Blogging & Guest Post

Ce am învățat despre mine din blogging

Irina Tenu, o superbloggerita care mi-e tare dragă si a avut si un guest post deosebit in coltisorul meu de suflet, m-a provocat sa scriu despre ce am învățat despre mine din blogging.

Nu știu dacă provocarea inițială nu a venit de la o altă superbloggerita tare faină, cu care mă asemăn la partea analitica si mai ales la ambiție, adica Dia de la D’ale Dianei. Cert e că am acceptat provocarea.

Voi începe prin a spune ce am învățat din blogging:

  1. Blogging nu înseamnă doar conținut de calitate
  2. Blogging înseamnă să ai aptitudini tehnice
  3. Blogging nu este doar despre tine, ci este mai ales despre cititorii tăi

1. Blogging nu înseamnă doar conținut de calitate și aici a fost cea mai grea lecție de asimilat, mai ales după experiența Superblog.

Am învățat că blogging înseamnă structurarea ideilor, organizarea lor într-o formă logică, dar și utilizarea unor tool-uri precum Canva, Giphy, Online video cutter, Vimeo pentru zona vizuală, în speță cele de editare imagini și video. Ele sunt la fel de importante precum conținutul, căci articulează mesajul articolului.

2. În strânsă legătură cu primul punct, blogging înseamnă aptitudini tehnice.

Imi pare rău pentru că îi dezamăgesc pe cei care scriu povești, dar domnul Google indexează, adică aduce pe primele pagini articolele SEO based, adică acele articole ce conțin anumite sintagme cheie, preferabil cele pe care le utilizează cel mai des oamenii când caută ceva pe Google, dar suficient de bine alese încât să fie asociat blogul tău cu o anumită sintagmă unică.

Dacă nu s-a înțeles nimic din fraza de mai sus, e pentru că si eu sunt o începătoare în SEO și știu empiric câteva reguli precum: articolele să fie cât mai lungi, să ai linkuri interne, dar și externe și preferabil nu mai mult de 5-6, să ai imagini redenumite cu cuvintele cheie alese, să ai o metadescriere.

Ca să evit orice descriere SEO incorectă, vă las aici și un ghid. Cert este că pentru monetizare clar e nevoie atât de conținut valoros, cât și de SEO, de aceea bloggingul a evoluat către o nouă meserie, nu mai este doar hobby.

3. Blogging nu este doar despre tine, ci mai ales despre cititorii tăi.

Este o lecție de adaptare a conținutului în funcție de cum vrei să fii perceput față de publicul țintă. Zic asta pentru că, dacă tu setezi niște așteptări și după doi ani să zicem, vrei să te redefinești ca blogger, e clar că riscul de a pierde o parte din oamenii care te citeau, este ridicat.

În plus, cu o totală lipsă de modestie îndrăznesc să afirm că toți ne dorim aprecierea publicului, indiferent că e sub formă de comentarii, like-uri, share-uri etc.

Asta înseamnă că, și dacă scrii pentru tine la început, tot vei fi atent și la ce îți cere publicul și vei mai adapta conținutul la ce ți se cere. Da, cu siguranță vei păstra „semnătura ta” prin modul de formulare a ideilor, dar vei distila conținutul și în funcție de cititori.

Inarmata cu toate informațiile, am început să scriu și să descopăr noi locuri, noi business-uri, noi oameni dar mai ales pe mine. Ce am învățat despre mine din blogging?

  • Lecția curajului
  • Lecția descoperirii de prieteni și din mediul online
  • Lecția asertivitatii

Lecția curajului – „Cel curajos este cel căruia, fiindu-i frică, merge înainte.” — Gabriel Liiceanu

Ei bine, când am ales calea bloggingului nu mi-am dat seama și de pericolele la care mă expun, printre care și cel de a fi judecată uneori chiar dur.

Pot să zic că am învățat despre mine să fiu mai curajoasă, chiar și atunci când îmi e teamă să abordez un subiect delicat sau mai dur, să fiu mai curajoasă și mai asumată în deciziile din viața personală/profesională.

Am mai mult curaj să critic un brand atunci când încalcă anumite reguli de etică sau dimpotrivă să apreciez valoarea, ceea ce clar în trecut nu făceam.

Lecția Prieteniei provenite și din mediul online – „Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii” – Aristotel

Sunt mulți oameni foarte faini din mediul online pe care îi numesc prieteni, dar mă voi opri la Lelia de la Atlantidei.eu pentru că ne-am apropiat foarte mult în ultimul an și e alături de mine atât în clipele plăcute, cât mai ales în cele neplăcute.

Pasionată de astrologie și foarte bună pe acest domeniu (o confirm prin astrograma primită :), cu o intuiție excepțională asupra oamenilor și talentată în scris, ea mi-a demonstrat că prietenia nu are granițe sau vârstă.

Am învățat din și prin intermediul blogging-ului că poți să cunoști oameni și din mediul online, cu care să ți se pară că te știi de o viață, cu care să legi prietenii frumoase.

Lecția asertivitatii sau a echilibrului în comunicare

Sunt o persoană foarte nerăbdătoare și directă, ceea ce uneori se confundă cu asertivitatea. În realitate, am început să învăț din blogging ce înseamnă cu adevărat să comunici asertiv. Cel mai important este să comunici ce iti dorești, dar ținând cont și de celălalt, cum l-ai putea face să se simtă prin ceea ce spui. Tehnicile lui Andy Szekely sunt excelente în acest sens.

Este ușor și ispititor ca noi bloggerii, care stăpânim arta cuvintelor să ne proclamăm comunicatori de excepție. În realitate una e fondul, conținutul și alta e forma, modul în care alegem să transmitem lucrurile, mai ales când e nevoie să facem asta și verbal, nu doar în scris.

Eu personal consider că am progresat la acest capitol si încă mai e loc de îmbunătățiri.

Cam asta e ceea ce am învățat despre mine din blogging și cu siguranță mai sunt multe de învățat.

Leapsa o dau mai departe către o antreprenoare superbloggerita tare simpatică – Grațiela, de la GratielaVlad.ro.

Important este să fim deschiși în fața schimbării, pentru că doar așa vom da noi sensuri vieții noastre, o vom îmbogăți la nivel de experiențe și ne vom simți împliniți.

7 gânduri despre „Ce am învățat despre mine din blogging”

  1. Sunt începătoare în domeniu, sincer nu m-am gândit niciodată la ce aduce sau nu un blog, a fost ceva de genul „I go with the flow”, dar acum că am citit acest articol, hmmmm.. Am să-mi pun aceeași întrebare. Bine punctat 😊

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.