Superblog 2020

Frisomat – Partener de încredere pentru spațiul ideal al afacerii tale, inclusiv pentru cea cu ciocolată

Dumnezeu le-a dat îngerilor aripi și oamenilor ciocolată

Un studiu realizat de Universitatea Swinburne din Australia arată că ciocolata te face mai fericit nu doar datorită gustului plăcut, ci și datorită unei chimicale din compoziția ei. Anadamina conținută de ciocolată induce o stare de energie și bună dispoziție pentru că stimulează producția de serotonină, numită și „hormonul fericirii”. În virtutea studiilor de genul celui menționat, dar și a experienței personale, tind să îi dau dreptate lui John Q Tullius că „9 din 10 persoane iubesc ciocolata. A zecea întotdeauna minte”.

Permiteți-mi să mă prezint. Sunt Oana, om de afaceri de succes, iar dragostea vieții mele este ciocolata. Cred că o afacere nu este doar despre a face profit, ci și de a aduce o stare de bine, de bucurie în viața oamenilor. Și ce poate fi mai bun, mai benefic decât o ciocolată?

Călătorind des în Belgia, „Regina ciocolatei”, mi-am dat seama că pot și vreau să ofer și românilor șansa de a fi mai bucuroși în fiecare dimineață, mai plini de vitalitate, așa că am inceput cu o mică făbricuță, gen afacere de familie. Am avut un singur sortiment, cea cu lapte, dar am avut atâtea comenzi încât am luat decizia să ne extindem, să găsim un spațiu ideal care să ne permită satisfacerea tuturor clienților, realizarea unor sortimente suplimentare și a unui showroom de prezentare a acestora. Deocamdată am cumpărat terenul pentru viitoarea construcție, circa 4200 de metri pătrați.

Azi mă întâlnesc cu alți doi buni prieteni și asociați în afacere, îndrăgostiți și ei de ciocolată- Luca și Matei. Ne întâlnim să clarificăm pașii în proces, bugetul pe care ni-l permitem și aspectele care țin de găsirea unui spațiu ideal pentru ca afacerea noastră să înflorească.

„Dacă eşti nesigur ce decizii să iei, începe cu cele mai grele, ele sigur nu te vor înşela” – Valentino Bompiani

-Bună dimineața tuturor! În sfârșit prima zi însorită după atâta ploaie!

-Da exact! Poate era bine să ieșim undeva la o terasă, dar avem subiecte prea sensibile ca să le discutăm în spații deschise. Cu ce să începem?

-Luca ai dreptate, acum avem multe de clarificat. Zic să începem cu constructia viitoarei fabrici de ciocolată, echipamentele suplimentare necesare care să ne susțină planurile de dezvoltare. După ce trecem prin toate aceste aspecte să facem și bugetul, să vedem și ce marjă de profit ne permitem.

-Perfect! Să facem o mică recapitulare înainte a ceea ce știm, ceea ce ne propunem și ceea ce avem nevoie. Voi începe eu cu ceea ce știm deja. Astfel, un spațiu ideal pentru afacerea noastră cu ciocolată trebuie să întrunească câteva condiții:

Realizarea construcției (spațiului ideal) într-un timp cât mai scurt, preferabil câteva luni, ca să nu pierdem timp și bani din cauza comenzilor neonorate

Asta înseamnă că trebuie să depunem rapid actele pentru obținerea autorizației de construcție și aici mă refer la:

💡certificatul de urbanism;

💡studiul geotehnic și ridicarea topografică pentru terenul pe care se vă amplasa noua fabrică de ciocolată;

💡proiectul construcției (care să includă planul pentru parter, secțiuni transversal, fațade, planuri și detalii fundații, precum și memoriul tehnic).

💡E necesar să obținem avizele (de la mediu, electricitate, apă și canalizare, gaze și salubritate etc) și să avem proiectul tehnic bine pus la punct.

Știți și voi cât de greu mi-a fost acum câțiva ani până am obținut actele și de câte ori am fost întors din drum din cauza greșelilor de proiectare, sper ca acum să nu mai avem aceleași probleme.

