Cărți

Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni – Prințesa urbană

Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni este prima carte pe care o citesc, dintre cele scrise de Ioana Chicet-Macoveiciuc, alias Printesa Urbană. O carte scrisă cursiv care împletește firul logic cu emoția într-o poveste impresionantă, pe alocuri tristă, dar cu un final pe cât de fericit posibil în contextul dat.

Oana, eroina cărții, este creionata drept o persoană sensibilă, timidă, cu foarte puțină incredere în ea, care se maturizează sub umbrela a trei relații – una cu prietena ei de facultate Lola, a doua cu Andrei Parvu, fotograf profesionist pe care îl cunoaște în club, în timpul ieșirilor cu Lola și a treia cu Cristi, soțul ei.

Lola este o femeie îndrăzneață, dezbrăcată de orice temeri, complexe, frumoasă, sociabilă, obișnuită cu atenția bărbaților pe care îi fascinează instant și are la activ nenumărate relații. Este in același timp sufletista și sinceră în relația cu Oana.

De cealaltă parte, Andrei este engimatic – extrem de tăcut, liniștit, pare foarte greu de scos din sărite și trăiește singur, părinții fiind în Italia.

Frumusețea si tăcerea lui enigmatica o fascinează pe Oana care ajunge să se mute de la cămin la el si pentru 11 luni să trăiască o poveste de dragoste despre care nu crede ca se va termina vreodată. Dar tăcerea lui, lipsa de explicații atunci când apare după n zile o fac să rabufneasca si într-o scurtă ceartă, el ajunge să îi spună că s-a terminat și o invită să plece.

Pe cât de intensă iubirea pentru Andrei, pe atât de mistuitoare durerea și urmează o perioadă în care suportul moral al Lolei, ședințele cu psihologul ei sunt cele care o mai mențin pe linia de plutire.

În paralel cu durerea ei este si cea a lui Cristi, un viitor medic veterinar, coleg de cămin și îndrăgostit de Oana. El o abordează pe Lola în clubul în care cânta pentru a-i lăsa cartea de vizită pentru Oana. Lola nu i-o da pentru că prietena ei nu era pregătită emoțional, dar îi cumpără un cățel.

Analizele, vaccinul necesar micuțului patruped reprezintă ocazia perfectă pentru cartea de vizită și pentru ca Oana să se întâlnească cu Cristian, ceea ce se și întâmplă. Calm, atent la nevoile ei, deschis, sincer, toate aceste calități îi topesc ghețarul din sufletul Oanei și o face să se căsătorească cu el la doi ani după ce s-au cunoscut. Doi ani și doi copilași minunați, chiar dacă fetița este afectată de Sindromul Down.

Trecutul își cere drepturile și prima dată e întâmplare când Andrei o reîntâlneste pe Oana, a doua oară este sfatul psihologului ca ea să își confrunte trecutul, să înțeleagă de ce s-au despărțit, de aceea ea îl caută.

Ce se întâmplă și cum se încheie nu am să vă spun pentru că nu vreau să vă stric farmecul de a lectura voi înșivă.

Ce am apreciat la carte?

  • Modul în care a fost creionat personajul Lolei-un portret între lumini și umbre, care te ține în suspans, te face să te gândești dacă îi va cuceri și pe bărbații din viața Oanei
  • Structura inchegata si stilul fluid care m-au făcut să o citesc în 24 de ore
  • Capacitatea scriitoarei de a zugravi un cadru realist, desprins din viață al poveștii
  • Portretul vietii de familie din prima fază – unite, care face față oricaror dificultăți, capabile sa găsească soluții și în care domnesc iubirea, respectul
  • Modul în care evidențiază cumulul de roluri si cum s-a schimbat Oana in timp, de la fata timidă, darnica la ipostaza de mamă devotata si soție, femeia elegantă cu „french basque”.

Ce mi-ar fi plăcut să mai regăsesc în „Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni”?

Un Andrei mai bine conturat din punct de vedere al personalității, nu doar prin prisma unui eveniment traumatizant pentru el

O relație prezentată și sub alte formă decât interacțiune sexuală, pentru că o plasează pe Oana, eroina cărții într-o zonă în care confundă iubirea cu pasiunea si latura erotică a unui cuplu

Finalul să fi fost diferit astfel încât să vedem evoluția Oanei din punct de vedere spiritual după atâția ani de la relația cu Andrei

Per ansamblu o carte care nu te va lăsa indiferent și pe care merită să o citești. De la mine are ⭐⭐⭐⭐

smart

5 gânduri despre „Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni – Prințesa urbană”

  1. Și mie mi-a plăcut tare mult cartea asta și pot zice ca mi se pare cea mai bună dintre cărțile scrise de Prințesa Urbană pentru adulți. Stilul ei e mereu fluid, ceea ce reprezintă un mare atu pentru un scriitor. Îmi amintesc că m-a emoționat tare mult revederea cu fostul prieten și am apreciat curajul cu care a creionat această întâlnire. Am simțit-o desprinsă din viață 🙂 Eu tocmai citesc cea mai recenta carte a Ioanei și chiar ma gândeam că „Ziua în care..” a fost mult mai cursiva.

    Apreciat de 1 persoană

    1. N-am mai citit decat o poveste foarte simpatica pentru copii, i-am citit Flaviei si ne-a plăcut asa mult, ca am zis sa caut daca a scris si pentru adulți. Mi-a plăcut, mi-as fi dorit alt final si dragostea cu Andrei mai puțin erotica si mai echilibrata și cu un plan emotional sau mai domestic, dar per ansamblu a meritat sa o citesc

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.