Cărți

27 Pasi ai lui Tiberiu Useriu sau despre libertatea de a fi oricine ne dorim

Au trecut cateva ore de cand am inchis cartea lui Tibi Useriu – 27 Pasi si sunt atat de incarcata emotional incat nu stiu cu ce sa incep, de aceea las, cat sa imi trag sufletul, o mostra, fix cea de final:

27 Pasi Tiberiu Useriu

Este marturia sau concluzia daca vreti a unui om care a trait intr-o viata cat pentru 7 cel putin, e ca si cum ar fi suferit de personalitati multiple si cu fiecare pagina am fi descoperit un nou Tibi.

Da am descoperit cu fiecare pagina un nou om, dar nu dintr-o perspectiva psihologica sau a patologiei clinice, ci una a evolutiei personale, a unui om care devine constient de el insusi, de puterile si limitele sale cu fiecare noua aventura si care isi afla menirea in lume.

Ca sa ajunga la ceea ce este astazi, ultramaratonist in curse de anduranta extrema, castigatorul, de doua ori, a unei dintre cele mai dificile competitii din intreaga lume: Maratonul 6633 Arctic Ultra, si-a calit corpul si mintea in experiente de viata demne de un film.

Un astfel de maraton, precum Maratonul 6633 Arctic Ultra presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.

Si dincolo de luptele trupului, de munca asiduua pentru un vis, pentru pregatirea cursei, 80% din competitie se castiga cu mintea pentru ca ajungi sa vezi doar alb de jur imprejur, sa nu ai pe nimeni langa tine, sa ai halucinatii vizuale, auditive, de toate felurile, sa nu mai stii ce e ala timp, ce e real despre tine, ci sa te simti norocos daca mai ramai cu un singur gand coerent: „pana la capat!”

Un ultramaratonist are nevoie de un mental puternic

In spatele unui astfel de succes nu poate sta un om obisnuit care priveste la un ecran TV cu o bere intr-o mana si cu floricele in alta mana si se hotaraste de pe o zi pe alta sa alerge la maraton, dar cat de neobisnuit sa fii?

Cate si mai ales ce fel de experiente de viata calesc un caracter atat de puternic? Raspunsul il descoperim tot din 27 de Pasi:

Autobigrafia lui Tibi Useriu in 27 de Pasi

E „amazing” cum ar spune englezul, dar mai mult decat vietile traite intr-una singura, conteaza albul zidurilor inchisorii de maxima siguranta in care si-a petrecut 10 ani din viata si cei 27 de pasi in curtea inchisorii, de libertate conditionata data cu portia jumatate de ora pe zi.

Intr-un alb si o rutina vesnic la fel, „detinutul 2800” il descopera pe Dumnezeu, dar dintr-o perspectiva initial lingvistica – a limbii germane, total necunoscute pentru el, dar suficient de motivanta incat sa continue pe acest drum al lecturii. Si ce progres sa ajungi sa vorbesti limba germana, cand vii dintr-un mediu in care faceai servicii de gradinarit pentru profesori ca sa sa treci clasa, cand proprii parinti te trimiteau la munca de camp si bataia era la ordinea zilei.

Este primul semn al unui caracter puternic, al unui om capabil sa se reinventeze total si mai ales sa faca pace cu trecutul. Un trecut al unui copil chinuit de bataie, dar nu neaparat un exemplar individual, ci mai degraba o marturie a unei perioade comuniste, pe care Tibi o descrie atat de bine in 27 de Pasi: munca pana la epuizare, copii siluiti sa isi petreaca copilaria printre cirezi de vite, oi si alte munci total nepotrivite varstei, cozi interminabile la alimente, intonarea imnului si griul comunist al blocurilor.

Fuga lui din acest univers catre „libertate”, catre alte tari este vocea unui popor intreg, a milioane de tineri care au trait pe propria piele supliciile perioadei comuniste si cumva pana la momentul asocierii cu Mafia sarba, cu interlopi, destinul lui este oglinda unei tari intregi.

Spre deosebire insa de atatia Romani care raman tributari actelor de hotie, crimelor si altor acte de violenta in afara care ne-au adus o anumita reputatie nedemna, Tibi gaseste puterea si mai ales libertatea de a fi oricine, inclusiv that good guy, atat de diferit de cel care fusese pana atunci.

Si in toata ecuatia asta au ajutat doi factori: sa stii de ce ai venit pe lume, cu ce misiune si sa ai o mana de oameni potriviti alaturi.

Ei sunt cei care te motiveaza, care vad luminita din tine chiar si atunci cand tu nu o mai vezi. E una dintre cele mai frumoase concluzii cu atat mai plina de sens cu cât Tiberiu nu este un extrovert sau prea sociabil:

„Suntem prizonieri ai relatiilor” – 27 Pasi

Pentru cei care sunteti dornici de aventuri povestite sa va tina cu sufletul la gura, cu figuri de stil nu vi se va potrivi cartea, dar pentru cei care iubiti experienta de viata autentica, fara ambalaj sau poleiala de dragul cuvintelor, cu siguranta o veti gasi super faina.

27 de Pasi este despre libertatea de a alege sa fii oricine iti doresti, fara ca prezentul sa iti fie dictat de un trecut nedemn, ambitia de a-ti urma un vis chiar si atunci cand nu crede nimeni in tine, importanta de a face pace cu trecutul pentru a-ti cladi sperante de viitor, puterea de schimbare care vine din interior.

Mi-a placut mult cartea si l-am simtit pe Tiberiu ca pe un prieten care si-a deschis inima, constient de forta mobilizatoare pe care o au faptele si cuvintele sale! Sper sa castige si Tor de Geants!

Un mare Multumesc!

Tibi Useriu, sursa poza Facebook

2 gânduri despre „27 Pasi ai lui Tiberiu Useriu sau despre libertatea de a fi oricine ne dorim”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.