Cum autorizația de construcție este valabilă doar 12 luni de la data emiterii, avem nevoie să lucrăm cu un singur furnizor care să ne ajute atât în partea de proiectare, cât și în realizarea construcției și adaptarea ei la specificul activității noastre. În câteva luni trebuie să avem totul la cheie ca să putem da drumul producției.

💰 Mininizarea costurilor legate de spatiu, coroborată cu posibilitatea extinderii spațiului în funcție de dezvoltarea afacerii

Având în vedere că avem o suprafață foarte mare – circa 4200 de metri pătrați, o compartimentare foarte riguroasă și cu multe camere, trebuie să analizăm foarte atent opțiunile. De exemplu un spațiu ideal pentru fabrica noastră de ciocolată nu ar fi construit din beton, căci prețul pentru beton a crescut mult în ultimii ani, fiind cel puțin 55 de euro pe metru cub și trebuie să băgăm beton atât pentru turnarea fundației în pământ, cât și pentru fundație în exterior. Ne va costa extrem de mult și e dificil și dacă dorim să ne extindem peste un an-doi.

🧩🧩 Adaptabilitatea constructiei la nevoile noastre, la complexitatea business-ului

Furnizorul cu care vom lucra pentru proiectarea spațiului ideal și pentru construcția în sine trebuie să aibă ceva experiență în spate, daca nu fix cu fabrici de ciocolată, măcar cu hale de dimensiuni mari, fie ele hale agricole, industriale sau alte variante. Eu cel puțin cred că o să cer și referințe în acest sens.

Gândiți-vă doar cât de complex este fluxul tehnologic de producție a ciocolatei! Avem secții de bază pentru producție variante de ciocolată, secții auxiliare (cum sunt cele de ambalare și mecano-energetica), secții de servire (incluzând aici depozitele – materii prime, ambalaje, produs finit și secția de transporturi) și bineînțeles secțiile anexe.

-În categoria anexelor intră laboratoarele de control, vestiarele (eu aș baga minim 5-6 vestiare), birourile (măcar 4-5 birouri), cantina și o cameră de relaxare. Voi ce părere aveți?

-Mi se pare o idee bună Oana! Am reținut eu prost sau parcă voiai să facem și showroom?

-Da, clar. Ne va ajuta mult ca spațiul ideal să aibă și o zonă de showroom, în care să vină lumea și să deguste ciocolata. Ne va ajuta mult în zona de strategie de marketing acest showroom pentru că vom interacționa direct cu clienții și vom vedea preferințele lor.

🧊🌡️ Menținerea unor conditii optime de temperatură, umiditate pentru spațiul ideal

-Exact, ai perfectă dreptate Oana. Aș mai adăuga că viitorul partener cu care vom lucra pentru realizarea spațiului ideal trebuie să ia în calcul că ne dorim o construcție solidă, rezistentă la intemperii, dar în același timp care să întrunească condițiile de temperatură și umiditate pentru producerea ciocolatei.

Cu toții știm de exemplu că boabele de cacao se prăjesc la temperatura de 120-130°C pentru intensificarea aromei și a gustului, în timp ce masa de cacao măcinată se presează la temperatura de 70-80°C, în prese hidraulice pentru a extrage untul de cacao, materia primă ce se utilizează la fabricarea ciocolatei.

Dar când vine vorba de produsul finit, cicolata se ține într-o încăpere la 16-18°C și se verifică pe mai multe nivele calitative: aspect, culoare, gust, miros, finețe, consistență.

– Deci Luca voi sumariza spunând că avem nevoie de un partner de business de încredere, care să ne ajute cu proiectarea și construcția spațiului ideal pentru afacerea noastră, care să ne ofere:

✅ Economie de timp și bani

✅ Inovatie și personalizare pe nevoile noastre

✅ Fiabilitate și durabilitate

✅ Soluție completă – de la proiectare până la un spațiu ideal complet, gata de a fi exploatat

-Perfect Oana! Exact de asta avem nevoie! Unde să căutăm și mai ales unde să găsim un astfel de partener de încredere?

