare cenzureaza cuvintele pana nu omori si pasiunea celuilalt.
  • Include citatele „hot” din carte. Suntem vizuali si o imagine face mereu cat o mie de cuvinte, deci de ce sa nu profiti de asta? In plus citatele te fac sa patrunzi in esenta, in stilul de a scrie al autorului. Daca nu iti plac nici macar citatele, ce sanse sunt sa iti cumperi cartea?
  • Lasa detaliile legate de reclama pentru sfarsit. Asta e o parere pur subiectiva, dar mi se pare foarte aiurea sa intri sa citesti despre o carte si gasesti prin mijlocul ei detalii despre editura, numar de pagini, eventual de unde sa o cumperi. De acord cu reclama platita pentru carti, dar omul iti intra pe linkul pe care il indici, daca l-ai convins la nivel de recenzie, nu pentru ca i-ai zis ca ai luat cartea din X locatie sau pentru ca are discount semnificativ.

Cam astea ar fi sfaturile mele legate de cum sa scrii o recenzie buna de carte. Daca ai si tu altele, simte-te liber sa le adaugi in comentarii.

Weekend fain iti doresc!

4 gânduri despre „Cum scrii o recenzie buna de carte”

  1. Pe scurt de tot, de ce nu-s de acord cu astfel de articole. Iau punct cu punct:

    1. La prima bulinuta pe care ai pus-o, insinuezi ca aceasta alegere a stilului trebuie facuta pt tot blogul. Sau asa inteleg eu. Ceea ce e gresit. Unele carti se preteaza la un tip de recenzie, altele la un alt tip. A incerca sa faci toate recenziile la fel e din start o eroare.

    2. Sa nu faci recenzia IMEDIAT la cartile citite pe nerasuflate este o idee buna si nu prea. Uneori eu scriu articolul imediat si iese foarte bun, alteori il scriu imediat si iese foarte prost. La fel: a spune din start ca trebuie sa faci intr-un fel sau intr-altul este gresit.

    3. La partea cu citatele nu sunt deloc, dar deloc de acord. Glumeam cu cineva si spuneam ca daca bloggerii de film ar avea o memorie mai buna, sa retina mai multe citate, sigur aveam astfel de recenzii si in blogosfera cinefila.
    Caci in blogosfera literara intalnim articole unde jumatate sunt citate si cealalta jumatate sunt cuvinte de legatura.
    Ce confunda multi, si se pare ca si tu faci asta: articolul de opinie (hai sa ii zicem recenzie) cu articolul de prezentare. Un articol plin de citate este util atunci cand ai un site, o librarie online sau o editura. Pe blogul editurii eventual.. Eu intru pe un blog PERSONAL nu ca sa gasesc citate, p-alea le gasesc in alte parti, ci intru pt a vedea o opinie.
    Ca sa fiu mai clar, o chestie pe care am mai explicat-o: sunt 2 publicuri care citesc articolele de pe astfel de bloguri. Primul public este format din cei care NU au citit cartea, lor nu trebuie sa le dai spoilere si lor CICA trebuie sa le dai citate. Doar ca mai e un al doilea public, cel format din cei care deja au citit cartea. Lor ce le dai? Ce le livrezi?

    4. Detaliile de marketing, numarul de pagini, nu trebuie indicate nici la inceput, nici la sfarsit, ci trebuie inserate natural in articol. Daca prima mea problema cu cartea este legata de numarul de pagini, o voi invoca la inceput. La fel si editura: pot spune ca m-a mirat sa vad o carte cu tematica respectiva la o editura axata de obicei pe thrillere, pe sf-uri ori, dimpotriva, pe carti de dragoste.
    Da, mie nu-mi plac detaliile seci, caci vorbim despre BLOGURI, nu despre articole de prezentare. Stiu, multi inca confunda cele 2 notiuni 🙂

    In rest, ca sa concluzionez, articolele de genul sunt inutile tocmai pt ca nu exista un stil unic de a recenza, asa cum nu exista un stil unic de a scrie carti. Nu poti scrie despre carti dupa sablon, chiar daca multi inca-si doresc asta. Ca la scoala: articolul va avea 10 paragrafe, primele 2 sunt introductive, urmatoarele 6 sunt partea principala, ultimele 2 incheierea… Daca gandesti astfel, matematic, va iesi un articol ingineresc, de sablon, plin de linii drepte, de unghiuri de 90 de grade, dar lipsit de … savoare.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multam de observatii Emil. Sa le luam pe rand:
      1. Nu s-a dorit la tot blogul, ci punctual sa alegi per carte ce tip de recenzie sa faci
      2. Am precizat ca e strict experienta personala, dar de acord cu tine ca e interpretabila pozitia mea, avand in vedere titlul articolului.
      3. Depinde cate dai. Una e sa oferi 2 citate la un text de 800 de cuvinte sa zicem si alta e sa ai paragraful si citatul. Depinde de public intr-adevar, dar nu putem avea articole valabile pentru toate tipurile de public, deci as completa propunerea mea cu alegerea targetata a publicului tinta.
      4. Depinde de talentul bloggerului de a insera natural. Majoritatea articolelor pe care eu le-am citit si s-au dorit a fi „reclame mascate” la anumite edituri au fost pur si simplu descriere pana la virgula a aspectelor de marketing – cate pagini, cum e foaia cartii, cum e fontul samd. Deci un nu clar din partea mea detaliilor inserate in mijlocul recenziei
      Nu il vad ca fiind inutil, ci ca un punct de pornire in a face recenzii de carte. Daca descoperi ca unele lucruri merg si altele nu, foarte bine, iei strict ce ai nevoie din articol, ce crezi ca iti e util. Oricum multam de feedback, mi-ai oferit si o perspectiva noua de a vedea lucrurile.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.