Scrie cu sufletul tău și recitește cu sufletul altora.
Nicolae Iorga
În zilele noastre nu mai este atât de complicat să scrii o carte. Dacă ai imaginație și mai și cunoști pe cineva la o editură, poți să ai cartea publicată destul de repede.
Ceea ce este cu adevărat dificil este să scrii cu emoție, să ai curajul să iți expui sufletul chiar dacă vei fi judecat, să scrii pentru a bucura, pentru a alina, pentru a face să vibreze și alte suflete odată cu mărturisirile, cu trăirile tale.
Mă apucasem de primul roman în urmă cu șase luni plină de energie și entuziasm, dar treptat simțeam cum imaginația mea se risipea, feedbackul soțului meu era din ce în ce mai neplăcut la adresa povestii și eram gata să renunț.
Norocul meu a fost că acum o săptămână am participat, din întâmplare, pentru că nu a mai putut merge o prietenă, la un seminar de scriere creativă în care ne-au fost expuse câteva reguli de bază pentru a menține creativitatea la un nivel înalt cât mai mult timp.
Brainstorming – primul pas pentru scriere cu adevărat creativă
Prima și cea mai importantă este brainstorming ul cu tine însuți. Să iți așterni într-un carnet toate ideile care îți vin, pe o pagină și toate emoțiile, gândurile, trăirile pe care le asociezi cu ideile respective pe o altă pagină. Apoi lași o zi să treacă și reiei procesul cel puțin câteva zile.
După o săptămână recitești toate ideile, dar nu din unghiul tău, ci ca și cum ai avea în față un juriu și acela ar evalua fiecare idee pentru a declara o singură câștigătoare.
Pare simplu la prima vedere dar s-a lăsat cu plânsete prima dată când am încercat această tehnică. Am ales un manuscript caiet V. Gogh de pe Answear.ro pentru că tabloul lui, „Noaptea înstelată” a fost dintotdeauna o sursă de inspirație pentru mine și am înșirat tot ceea ce mi-a venit în minte.

După câteva zile, când am recitit, am plâns pentru că nimic nu mi se părea bun, demn de luat în seamă. Sindromul impostorului acționa cu succes în mine.
Crearea unui mediu de lucru propice creativității
Am reușit totuși să nu decad moral pentru că mi-am amintit la timp cea de-a doua regulă a scrierii creative și anume crearea unui mediu de lucru propice creativității. Mi-am făcut planul cu tot ceea ce aveam nevoie pentru a mă simți bine și mai ales creativa atât dimineața cât și pe parcursul zilei.
Urma să mă trezesc în pijamalele mele preferate albastru marin de la Answear Lab, să fug în fața verandei pentru a prinde culorile magnifice ale răsăritului, din fotoliul meu preferat.

Mirosul cafelei aburinde din cana termică îmi va inunda simțul olfactiv, în timp ce unul dintre frumoasele pleduri, pe care le ochisem pe https://answear.ro/k/femei/home-lifestyle/textile/paturi-pleduri-si-cuverturi-de-pat îmi va încălzi corpul, într-un echilibru plăcut trezire-visare.




Încet încet, așa cum soarele se va ridica și sufletul meu va cerne noi idei în caietul Van Gogh.
Va urma o pauză de câteva ore pentru a lăsa creierul să se odihnească și pentru a mă concentra și pe cei dragi și pe job.
Dupa pranz însă, așa cum m-au învățat la curs, dedic alte două ore procesului de scriere creativă, urmând îndeaproape cei doi pași – brainstorming și spațiu creativ.
M-am gândit să mă instalez în fotoliul meu la lumina caldă a abajurului Umage Eos Medium, care poate fi rotit cu 180 de grade pentru a schimba direcția luminii si să aduc lângă mine o cană cu ceai de iasomie și o lumânărică parfumată cu citrice și lavandă.





Simte emoția pe care vrei să o transmiți, lasă-te sedus de ea
Simte emoția pe care vrei să o transmiți și lasă-te sedus de ea, apoi povestea se va construi de la sine. Este sfatul trei primit la cursul de scriere creativa.
Emoția mea este asemenea unei adieri de vânt nostalgice – am în față un set compus din trei rame foto deosebite de pe Answear.ro – mama, eu și fetița mea. Suntem toate zâmbitoare.




Mama ascunde ceva în mână, eu am mâna întinsă și se vede un mic colier cu pandantiv din cristal cu cuarț roz, supranumit și piatra iubirii pure, necondiționate, iar fetița mea are o mânuță pe colier și cu cealaltă ține pandantul direct în dreptul inimii.
Simt cum emoția iubirii mă învăluie și privesc în viitor – mama o învață pe Maria despre bunele maniere, așa cum a făcut și cu mine, eu o opresc pentru un „moment publicitar”, mai precis să o ridic până la tavan, în timp ce mama se declara îngrijorată că aș putea să o accidentez.
Doar mica Maria râde cu poftă și zice că mai vrea. Încă o dată, încă o dată, încă o dată până obosim. Deodată se face toamnă, mama e în baston, eu în floarea vârstei și Maria o tânără adolescentă după care întorc capul mulți tineri. Colierul cu cuarț roz e singurul neschimbat de vreme, ne privește din rama foto cu aceeași seninătate, iar noi ne uităm complice la el – au căzut multe frunze în atâția ani, am greșit, am fost supărate, ne-am ridicat și am luat-o de la capăt mai puternice, cu și mai multă iubire.
Povestea începe să se scrie, ideile îmi curg, să fie oare efectul cursului, al spațiului creativ pe care mi l-am creat cu atâta drag, al iubirii, acel elixir care nu îmbătrânește niciodată?
Cred că puțin din toate și rezultatul va fi cu adevărat îmbucurător căci:
Sentimentele sunt asemenea unor valuri: nu le putem împiedica să vină, dar le putem alege pe cele în care vrem să ne aruncăm.
Jonathan Martensson
*Superblog 2022
*Poze Answear.ro si arhiva personala