Blogging & Guest Post

Schimbarea de job – Guest post D’ale Dianei

Ești tot mai stresat, nemulțumit, iar task-urile se adună în grămezi și grămăjoare în Inbox-ul tău, pe to do list și peste tot pe unde se poate. Tu simți că nu te mai regăsești în ce faci. La început era OK, un nou challenge pe care erai dispus să-l îmbrățișezi. Dar, cu timpul, entuziasmul tău s-a dezumflat mai repede decât un balon înțepat cu acul. E clar: ai nevoie de o schimbare în viața profesională. Îți va prinde bine!
Ori poate nu ești în această situație. Poate ai realizat că ceea ce faci nu te reprezintă. Salariul te nemulțumește. Poate nu-ți place colectivul în care lucrezi. Și în aceste cazuri trebuie să te gândești să faci o schimbare în viața ta profesională. Trebuie să faci asta faci asta fără să ți se pară că te gândești la cine-știe-ce monstru din filmele horror. Schimbările sunt bune și absolut necesare!
Nu mă crezi?


Beneficiile schimbărilor în viața profesională


Să schimbi locul de muncă nu e o decizie ușoară. Și, uneori, deși simți că nu mai poți, parcă ai mii de motive pentru care ai rămâne: colegii, apropierea de casă, beneficiile adiționale etc. Dar, schimbările în viața profesională sunt necesare și utile. După cum vei vedea, ele au un impact pozitiv și chiar sunt necesare.
În primul rând, vom dezvolta noi skill-uri. Oricât de bun ai fi la ceea ce faci, orice job nou îți va solicita să dezvolți noi seturi de competențe: să utilizezi sisteme noi, moduri de lucru diferite etc. De asemenea, schimbând mediul de lucru vei afla mai multe și despre felurile diferite în care funcționează business-urile și să îmbrățișezi culturi organizaționale diferite.
Alte beneficii pe care schimbările profesionale le aduc sunt:
a) De cele mai multe ori, job nou = salariu mai mare. Asta pentru că, hei, nu știu cine ar accepta un salariu mai mic… Acum vorbind mai serios, un studiu Forbes a relevat că persoanele care lucrează în aceeași companie pentru mai mult de doi ani câștigă cu până la 50% mai puțin decât persoanele care activează în același domeniu însă schimbă jobul mai des.
b) Scapi de plafonare / plictiseală.
c) Înveți să te adaptezi la situații noi.
d) Cunoști oameni noi.
e) Schimbarea jobului îți crește încrederea în sine și sporește independența: practic nu mai aștepți ca o firmă să îți dea ceea ce meriți, ci ai control asupra carierei tale.


Pași către schimbarea jobului


Sper că tot ce am scris mai sus să te convingă că nu e un capăt de țară să schimbi jobul. Știu, la noi în țară încă e împământenită acea mentalitate conform căreia „de unde te angajezi prima dată, de acolo te pensionezi” (mai ales în provincie). Eu una mi-am schimbat job-ul de patru ori până să îl am pe cel din ziua de azi și, sincer îți spun, nu am regretat niciodată. Ba chiar, de fiecare dată m-am bucurat de avantajele despre care ți-am scris mai sus.


Cum ne pregătim de această schimbare? Care sunt pașii de urmat?

Paulo Coelho scria că atunci „când ți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.” Dar, să știi că nu e suficient să îți dorești și divinitatea îți va pune în traistă. Cu excepția ploii, nimic nu pică din cer (poate un avion din când în când, dar să nu intrăm în tragedii). Divinitatea are nevoie de un ghiont.
Actualizează-ți CV-ul, analizează zilnic platformele de recrutare. Fii mereu deschis către discuții și oportinutăți și acționează în acest sens! Aceștia ar fi primii pași.
Important va fi să-ți menții o atitudine pozitivă pe parcursul acestui proces care poate fi unul de durată. Însă dacă vei fi constant și nu te vei lăsa descurajat, vei izbuti! Cum era dictonul acela? Ai reușit continuă, n-ai reușit continuă!
Caută online! Când va fi posibil, mergi la târguri de job-uri. Învață să te prezinți și fă exerciții în fața oglinzii. Fii constant în acțiuni! Alți pași de urmat nu sunt!
Alte lucruri de care să ții cont
OK, până acum am scris despre beneficiile pe care ni le aduc schimbările în viața profesională. Am prezentat și pașii de urmat, care nu sunt atât de dificili. Dar, mai e ceva! Doar nu credeai că e totul doar lapte și miere!
Atunci când schimbăm mediul în care ne desfășurăm activitatea, trecem printr-o perioadă de turbulențe și stres. (Schimbările nu sunt chiar atât de ușoare!) Trebuie să ne adaptăm din mers unor situații diferite și oameni noi. Vom avea sarcini noi, iar superiorii ierarhici vor avea așteptări noi. Sigur, aceste lucruri pot părea antrenante acum, dar când treci prin ele pot fi extrem de dificile. Ține minte că toate aceste lucruri vor duce, în timp, la dezvoltarea ta – și nu mă refer doar la cea profesională, mă refer și la cea personală. Schimbările de job pot fi cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi.


Un fel de concluzie


Noi, oamenii suntem ființe comode. Adorăm să stăm în zonele noastre de confort. Iubim rutina. Dar, toate acestea ne sunt nocive. Schimbările, indiferent de natura lor, sunt mai mult decât necesare, deși de multe ori procesul e unul greu și de durată. Doar atunci când schimbăm ceva ne arătăm adevăratul potențial.
Hai să nu ne mai temem de schimbări! Hai să muncim pentru a le obține, așa ne vom transforma viețile! Hai să le îmbrățișăm!

Acest guest post extrem de util îi aparține Dianei, care este una dintre persoanele dragi sufletului meu din blogosfera Superblog. Este the Godness of time management, îmbină minunat apetitul și competența pentru cifre cu naturalețea scrisului, emoția poveștilor. Are darul de a strânge oamenii lângă ea și spirit altruist să scoată tot ce e mai bun din ei.

Ii multumesc și vă încurajez să schimbați jobul când simțiți că a venit momentul, mai bine să regretați o decizie decât să rămâneți cu regretul de a nu fi încercat!

12 gânduri despre „Schimbarea de job – Guest post D’ale Dianei”

  1. Schimbările sunt necesare și utile. Doar suntem ființe vii. Și eu am schimbat o mulțime de joburi care au venit cu beneficiile menționate de Diana. O dată chiar am acceptat un salariu mai mic pe termen scurt pentru niște beneficii pe termen lung.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Da depinde de ce ne propunem fiecare pe termen scurt, mediu si lung. Mie mi a fodt mereu teama de schimbare, dar in ultimii 4 ani am experimentat destul de multe chestii dureroase incat sa mi diminuez considerabil teama de schimbare.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.