Frisomat – Partener de încredere pentru spațiul ideal al afacerii tale

-Am eu o idee! Oana și Luca vă propun să ne uităm după proiect hală metalică. Am un prieten din Focșani care și-a făcut de curând o fabrică de producție textile cu 9 linii de producție, din ce îmi amintesc din spusele lui un spațiu de 1100 de metri pătrați destinat birourilor și un spațiu de producție de 4400 de metri pătrați. Zicea că a fost foarte mulțumit, întreaga construcție a fost izolată foarte bine cu panouri sandwich cu polistiren 80mm, iar la acoperiș au fost montate luminatoare din policarbonat.

Hala de productie textile Frisomat

-Posibil să fie foarte bună ideea ta Matei! Am și eu un prieten din Târgu Secuiesc care a apelat la o firmă pentru proiectarea și construcția unei hale metalice de vreo 3550 de metri pătrați, destinate depozitării producției de cartofi. Era tare mândru că în sfârșit are depozite practice, optimizate la nivel de compartimentări (celule și căi de acces), termoizolate corespunzător și cu posibilitatea de integrare a echipamentelor de răcire și încălzire. Cică a economisit o mulțime de bani datorită soluției personalizate.

Depozit de cartofi – solutie personalizata Frisomat

-Cum se numește firma cu care a lucrat prietenul tău?

-Pai el are hală industrială de la Frisomat!

– Foarte tare! Și al meu prieten are hală depozit cartofi de la Frisomat.

-Ia să caut și eu pe internet despre Frisomat. Foarte bine organizat arată site-ul lor și văd că sunt lideri în construcția de hale metalice, sunt printre puținii care acoperă întreg ciclul constructiv: proiectare, producție, livrare și montare hale metalice. Experiență au semnificativă, fiind prezenți pe piață încă din 1996 și au realizat hale diverse – agricole, industriale, de agrement sau sportive, însumând aproape 1 milion de metri pătrați! Wow, asta da expertiză!

Da, clar! Pai hai să verificăm cu ei dacă ne pot satisface toate doleanțele, să solicităm o ofertă de preț și să vedem dacă putem bate palma. Matei te ocupi tu și ne spui mâine, la întâlnire, ce ai obținut?

Sigur, așa facem!

………………………………………………….

Azi mă întâlnesc din nou cu Luca și cu Matei să stabilim ce facem cu spațiul pentru construcția fabricii de ciocolată. Am agreat cu Matei să bifeze cu reprezentantul Frisomat criteriile unui partener de business de încredere: economie de timp și de bani, inovație și personalizare, fiabilitate și durabilitate precum și o soluție completă. Sper să aibă vesti bune, ca în doi ani pe timpul acesta să putem trece la faza doi, de extindere a business-ului.

-Buna dimineața dragilor! Mă bucur să ne revedem și sper ca discuțiile noastre de azi să fie pe un ton optimist. Avem ceva noutăți Matei?

-Vești excelente chiar! Ieri m-am întâlnit cu reprezentantul din partea Frisomat, mi-a arătat o mare parte dintre lucrările pe care le-au făcut, inclusiv in domeniul productiei de ciocolată, i-am spus care sunt cerințele noastre, până și pe cele de ordin estetic și am bifat toate aspectele, tot ceea ce numim noi calitățile unui partener de încredere.

Frisomat realizeaza diferite tipuri de hale metalice

-Ohoo, perfect. Vreau mai multe detalii să înțeleg concret cum ne vor ajuta.

-Hala metalică în care vom produce ciocolata va fi proiectată, fabricată, transportată și montată, tot procesul realizat in intregime de către Frisomat, ceea ce ne oferă pe de o parte avantajul unei vaste experiențe și expertize în toate etapele construcției și pe de altă parte, o livrare și o montare rapidă, cu echipe proprii chiar și pe vreme rea. Am omis să întreb exact cât ar dura în cazul nostru, dar gândește-te că pentru toate clădirile de depozitare industrială ei garantează livrare rapidă în 6-8 săptămâni de la semnarea bonului de comandă.

-Cum stăm la capitolul economii și fiabilitate?

– La capitolul economii, Frisomat a calculat si a optimizat preţul  de aceea nu am primit un preț standard pe metru pătrat, cum fac alte firme, ci a depins de toate aspectele pe care ni le-am dorit integrate. Economiile vin și din faptul că 50% din energia consumată la producția materialelor provine de la panouri solare, iar hala a fost proiectată minimizând pierderile, reciclând deșeurile.

