Blogging & Guest Post

Dileme de blogger

Ideea acestui articol a pornit de la faptul ca am crescut mult în ultimele zile din punct de vedere al vizualizărilor, în principal datorită articolului Maestrul minciunilor. Și dintr-o data au apărut în capul meu câteva gânduri: oare îmi doresc sa scriu pentru mine sau voi scrie altfel gândindu-mă la ce i-ar interesa pe cititori? Mai exact ma confrunt cu dileme de blogger.

Citeam articolul Ramonei – Ce am învățat în 2019 și mă gândeam la ce a menționat ea – Oare când facem bine, nu o facem tot din egoism mai mult decât dorința de a ajuta? Ca sa extrapolez iată câteva dintre dileme de blogger:

Dilema 1 – Zilnic sau doar când ai ceva de spus?

Îmi zicea Uirebit să scriu mai des, zilnic chiar că am talent. Mi-a sărit în fața prima dilema, aceea a calității. Să fie oare bine să scriu zilnic, chiar dacă poate nu găsesc nimic interesant de povestit sau mai bine aștept să se coacă ideile și apoi să scot un articol de top cum a fost Maestrul Minciunilor? Nu cred în faptul că ne păstrăm același nivel de calitate, pentru ca nicio zi nu seamănă cu cealaltă și când sunt obosită n-am sigur același randament și mai ales inspirație.

Dilema 2 – Pentru suflet sau pentru cititori?

Dacă aștept să se coacă ideile, risc să mă scufund în a doua dilemă, adică a scrie pentru suflet sau pentru cititori. Căci am pornit cu gândul de a fi eu insemi cu gândurile, emoțiile mele aici dar acel egoism mascat sub ideea de a face bine, despre care aminteam mai sus, nu îmi da pace. Pai n-ar fi fain sa se bucure, sa învețe și cititorii mei din ce mi se întâmplă? Și uite așa, acolo unde era doar locșorul meu, îl invadez singură sau mai bine zis îl populez cu oameni care poate ma vor judeca, ma vor alunga din viețile lor sau se vor apropia de mine sau vor cerne întâmplări comune prin prisma unor cuvinte și gânduri de moment pe care le găsesc aici. Și dintr-o data balanța se înclină și eu trebuie să văd spre ce îmi doresc – mai mult spre subiecte mai comerciale, în favoarea egoismului sau spre cele din inima?

Dilema 3 – Aprecieri pentru reciprocitate sau chiar scriu bine?

Aici e o dilema de blogger datorata unor aspecte care nu țin de mine. Sunt persoane care nu îmi citesc articolele, dar îmi dau like la ele pentru ca ma simpatizează ca persoană sau ma rog asa vreau sa cred 🙂 . Și ma trezesc cu o dilema mai ceva decât o bila uriașă care se tot învârte pana ametesc- oare se așteaptă sa ofer și eu apreciere la articole sau chiar ma simpatizează? Și mai important decât atât – oare scriu bine sau ma îmbăt cu apă rece? Nu îmi doresc momentan sa îmi fac blogul cunoscut, de aceea nici n-am investit în reclame pe Facebook sau alte mijloace de promovare, dar țin ca cei care îmi urmăresc blogul chiar sa mă citească, sa ma critice, sa dea un like pe meritul articolului și nu doar pentru ca le sunt simpatica.

Dilema 4 – Diversitate sau nișă?

La început am scris nisat pe un alt blog și mi se părea că mă dezvolt și eu odată cu blogul. Când am decis sa îl deschid pe aceasta, prima idee a fost a diversității. Doar ca diversitatea te aduce un pic mai mult în zona de confort, exceptând situația în care scrii pentru concurs creativ, gen Superblog. Asta pentru că în diversitate, alegi subiectele care îți vin la îndemână și nu exista o disciplina a minții, un focus spre a pătrunde în profunzime un subiect cum este, de exemplu, cand ai un blog de cărți. Apropo de blog de cărți, îmi place mult al Ancăi, dar și articolele Cătălinei, Danei, Mădălinei pe acest subiect. Aici chiar trebuie sa fii la curent, sa îți setezi target zilnic de a citi și dacă mai faci și analize, îți dezvolți niște skilluri pe care nu le scoti la iveala într-un blog cu o mare diversitate de subiecte.

Dilema 5-Sunt cu adevărat Blogger dacă nu mă duc la conferințele de Social Media?

De la Ana Marin ma documentez ce mai e nou pe Instagram, ce alte rețele au mai aparut și le putem folosi cu succes, ce mai spun „greii” la conferințele de Social Media. Dar dacă nu ma pasionează sa fiu mereu activa, sa comentez, sa dau like, sa postez articolele mele pe toate canalele, ci doar când ma trezesc mai bine dispusă, se cheamă ca fac Blogging? Unde începe și unde se termina blogging ul? Este despre scriere creativă 30% și marketing, promovare 70%? Dacă da, sunt Blogger sau o simplă amatoare în ale scrisului?

Cam astea sunt ale mele dileme de blogger, fără îndoială mult prea ușoare fata de cele ale unei femei îndrăgostite in relația cu bărbatul iubit, ale unei mame în privința educației copilului, ale unui bunic in privința obiectelor pierdute. Dacă aveți și voi dileme și le puteți împărtăși, scrieți și veți vedea ce eliberați va veți simți după!

