„Atunci când mi se cere să vorbesc despre cărți, mă cuprinde o emoție plăcută. Cartea este acel prieten care te susține necondiționat, care îți oferă o pagină cu sfaturi atunci când ai nevoie de alinare.
Citesc de când mă știu, însă cărțile cu adevăratele învățături le-am descoperit la maturitate. Ceea ce mi se pare genial la o carte este atunci când te trimite către alta, către un alt orizont și așa înveți mai multe.
Dacă aș face un top al cărților care mi-au influențat viața personală și profesională, pentru că au avut influențe în ambele, acesta ar fi:
- Codul pentru o minte extraordinară – Vishen Lakhiani
A fost cartea care mi-a deschis ochii pentru dezvoltarea personală. Am avut acel „AHA moment” care m-a trezit la realitate. Am aflat că peisajul cultural este cel care-ți trasează limite, că îți spune ce „trebuie” să faci: să mergi la școală, să înveți și să termini niște studii, să-ți iei un job, să-ți faci o familie, și cam atât. Însă pentru a deveni extraordinari avem nevoie de mai mult.
„Credințele sunt ca niște porunci necontestate, care ne spun cum sunt lucrurile, ce este posibil și ce este imposibil, ce putem și ce nu putem face. Ele ne modelează fiecare acțiune, fiecare gând și fiecare sentiment pe care îl avem. Prin urmare, schimbarea sistemelor de credințe joacă un rol central în efectuarea oricărei schimbări reale și durabile în viața noastră.”
Am învățat cum să fac diferența dintre serviciu – calea prin care ne plătim facturile, realizarea unui scop, însă de care nu ești foarte atașat; carieră – calea de dezvoltare și realizare în trepte; chemarea – munca pentru a-i oferi vieții tale semnificație, iar acest lucru îți aduce satisfacție și faci totul cu pasiune.
Vă invit să descoperiți în cartea lui Vishen cele 10 legi neconvenționale pentru a vă redefini viața. Îl puteți găsi și pe YouTube cu multe interviuri inspiraționale.
- Conversații cu Dumnezeu – Neale Donald Walsch
Sunt persoane care consideră aceste volume „maculatură”, însă când privești dincolo de cuvinte înveți foarte multe lucruri. Sunt cărți pe care atât Vishen Lakhiani cât și alți speakeri motivaționali de succes le recomandă.

Sunt și absolventă a Facultății de Teologie, iar această carte vine să contrazică niște lucruri, însă atât timp cât nu ești un fanatic religios, găsești deschidere pentru orice subiect bun.
Am învățat că oamenii, bebelușii la început, se nasc doar cu două frici: frica de zgomotele puternice și frica de a fi scăpați din brațe. Toate celelalte le acumulăm după, iar nesiguranța ne face să devenim niște frustrați. Am aflat că toți, indiferent de lucrurile pe care le facem, suntem văzuți de Dumnezeu la fel.
Vreau să spun că acest lucru a avut o rezonanță specială în sufletul meu și mi-am dat seama că nu trecutul este cel care ne definește ca persoane, ci ceea ce facem în prezent. Ai greșit, mergi mai departe și nu persista în acea greșeală.
Un alt lucru frumos pe care l-am reținut este acela că Dumnezeu ne trimite în viața noastră numai îngeri. Oamenii care aparent îți aduc o neplăcere sunt acolo pentru a-ți schimba cursul evoluției în bine. Așa am învățat cum să-mi accept și înfrângerile, și cum să pot vedea un bine în orice rău.
„Adevăr îți spun Eu ție: fiecare persoană care a venit vreodată la tine a venit ca să primească un dar. Primindu-l, el îți dă ție un dar – darul de a trăi experiența și împlinirea lui Cine Ești. Când vezi acest adevăr simplu, când îl înțelegi, vezi cel mai mare adevăr dintre toate: v-am trimis numai Îngeri.”
Un sfat: Nu te lua după părerile altora, altfel vei rata multe cărți bune!
- Începe cu ce nu-ţi place! – Brian Tracy
Titlul în engleză este foarte haios „Eat That Frog!” și vine cu îndrumarea că lucrurile neplăcute trebuie făcute ACUM, și cu cât le amâni, cu atât devin o povară pentru tine. Să începi întotdeauna cu ceea ce nu-ți place este un exercițiu care te scutește de neplăceri viitoare.
Fie că ai de terminat un proiect la serviciu sau ai de luat o decizie în viața ta, fă-ți curaj și termină ceea ce ți se pare neplăcut. Odată terminat vei realiza că era doar o impresie și că a fost mult mai ușor decât ți-ai închipuit. De multe ori ne pierdem vremea plângându-ne de ceea ce ni se pare greu, decât acționând pentru „a scăpa de povară”.
Această carte îți oferă și planuri de a-ți management al timpului, dar și 21 de soluții pentru a pune capăt amânărilor și a realiza mai mult într-un timp scurt.
Fii tot timpul activ: Fă-ți un obicei din a te mișca cu rapiditate înspre finalizarea sarcinilor-cheie. Fă-te cunoscut drept genul de persoană care rezolvă lucrurile repede și bine.
- De ce el? De ce ea? – Helen Fisher
Poate că dragostea este o artă, poate că este o știință. Am descoperit în această carte tipul meu de personalitate, ce mă atrage mai mult la cineva, și nu mă refer la atracția dintre bărbat și femeie, ci la atracția de afinități. Este foarte important să-ți legi viața și de un anumit tip de partener pentru ca lucrurile să meargă într-un cuplu.