Eu le-am zis inclusiv de repartizarea spațiiilor de birouri si ne-au recomandat să le integrăm în mezanin, pentru eficientizarea spațiului. Au luat în calcul până și cum va arăta showroom-ul, că îl vrem în verde fistic și portocală ca nuanțe, cu trei intrări pentru clienți, că hala metalica va avea acoperiș în două ape cu pantă de 22° pentru un aspect profesionist și plăcut din punct de vedere estetic. Toate punctele au fost bifate, de aceea am certitudinea ca prețul primit este cel corect, fară costuri ascunse cum am mai văzut că se intamplă in alte cazuri. Deja îmi imaginez cât de bine o să arate totul si mai ales cum îi vom surprinde pe clienți cu o experiență plăcută în showroom-ul nostru.

În ceea ce privește fiabilitatea și durabilitatea, Frisomat este un partener de încredere pentru că halele metalice realizate sunt 100% din oțel galvanizat, sunt tratate cu zinc (baie la cald), în scopul de a le proteja împotriva coroziunii, respectă calitatea foarte înaltă a standardului S390GD+Z, ceea ce le face foarte rezistente la intemperii. Din ce mi-au explicat clienții beneficiază de garanţie de materiale cuprinsă între 2- 10 ani funcţie de componentă pentru clădiri de depozitare industriale.

-Luca tu ce zici? Să lucrăm sau nu cu ei? Prețul e bun, avantajele sunt multiple.

-Eu aș vrea să înțeleg cum stau la capitolul igienă si securitate. Știți că sunt multe controale în industria alimentară și avem nevoie de un spațiu cât mai curat, igienizat si sigur.

-Bună întrebare și mă bucur că am avut și eu inspirația să o pun ieri. Doar când mă gândesc la câte etape avem în procesul de producție a ciocolatei, îmi dau seama cât de complex este totul, de la alegerea panourilor potrivite pentru fiecare bucată din fluxul tehnologic (cele sandwich cu poliuretan acolo unde sunt cuptoare și cele special concepute pentru zonele unde trebuie menținută o temperatură foarte scazută), la integrarea echipamentelor tehnice, de iluminare, ventilație samd.

Materialele de construcție folosite de Frisomat au fost testate de către instituții certificate, sunt conforme cu normele Uniunii Europene și nu afectează sănătatea oamenilor, pentru că materialele folosite nu sunt nocive. Putem vorbi chiar de o igienă mentală, dat fiind ca halele metalice realizate de ei oferă protecție împotriva zgomotului, de exemplu închiderile oferă protecție prin coeficienții de absorbție acustică certificată 25 – 30 db, în funcție de grosimea tipurilor de panouri folosite.

-Deci batem palma cu ei? Ne permite la anul să creștem business-ul sau căutăm alt spațiu ideal?

-N-avem de ce să ne facem griji că nu am putea extinde spațiul nostru ideal. Din contră, cele 35 000 de proiecte realizate la nivel global au dovedit că se pot face extinderi atât pe lungime, datorită proiectării inițiale și al sistemului inteligent de montaj, cât și pe lățime.

-Perfect, semnăm contractul chiar astăzi cu noul nostru partener de incredere!

…………………..

1 an mai târziu

-Matei, sună te rog la Frisomat și spune-le că ne extindem spațiul ideal cu încă 800 de metri pătrați, dă-le toate detaliile necesare și le zici că îi așteptăm cu drag să testeze noile sortimente de ciocolată. Datorită mai multor factori, printre care și spațiul ideal proiectat, construit și montat de ei, am reușit să ne atingem obiectivele de creștere.

-Eu îi sun, dar pregătește ciocolata cu portocale și fistic că iar se vor bate pe ea!

-Siguur, doar ciocolata este hrana perfectă, la fel de nutritivă pe cât de delicioasă, un benefic restaurator al puterii epuizate! (Justus von Liebig). Pentru mine încet așa:

Ciocolata îi face pe toți să zâmbească. Chiar și pe bancheri.

Benneville Strohecker

*Superblog 2020

*Poze si video Frisomat

7 gânduri despre „Frisomat – Partener de încredere pentru spațiul ideal al afacerii tale, inclusiv pentru cea cu ciocolată”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.