Iubire în diverse forme
Relatii

Iubirea in diverse forme între profund și superficial

Cuvântul asta iubire mi se pare incredibil de profund și devenit prea superficial pentru cât de des este rostit. Am tot auzit ca exista iubire în diverse forme și m-am gândit la mine, la oameni cu ale căror experiente personale am luat contact și la ciclul vieții și am ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de iubire, dar mai ales de relatii:

Iubire în diverse forme – tip biblioteca

Iubire în diverse forme tip biblioteca
Bookster

Dacă ai petrecut vreodată câteva ore într-o biblioteca, știi ca acolo găsești multe cărți, ca este liniște, ca ai reținut ceva din ce ai citit, deci nu pleci cu „mâinile goale” (mai precis cu capul gol). Ei bine, o relație de genul se construiește între doi oameni cu o oarecare diferența de vârstă, de regula peste 8 ani. Persoana mai tânără este cea care asimilează de la cealaltă o mulțime de lecții de viata și se desfășoară pașnic, nu neapărat în ideea ca unul e mentor și celalalt învățăcel, dar păstrând și o astfel de latura.

Iubire în diverse forme – tip montagne-russe

Ai zice ca este tipic iubirii adolescentine, care filtrează prea puțin adevăratele probleme de maruntisuri, de nimicuri și atunci oscilează între agonie și extaz și inima este mereu în tensiune. Totuși, montagne-russe poate fi și la o relație între doi oameni, deveniți părinți, mai ales în primii trei-patru ani ai copilului. Asta pentru ca ei trec de la relația fără griji, fara constrângeri la o relație cu responsabilități, cu sacrificii mai mari sau mai mici, cu decizii uneori grele. Iubirea lor oscilează la extreme pana când se adaptează și integrează și noul rol în cuplu, adică acela de părinte.

Iubire în diverse forme – tip spectacol

Este prezenta în cuplurile de azi mai mult ca oricând și întreținută bine de rețelele de socializare. Dacă vezi zeci de poze cu cei îndrăgostiți pe peretele facebook-ului tău, e clar o iubire tip spectacol, în care unul dintre ei sau chiar amândoi încearcă sa prezinte cea mai buna versiune a lui. La sfârșitul unui spectacol aplauzi actorii pentru prestația excelenta, dar nu știi ce se ascunde dincolo de rolurile jucate. Pot fi pe măsura personajelor sau de un caracter îndoielnic. Cam asa se întâmplă și cu acest tip de iubire, nu știi cât de reali sau de „trucati” sunt îndrăgostiții. Pot juca o piesa în afara și alta in interiorul cuplului.

Iubire în diverse forme – tip fluture

Fluturi, sursa: Pixabay.com

Fluturii sunt superbi, coloritul lor te atrage incredibil, libertatea lor te fascineaza. Dar tot ei sunt cei care zboară din floare în floare și contribuie la fenomenul de polenizare. Cam asa e și iubirea aceasta. Unul dintre parteneri prezinta toate caracteristicile sa îl cataloghezi drept ideal(a) și trăiești o relație incredibila, dar el/ea nu rămâne fidel unei singure persoane. Ii place sa zburde și o face cu gratie..de fluture bineînțeles!

Iubire în diverse forme – tip muzeu

Îmi place sa vizitez muzee și mai ales cele in care sunt expuse tablouri ale pictorilor celebri. Le admir îndemânarea, culorile, ma gândesc la ce au vrut sa transmită, dar odată ieșită de acolo, fie rămân cu o amintire frumoasa, fie nimic. A fost doar o vizita, o bucurie de moment și atât. Cam asta se întâmpla și într-o relație tip muzeu. Cei doi sunt fascinați/curioși unul de celalalt la început, cauta sa se cunoască și apoi se rupe firul. Fie îmbătrânesc împreună, fără sa clădească constant amintiri noi, ci doar rememorandu-le pe cele vechi, de „muzeu”. Fie se cunosc, tatonează fiecare terenul și apoi unul din ei părăsește muzeul pentru ca nu-i asa, nu mai e nimic interesant în trecut.

Iubire în diverse forme – tip vulcan

Erupția vulcanului Krakatau, sursa aici

Cel mai distructiv vulcan din lume, după erupția din 1883, pare sa fie Krakatau. Zgomotul produs de erupție s-a auzit la 4600 de km distanta. O iubire in forma vulcanica nu poate fi decât pasionala, intensa, între oameni cu caractere puternice, dar care risca sa explodeze în orice moment, tocmai din cauza temperamentelor puternice. Aici nu exista măsură și poate fi o iubire pe cât de puternica, pe atât de mistuitoare pentru amândoi.

Iubire în diverse forme – tip remi

As fi putut sa zic și iubirea ca puzzle, dar mi se pare ca un puzzle e mult mai dificil decât remi. La remi sunt reguli clare, joaca fiecare pe tabla lui până la un punct, când începe etalarea și alipirea pieselor la celalalt. Cam asta e și iubirea de genul acestui joc – nu arde etape, exista curiozitatea de a-l cunoaște pe celalalt, la început indirect și apoi în mod direct se traseaza reguli/limite între cei doi. Procesul de alipire este de fapt complementaritatea in iubire, sprijinul reciproc. Singurul aspect diferit fata de remi este scopul final. Acela nu este de a câștiga de unul singur, ci în doi. Zic eu ca este și iubirea cei mai de durata – mai ales dacă nu tine morțiș unul dintre parteneri sa arate ca are dreptate, sa „câștige”.

Iubirea exista într-o varietate de forme atât de vasta, pe măsura diversității de tipologii umane, încât nu e de mirare ca mulți o confunda, unii nu ajung sa o cunoască și doar câțiva reușesc sa își întâlnească sufletele pereche. Dacă vreți să reflectați mai mult la voi și a voastră iubire, aveți și câteva citate interesante aici. Mie mi-a plăcut acesta:

Oricât de dureroase ar fi experienţele iubirii, pătrunde în iubire fără să eziţi, pentru că, dacă o eviţi – aşa cum face majoritatea oamenilor – vei rămâne blocat în ego. Atunci viaţa nu îţi va mai fi un pelerinaj, nu va mai fi un râu care curge spre ocean, ci va deveni o mlaştină.” (Osho)

20 de gânduri despre „Iubirea in diverse forme între profund și superficial”

  1. Chiar nu m-as fi gandit ca iubirea poate fi impartita in atatea forme si categorii diferite. Imi place sa te descopar pe noul blog, Oana. Iti arati o alta fata. 😀

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mi-a plăcut mult ce ai scris și mă bucur să te regăsesc pe acest nou blog intr-o altă formă. Mai sensibilă, mai poetică 🙂 P.S: iubirea tip spectacol mi se pare cea mai nesuferită.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ce frumos ai descris ❤ asa e, iubireapoate imbraca asa de multe forme si fiecare dintre ele poate fi ce avem nevoie la un moment dat in viata noastra.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.