Diverse

Simplitate și curățenie

După peripeția Covid care își manifestă încă efectele în privința stării generale – oboseală constantă, fluctuația saturației, slăbiciune musculară de ai senzația că pici în orice moment, am revenit în sfârșit acasă. Am avut trei zile de concediu și m-am străduit să nu stau totuși degeaba.

Din acest motiv mi-am luat la rând rafturile cu cosmetice, produse de baie și am început să verific – ce a mai expirat, ce nu mi mai plăcea, ce țineam de mult timp și nu mă înduram să arunc etc. Am zis să împărtășesc și cu voi câteva reguli de bun simț, elementare care m-au ajutat să eliberez casa și mai ales să am o stare de bună dispoziție după.

  • Aruncă tot ce nu ai mai folosit în ultimul an

Pentru că am mâinile aspre, pe fondul unei lipse de vitamina E, mi-am făcut un stoc consistent de creme de mâini în ultimii doi ani. Ei bine, azi mi-am dat seama că am in exces și tot ce a fost mai vechi de 1 an am aruncat. Sunt unele etichete cu indicație de valabilitate mai mare de 1 an, dar orice cremă, oricât de mulți conservanți ar avea, își pierde din proprietăți și riscul de a face o alergie crește considerabil.

  • Sortează pe categorii și folosește recipiente/pungi/cutii

Sunt maniaca când vine vorba de oja și cred că am vreo 40 de sticluțe. Ei bine azi a fost momentul de glorie – am luat fiecare sticluță, am verificat dacă s-a uscat sau mai e utilizabila substanța si am aruncat tot ce se putea. Ce a rămas a fost pus în punguțe pe culori. Am sesizat că această supraordonare mă ajută să găsesc mai ușor și să știu în orice moment ce am, ce îmi lipsește.

  • Foloseste etichete pentru orice, dar mai ales pentru cosmetice

Un punct de îmbunătățit este cel legat de etichetare. Înainte credeam că e tehnica oamenilor care își simt senilitatea cum le alunecă prin vene, acum mi se pare o tehnică incredibilă. Am constatat că la capitolul rujuri, rimeluri, pudre, fond de ten stau excelent, doar că mă dau când îmi aduc aminte. Din acest motiv cel puțin cu rujurile am adunat o colecție impresionanta. Prin urmare mi-am setat drept regulă de aur ca, de acum înainte, la orice achiziție de cosmetice să-mi lipesc pe produs o etichetă cu data achiziției. Asa am grija sa nu le utilizez mai mult decât e necesar

  • La capitolul documente triati tot ce e mai vechi de 6 luni-1 an

Am ajuns de la cosmetice la documente. Ei bine aici aveam documente cu analize medicale si de acum 7 ani. Am păstrat doar radiografiile, numerele de telefon ale medicilor si toate investigațiile mai vechi de un an le-am aruncat. Ideea e că, exceptând anumite afecțiuni cronice, care necesită evaluare periodică și uitat pe istoric medical, de celelalte vă puteți debarasa. Am avut și un val de furie pe toate clinicile, ca permit atata maculatura. Sa va zic ca la Synevo, dar si Sanador, deși le zici că iti faci cont online, tot iti dau cod de acces pentru rezultate, plus nspe mii de informații de se ajunge la cel puțin doua pagini?

Tot la capitolul documente am tot strâns diverse cursuri. Ei bine mi-am pus răbdarea la încercare, am făcut poze si am aruncat foile. Dacă aveți nostalgii că veti reciti un anume curs, dați-va 6 luni maxim. Dacă nu cititi în perioada respectiva, mai bine îl aruncați sau cel mult faceți poze.

  • Foloseste principiul proximitatii si utilității

Cu ocazia acestui raid, mi-am dat seama că e important sa le grupez în sertare după segmentul corporal cărora li se adresează si dupa principiul proximitatii. Tot ce e mai des utilizabil sa fie mai la îndemână, tot ce e mai util să fie mai în față. Ca la supermarket, să ajungi cât mai usor la ce ai nevoie.

  • Umerase identice

Am o prietena foarte bună cu care am pus în practică metoda Marie Kondo la haine. Ei bine, imi zisese de atunci să imi iau umerase identice. Azi in sfârșit am făcut asta si i-am dat dreptate – culorile hainelor le vezi cu adevărat când baza e uniforma. Cu toate umerasele negre sus-am putut vizual sa scanez dulapul mult mai rapid.

Sunt reguli banale, dar mie personal mi-au adus simplitate și curățenie. Iar simplitatea e o stare de spirit și mi-am dat seama că o minte liberă, clară, limpede are nevoie de simplitate. Facem curățenie în exterior, dar producem magia ordinii în interior. Simplitatea casei este translatata în simplitate interioară, când fiecare gând, dorință, aspirație are compartimentul ei și acolo e curat, cald și bine.

Sa fie simplu atât la exterior, cat si la interior!

2 gânduri despre „Simplitate și curățenie”

  1. Uite ca treaba cu umerasele de aceeași culoare nu am incercat-o. Cred ca am citit si eu despre asta, dar n-am considerat atunci ca e un detaliu important. Dar daca si tu zici… o sa imi reconsider decizia, mai ales ca am unele vechi pe care oricum ma gândeam sa le inlocuiesc.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.