17 gânduri despre „Dileme de blogger”

  1. Iată răspunsurile mele:
    1. Zilnic doar dacă vrei și simți, altfel e obositor și nici nu transmiți prea multe.
    2. Și-și. Eu, cel puțin, rezonez mai bine cu lucrurile de suflet.
    3. Niciodată pentru reciprocitate. Cel puțin eu nu funcționez așa. Când dau like, dau pentru că îmi place cu adevărat articolul (și prefer un like unui comentariu cu „bravo” / „frumos” / etc.), pur și simplu sunt articole unde chiar nu mai am ce zice și prefer un like unui comentariu sec. Asta nu înseamnă că mă aștept să primesc like înapoi. Like-uiesc mulți bloggeri care nu mă citesc și sunt like-uită de bloggeri pe care nu îi citesc pentru că nu mă regăsesc în stilul lor, iar asta mi se pare perfect normal. Desigur, am și eu unele de dubii, dar cumva e bine, prea multă siguranță de sine ne face aroganți.
    4. Depinde. Eu merg pe diversitate, dar nu pe… varză călită. Deși am articole diverse, au cumva un punct unitar în stil, în abordare, tematică.
    5. Da, ești! Oricum, de multe ori la evenimentele astea se spun lucruri pe care deja le știm.

    Sper să-ți fie de folos 😀

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cred ca toti am avut macar o data aceste dileme. Eu sunt cea care am plecat de la blog nisat si am ajuns la generalist, pentru ca am simțit ca mi se potrivește mai bine.
    P. S. Multumesc pentru link si pentru ca iti plac articolele mele.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Foarte bine punctat acest articol. Mi-am pus si inca imi pun si eu aceleasi intrebari. De multe ori, retorice 🙂

    A scrie zilnic sau doar cand ai ceva de spus – eu am incercat o perioada sa scriu zilnic, si am constat o crestere a traficului. Se citeau mai mult articolele noi. Pe de alta parte, acele articole „de moment”, odata citite, nu mai aduceau public nou. Pentru ca, asa cum ai spus tu, nu erau mereu muncite, erau mai mult despre ganduri, senzatii, opinii. Pe de alta parte, am articole la care am muncit 1-2 saptamani, acum ani de zile, si inca sunt in topul vizualizarilor, dovada ca un subiect de interes si bine documentat…persista in timp.

    Legat de like-uri – mie nu mi se pare relevant numarul lor. Intr-un fel, nici al vizualizarilor. M-as bucura mai mult de 3 comentarii la un articol decat de 100 de vizualizari. Cumva, comentariile imi dau un feedback, imi atesta faptul ca cineva chiar a citit textul, nu doar a scrolat prin el. Dar oamenii sunt grabiti. Si eu la fel, de multe ori as vrea sa comentez pe un articol, dar simt ca nu am timp chiar atunci, o las pe un pic mai incolo… si uite-asa se pierde potentialul comment in neant 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Cred că la toate întrebările, răspunsul ar fi: „depinde ce vrei să faci cu blogul mai departe” – sunt abordări diferite dacă rămâne la stadiul de pasiune sau dacă vrei să-l monetizezi. Are Ana Nicolescu o comunitate pentru bloggeri vor să-și profesionalizeze blogul, eu am intrat pentru că și eu sunt la stadiul ăsta în care nu prea înțeleg încotro mă duc.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Îmi zicea Uirebit să scriu mai des, zilnic…
    Adevărat,însă eu nu aveam în vedere blogăritul. Mă refeream să scrii o carte.

    Pentru suflet sau pentru cititori?
    Pentru suflet, pentru tine.
    Un scriitor care se întreabă „Oare ce le-ar place cititorilor mei? este la un pas de a deveni curva cititorilor lui. Nu pentru ei scrii. Pentru tine o faci!

    …oare se așteaptă sa le ofer și eu apreciere la articolele lor
    Îhî! Nu neapărat apreciere, ci feedback. Așa funcționează.

    Diversitate sau nișă?
    Nișă! Asta este calea către perfecțiune (specializarea).

    Sunt cu adevărat Blogger dacă nu mă duc la conferințele de Social Media?
    Dacă tu crezi că ești blogger, atunci ești.
    Dacă tu nu crezi că ești, atunci nu ești.
    Conferințele de Social Media sunt irelevante și n-o să-ți spună niciodată dacă ești sau nu ceva.

    Apreciat de 2 persoane

  6. Nu sunt în măsură să răspund la niciuna, îi las pe cei care ar avea dreptul ăsta. Doar la partea de likeuri spun: de ce să te cramponezi de asta? Am văzut în timp, sper să nu fac o gafă cât casa, eu o spun şi sper să nu interpretezi greşit: am văzut, spuneam, în timp, tendinţa asta la cei foarte foarte tineri, adolescenţi şi puţin mai sus. Primeam likeuri în 5 minute la 15 articole unul după altul şi pe urmă comentariu cu linkul blogului lor hai şi tu pe blogul meu 🙂
    Dar poate la cei mari, cu bloguri foarte citite, ştiu eu, cu peste 1000 de vizualizări zilnice, se întâmplă şi trocul ăsta absolut fără sens. Mi se pare că se pierde enorm din esenţă făcând asta.
    Multă baftă îţi doresc şi spor în toate!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.