Am aflat și de ce nu au mers unele relații în trecut, chiar dacă am dat totul. Unele relații pur și simplu nu funcționează! Înveți foarte multe despre tine și cum te poți schimba. Înveți să-ți dai seama ce fel de personalitate are interlocutorul de lângă tine și astfel poți lega un subiect de discuție interesant pentru amândoi. Discuțiile „de umplutură” nu fac decât să ne distanțeze unii de alții și să ne catalogăm ca fiind „așa sau altfel”.
Suntem un cocktail de hormoni. Peste acesta se depun achizițiile datorate educației și culturii în care creștem, experiențele de viață, căutările personale, setul de valori adoptate, atâtea variabile care compun universul unic al fiecărui individ.
Rămâne însă definitorie pentru personalitatea unui om acea „compoziție chimică” înnăscută, proprie fiecăruia în parte și bazată pe un număr de patru sisteme: dopamina, testosteronul, serotonina și estrogenul. În funcție de acești hormoni se diferențiază patru mari tipuri de personalitate: Exploratorul, Conducătorul, Constructorul și Negociatorul.
- Puterea prezentului – Eckhart Tolle
Pe acest autor l-am descoperit anul acesta și am fost uimită de simplitatea învățăturilor sale. Simplu nu înseamnă întotdeauna ușor. Ne îndeamnă să ne luăm frâiele vieții noastre și să trăim în prezent. Să fii prezent când faci un lucru, pentru că mintea zboară și concentrarea la fel, iar lucrul fără focusare este un lucru pe jumătate prost făcut și va trebui să-l reiei a doua zi.
Să fii prezent când mănânci ceva, să-i simți savoarea, textura și aroma, și să nu-ți lași gândul să zboare la ceea ce mai ai de făcut după ce termini de mâncat. Să fii prezent în viața copiilor tăi pentru că absența de acum înseamnă probleme de comunicare cu ei în viitor.
Mai presus de orice: tu nu ești mintea ta, nu te mai identifica cu ea! Cum așa, aud voci? Da, acea voce este vocea egoului, cea care îți spune că nu ești destul de bun, că nu trebuie să lași să treacă de la tine și că trebuie să înfrunți toată lumea. Este acea voce care te torturează cu trecutul tău și nu te lasă, să te bucuri de viață.
Așa cum Luna nu are o lumină proprie și poate doar să reflecte lumina Soarelui, tot așa trecutul și viitorul sunt doar palide reflexii ale luminii, ale puterii și ale realității prezentului etern. Ele își împrumută realitatea de la clipa de Acum.
Aș putea scrie despre cărțile care-mi plac pagini întregi, însă, pentru că timpul este prețios și zboară repede, m-am limitat doar la acestea. Citește ce te face fericit, citește cărți plăcute sufletului tău, citește cărți care-ți lasă inima fără cuvinte!”

Pe Ana Maria de la Dusă cu cartea am descoperit-o cu ocazia Superblog 2020, ediția de toamnă și primele interacțiuni cu ea au fost tare simpatice, pentru că a fost printre singurele persoane care mi-au spus că sunt Zen, ceea ce rareori îmi iese. Dar recunosc pe furiș m-am bucurat că mi-a zis acest lucru 🙂
Mai târziu, citindu-i blogul, am descoperit un om cald, inteligent, optimist, pe a cărui părere sinceră te poți baza. Mulțumesc draga mea Ana Maria pentru acest guest post motivațional și inspirațional pentru o versiune proprie mai bună, poate chiar cea mai bună!
M-a inspirat tare mult această listă de recomandări. O să-mi prioritizez și eu Conversații cu Dumnezeu, e o carte pe care o am de mult pe listă, de când am văzut filmul, și tot n-am ajuns la ea. Eat that Frog – e super simpatică, Ana Maria a descris-o perfect. Helen Fisher e tare faină, dincolo de cărți ne putem bucura de ea și într-o grămadă de Ted Talks pe teme legate de cuplu.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am pus si eu pe cea de Helen Fisher pe lista 🙂 pentru Conversatii cu Dumnezeu nu ma simt încă pregătită
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daca ai Netflix cauta Baraca. Sa zicem ca este un inceput 🙂 pana esti pregatita pentru carte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-au plăcut toate cărțile pe care le-am descoperit în această prezentare și am să le caut chiar astăzi la librărie. Mulțumesc mult pentru recomandări și… lecții, tare frumos predate!❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mult drag Cristina! Meritul este clar al Anei! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc din suflet atât Anei, cât și ție, fiindcă ai dat bucuria lecțiilor transmise prin acest articol al său mai departe! Dar și cuvintele de încheiere, care clar îți aparțin, m-au impresionat la fel de mult! Felicitări amândurora!! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc pentru apreciere, Cri! Te astept si la mine pe blog pentru mai multe carti 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mult drag și îți mulțumesc și eu! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Iubesc cărțile de dezvoltare personală. ♥️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu pe toate, dar sunt unele care intr-adevar schimba vieti!
ApreciazăApreciază