Timp liber & Travel & Film

Palatul Brancovenesc de la Potlogi

Fie ca esti satul de aerul poluat din Bucuresti, fie ca iti doresti sa iesi din capcana Mall-urilor sau a spatiilor inchise, o iesire in natura este mereu o idee excelenta. Iti da alt tonus, energie si vitalitate, de aceea articolul meu este dedicat azi unui Palat, mai exact Palatul Brancovenesc de la Potlogi.

Se găsește la circa 16 km de Titu și la 45 km nord-vest de București, pe intersecția DJ 711 A (Bilciurești -DN 71-DN 7 – A 1 – Corbii Mari DN 61) cu DJ 401 A ( Bolintin Vale – A 1 – DN 7 Găiești) și la 5 km de Autostrada București-Pitești, pe un drum ce pornește de la km 49 al autostrăzii. Pe scurt asa, suficient de aproape de București daca ai masina.

Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti in timpul căruia a fost ridicat Palatul, s-a născut în anul 1654, la Brâncoveni (actualmente sat și comună în județul Olt).

La doar un an ramane fara tata, acesta fiind ucis în răscoala seimenilor și a dorobanților împotriva domnitorului Constantin Șerban. Intrucat ceilalti doi frati ai tatălui mor inainte sa se casatoreasca, Constantin devine unicul mostenitor al bunicului Preda, cel mai bogat boier din Tara Românească.

Este crescut de mama si de stolnicul Constantin Cantacuzino, care i-a oferit o educație aleasă pentru acele vremuri, ajungand sa invete printre altele, greaca, latina și slavona. De-a lungul vieţii sale, deţine diferite funcţii de seamă ale ţării: aga, postelnic, spătar şi logofăt.

Moartea subită a lui Şerban Cantacuzino îl aduce pe Constantin Brâncoveanu, la doar 34 de ani în rolul de domn al Ţării Româneşti, între 1688 şi 1714. În timpul domniei sale, Tara Românească cunoaște o puternică înflorire culturală si spirituala.

La urcarea pe tron avea deja 4 fete din casatoria cu Marica, la rândul ei nepoata de domnitor. Va atinge borna de 11 copii, dintre care 4 baieti: Constantin, Radu, Matei și Stefan.

Palatul de la Potlogi este dedicat lui Constantin, iar dovada este unul dintre putinele elemente ramase din edificiul original, o inscripție pe partea de sud a acestuia:

„Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Palatul va fi distrus de catre otomani, dupa mazilirea lui Constantin Brancoveanu si a familiei sale la Constantinopol. O prima incercare de restaurare este in 1953, sistata in 1977, urmare a desființării Directiei Monumentelor Istorice şi transferarii responsabilităţilor de administrare şi întreţinere autorităţilor locale. (unele lucruri nu se schimba niciodata dupa cum probabil ati sesizat si voi). Restaurarea finala are loc in perioada 2001-2006.

Ansamblul de la Potologi reunește Palatul, Biserica, care poarta hramul Sfantului Dumitru si anexe- fragmente de fundație ale cuhniei (colțul de sud-est), ale slomului (vest), precum și ruinele casei vechi care mai păstrează beciurile și o parte din zidurile parterului (est).

Daca sunteti admiratori ai artei, cu siguranta veti fi incantati sa recunoașteți elementele stilului brancovenesc caracterizat prin logii și foișoare, ornamentația bogată a ancadramentelor și a coloanelor, pridvorul deschis, boltirea în semicilindru sau cupole sferice, decorul sculptat în piatră în care predomină motivele florale.

Daca sunteti pasionati de istorie și de modul in care trăiau, se imbracau boierii de odinioara, aveti ocazia sa descoperiți macar cateva indicii in cadrul palatului, datorita vesmintelor, dar si a incaperilor deosebite.

Daca sunteti dornici de o portie de cunoaștere, una de aer curat si de o tura de miscare tocmai buna pentru sanatate, prin curtea palatului vizitați Ansamblul Brancovenesc de la Potlogi!

3 gânduri despre „Palatul Brancovenesc de la Potlogi”

  1. Frumos, am trecut de câteva ori pe lângă el în drum spre Centrul tehnic Titu și mi-am propus să îl vizitez și eu. Îți recomand și Muzeul din Golești, e foarte frumos, bine păstrat și are un cadru natural superb!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.