Fără categorie

Editura NICULESCU pentru cititorii iubitori de tradiție și care se adaptează oricărui viitor

2030. Nu-mi vine să cred că ceea ce acum 8 ani era doar la nivel de predicție din partea Forumului Economic Mondial este realitate acum. Rolul meu de recrutor s-a schimbat enorm, astfel că lucrez cu ajutorul domnului robot Roby să găsim candidați pentru poziții precum Manageri teaming Oameni-Roboți, Detectiv de date, Consilier Realitate Virtuală. Orice am nevoie în casă este la un click distanță, nici măcar pentru a închide geamul nu mai este nevoie să mă deplasez. Inteligența artificială a schimbat profund modul de interacțiune atât între noi oamenii, cât și cu orice obiect.

Mă simt de parcă aș fi trăit într-un univers paralel și doar bunicii mei cu tradițiile, obiceiurile lor îmi aduc aminte că tot ceea ce am trăit a fost real. De departe cele mai frumoase lucruri se întâmplă când merg la ei, pentru că acolo timpul a rămas în loc. Aceleași ceșcuțe verzi din porțelan așezate tacticos de bunica pe un mileu lucrat manual, același gust bun al ceaiului de iasomie îmi învăluie simțurile și aceeași bibliotecă imensă din sufragerie mă așteaptă cu brațele deschise. Nu vreți să știți ce fericire mă cuprinde când mă așez în fotoliul de lemn și iau o carte în mână.

Îmi plimb degetele pe carte ca și cum aș descoperi pentru prima dată trupul omului iubit, mă fascinează coperta acesteia, lucrată atât de bine, până la perfecțiune și calitatea hârtiei. O carte este un univers întreg plin de contraste, cu lumini și umbre, așa cum este și sufletul omului.

Arhiva personala, citind Actioneaza, si gandeste ca o pisica

Sufletul meu caută mereu noutatea și s-a adaptat din mers la toate schimbările, dar când vine vorba de bucuria lecturii, nimic nu se compară cu plăcerea de a răsfoi o carte, de a o ține la piept când mă tulbură prea tare, de a-mi lăsa lacrimile pe filele ei atunci când un fragment mă emoționează, de a o lua cu mine când cutreier munții și nu am semnal. Tot cu o carte, de data aceasta cea de bucate pregătesc familiei cele mai delicioase mâncăruri, tot cu o carte plină de povești cu zâne și imagini colorate o ademenesc pe fetița mea de cinci ani să adoarmă, tot datorită cărților în format fizic am reușit să am o minte atât de structurată.

În loc să îl întreb pe Roby (robotul), care va căuta prin milioane de fișiere, prin algoritmi complicați, până îmi va da un răspuns și nu neapărat cel așteptat, în loc să dau search pe Google și să risc să găsesc tot felul de informații, care mai de care mai eronate, mă duc direct la tintă. Iau de exemplu din bibliotecă cartea „Puterea creierului şi uimitoarele sale capacităţi” când vreau să descopăr mai multe despre condițiile în care funcționează la capacitatea maxima creierul uman și cum pot să mă feresc de eventuale boli, accesez imediat „Tehnici de relaxare. Ghid practic pentru creştere personală, împlinire durabilă şi pace sufletească” când am nevoie de sfaturi profesioniste pentru a mă destinde. Ambele sunt de la Editura NICULESCU, tare draga mie, pe care o cunosc de mică, de când tata mi-a înmânat primul dicționar englez-român pentru a învăța engleza. Era micuț și îl căram cu mine peste tot și așa am învățat eu limba engleză, fară meditații cum se face acum, fară zeci de cursuri online, ci cu dicționarul de la Editura NICULESCU și cu o voință de fier.

Nu mai sunt librării ca pe vremea mea, acum totul este virtual în Cloud și trebuie doar să plătești lunar un abonament, să ai acces la internet și dintr-o dată ți se deschid porțile cunoașterii în aproape orice. Doar că această diversitate infinită nu mă ajută de exemplu când sunt pe fugă, când trebuie să aflu informații corecte și în mod rapid într-un domeniu pe care nu îl stăpânesc și nu știu cu ce carte să încep.

În timp ce gândurile mele pendulează între trecut și prezent, bunica apare în pragul ușii cu o tăviță încărcată cu plăcinte aburinde, abia scoase din cuptor. Miroase a dovleac, a scorțișoară și a iubire. Se uită cu ochii ei mari și blânzi la mine și mă întreabă:
– Fata mea, mă înveți și pe mine să îmi pun pe telefon cartea aceea? Ai zis tu că ai una nouă pentru mine. Să ascult și eu, dacă tot nu prea mai văd să citesc, măcar așa să îmi țin mintea tânără.
– Haha, te referi la Vânătorii de Zmeie. Este un audiobook bunico și da este perfecta pentru dumneata, mai ales înainte de culcare. Sunt o mulțime la Editura NICULESCU, ai de unde alege, ne uităm împreună dacă vrei.

Creat si editat in Canva, Audiobooks VS Carti in format fizic

– Alege tu, dacă zici că sunt de la editura NICULESCU sigur sunt buni, au experiență, pasiune și sunt profesioniști în ceea ce fac! Sunt ca vinul sau ca mine, cu cât îmbătrânesc cu atât se fac mai buni!

– Normal bunico! Îmi era așa dragă cu optimismul ei și cum punea ea preț pe calitate în orice și mai ales la cărți indiferent de format și la vinuri. Mi-am amintit de o zi de toamnă din 2022, când ea și bunicul au împlinit 30 ani de la căsătorie.

2022…Aniversare

-Radule tu știi ce zi e azi? Zice bunica cu un aer de regină.

-Ce zi? A da, avem reduceri la cărți. Intră să vezi, prestigioasa Editură NICULESCU a împlinit 30 ani de când este pe piață! Îți dai seama? Se luptă și ei pe toate fronturile pe care pot de la sponsorizori la reduceri, campanii ca să reducă analfabetismul funcțional din România! Deja e la 42%, potrivit studiului dat de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare, nimeni nu mai învață nimic!

Editat in Canva, carti aparute la Editura NICULESCU

-Măi Radule de mine, de noi nu ți-ai fi amintit! Avem și noi 30 de ani de la căsătorie! Mă mai iubești sau tot cu cărțile ai rămas?

-Sigur că da, prima după carte tu ești băbuța mea! Întâi comandăm o carte de dezvoltare personală pentru Amalia, apoi câteva cărți pentru copii și două de ficțiune pentru mine. Am pus ochii pe Femei care aleargă cu lupii!

-Bine, alege ce vrei dar după mergem la o cofetărie să ne cinstim?

-Da scumpa mea!

2030..Viitor

Nu s-au dus la cofetărie, ci tot într-o librărie și au cărat doua sacoși mari de cărți. Când au venit acasă și le-am arătat e-book-ul și le-am explicat că nu mai au nevoie să scoată mobila din casă pentru a face loc cărților și că totul se află la un click distanță, au râs. Nici nu voiau să audă, dar la 8 ani distanță, bunica a făcut loc tehnologiei în viața ei. E o cititoare modernă, care a păstrat tradiția și s-a adaptat la viitor întocmai celor de la Editura NICULESCU!


*Superblog 2022

*Surse articol:

*https://www.weforum.org/agenda/2021/05/jobs-of-the-future-year-2030/

*https://cursdeguvernare.ro/analfabetismul-functional-in-romania-urca-la-42-ministerul-introduce-o-noua-testare.html

*Poze – una din arhivele personale, celelalte de la Editura NICULESCU, prelucrate in Canva. Exceptie face materialul despre audiobook VS carte in format fizic

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.