E in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii
Diverse

E in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii

Acest articol este despre tine, cel care ani de-a randul ti-ai setat liste lungi de obiective, ti-ai aglomerat agenda din prima zi a anului pentru urmatoarele luni, ai avut mereu asteptari de la tine, de la ceilalti pentru anul nou. Iti voi spune ceva simplu ce s-ar putea sa nu iti placa deloc pentru ca noi oamenii avem tendinta de a complica lucurile si de a crede ca tot ce e simplu nu ne ajuta sau nu ne foloseste la nimic: e in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii.

Care este triggerul din spatele rezolutiilor si planurilor pentru anul urmator?

Cand am avut ideea acestui articol, citisem cel putin 4 bloguri, din cele cu multe mii de aprecieri, deci ale caror opinii influenteaza vieti si poate chiar le schimba, despre diferite planuri, impachetate intr-o maniera delicata de tipul: „anul acesta invat sa spun NU, anul acesta mananc sanatos, anul acesta imi iau timp pentru mine, alung oamenii toxici din viata mea” samd.

Suna teribil de frumos toate aceste planuri si mai ca mi-as pune si eu in minte pe cea cu slabitul si pe cea cu oamenii toxici, dar tot din putul gandirii mele simple s-au ivit intrebarile: „Cine te-a impiedicat sa faci toate astea pana in 2022? Si „De ce ti-ai ales sa iti pui rezolutii fix acum la inceput de an?

Tot eu mi-am raspuns ca asa e cand vorbesti cu oglinda sinelui – nu m-am impiedicat decat eu ca in jocul acela cu elasticul cand te incurci singura in saritura de pe un picior pe altul (generatia 90 stie la ce ma refer). Cat despre momentul rezolutiei, e ca avem senzatia ca dintr-un an in altul se schimba ceva in noi in mod natural, fara efort, o senzatie data probabil de prea multa sampanie intre ani.

Realitatea e ca schimbarea, pentru ca asta e de fapt triggerul acestor rezolutii, planuri e un proces continuu si atunci cand acumulam prea multe nemultumiri si o prea mare distanta intre cum consideram ca trebuia sa raspundem unei situatii si cum am raspuns in fapt, se produce acest declic. El ia forma cuvintelor, planurilor la sfarsit de an tocmai pentru ca atunci e momentul cand facem bilantul si ne gandim ce a fost bine si ce nu.

Adica prinsi in iuresul nebun al fiecarei zi nu mai avem timp de introspectie, de ajustare rapida a comportamentului sau a emotiilor care conduc spre aceste comportamente si tot acumulam emotii negative, dezamagiri fata de propria persoana, pe care le facem pachet si le trimitem la anul urmator, sa le deslusim atunci.

Cat de eficienta e strategia rezolutiilor?

A treia intrebare este cat de eficienta e strategia rezolutiilor. Faceti un exercitiu de imaginatie – aveti deja in minte planuri pentru anul urmator si la un control de rutina descoperiti ca aveti o boala grava si medicul va garanteaza, prin ceea ce poate medicina la momentul actual, maxim 1 an.

Câte dintre planurile pe care vi le-ati stabilit vor ramane in picioare? Veti ajunge sa va bucurati de lucruri simple cum scrie Pushkin in poezia „Iubita mea e vremea” sau veti continua lista de rezolutii?

"Iubita mea e vremea,
Vrea inima popas,
Trec zile după zile și fiecare ceas
Mai smulge-un fir de viață,
Noi mergem mai departe,
Si tot croind la planuri deodată dăm de moarte,
Nu-i fericire-n lume, dar gândul liber este, 
De mult visez o soartă tihnită ca-n poveste;
Rob ostenit, mi-i gândul de mult să fug de toate, 
Spre colțul meu de muncă și de plăceri curate”

Cu totii vrem o viata mai buna dar a crea o lista de obiective, a seta niste asteptari nu este nici pe departe eficient, intram intr-un cerc vicios in care asteptarile implinite ridica standarde pentru setarea altora mai inalte si cele neimplinite se asociaza cu dezamagiri fata de propria persoana.

E in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii

Vei ajunge la fraza, devenita deja cliseu Iubeste-te pe tine mai mult si fii mai bland cu tine!

Pai cum o sa fii daca din prima zi a noului an visezi sa repari ce nu ti-a iesit in n ani? Iti zic simplu: e in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii!

Cand esti, esti prezent in viata ta si te bucuri cu adevarat de ce iti ofera.

Cand planifici iti proiectezi viitorul, sarind prezentul.

Cand esti, te descoperi si recadrezi momentele intelegand ca ai facut ce ai putut mai bine in contextul si cu cunostintele respective.

Cand faci planuri despre cum sa fii, te anulezi si iti anulezi dreptul de a fi gresit si de a fi invatat din greseala.

Cand esti, traiesti viata ca pe un miracol, constient fiind ca nu e totul sub controlul tau.

Cand iti faci lista de rezolutii, esti in postura CEO-lui care crede ca o companie exista doar pentru ca el exista si nu prin forta, inteligenta si munca oamenilor din ea.

Asa ca lasa toate articolele despre cum o sa inveti n lucruri neinvatate in n ani si da-ti voie sa traiesti pentru acest ACUM atat de trecator, da-ti voie sa zambesti, sa fii!

8 gânduri despre „E in regula sa nu ai rezolutii, sa nu ai asteptari, ci doar sa fii”

  1. Rezoutii nu am, dar am luat niste decizii. E o diferenta de nuanta. Prima se refera la ceva ce iti doresti, a doua la ceva ce deja ai inceput sa faci. Unii simt nevoia sa scrie liste, imi cumparam si eu pe vremuri agende frumoase, in care sa imi scriu planurile, pe majoritatea le mai am si acum, doar cu primele maxim 5 pagini completate.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Eu nu îmi mai fac rezoluții și planuri pentru că am văzut că de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. În schimb, am început să îmi aleg un cuvânt al anului și să îmi setez acțiunile cotidiene în acea direcție.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.