Vegetariana nu este o carte pe care sa o recomand in aceasta perioada, pentru ca, urmare a continutului cu impact puternic emotional si vizual, se creeaza un contrast foarte puternic intre poveste si contextul de sarbatoare a nasterii Domnului. Am ales totusi sa fac recenzie pentru ca informatia este inca proaspata, calda in minte.
Vegetariana este marca scriitoarei coreene pe nume Han Kang si am citit primele randuri pe blogul Madalinei, care a reusit in stilul ei bine argumentat si in acelasi timp captivant sa-mi trezeasca interesul sa citesc si eu cartea.
Ca sa va fac intrarea in Universul cartii, va voi povesti un detaliu despre cultura coreeana – are cea mai mica rata a natalitatii in lume, iar femeile insarcinate au fost „sfatuite” de Guvernul de la Seul la inceput de an 2021 sa se asigure ca „exista suficienta hartie de toaleta in casa, ca sotului I se pregatesc toate mesele, ca se ingrijesc de propria imagine, atarnand in locuri vizibile haine cu o dimensiune mai mica pentru a avea motivatia de a slabi”. Intregul articol il gasiti aici.
Un detaliu care sintetizeaza una dintre reprezentarile femeii (sper ca nu singura!) in cultura coreeana – aceea de accesoriu al barbatilor, existenta pentru a satisface interesul, nevoile barbatilor cu sacrificiul chiar al propriei persoane.
In acest context, faceti zoom in si descoperiti o femeie casatorita, cu o casnicie destul de plata, aleasa de sot tocmai pentru ca „nu avea nicio calitate notabila”, care incepe sa aiba cosmaruri repetate, ce o determina sa renunte la consumul de carne:
Zoom out, cum credeti ca este tratata situatia de sot, de familie si de ea insesi in momentul in care vegetarianismul devine un stil de viata?
- Imbratisata schimbarea si sotul adopta el insusi un regim vegetarian
- I se opune rezistenta, dar intr-un final este acceptata situatia
- Respinsa in totalitate de sot, de familie
Cel mai probabil, tinand cont si de contextul descris, veti alege 2 sau 3.
Din pacate varianta trei este creionata sub forma unei scene brutale in care Yeong-Hye, personal principal, este admonestata de tata sub privirea indiferenta a sotului, cumnatului, fratelui si a ochilor plini de lacrimi ai mamei, surorii si baiatului acesteia. Ca ritualul sa fie pe deplin finalizat i se introduce cu forta carne pe gat, moment in care, in semn de protest, isi taie venele de la mana stanga si este transportata la spital de cumnat.
Ca la o piesa de teatru dramatica, scena doi o prezinta pe Yeong-Hye pictata cu flori pe tot corpul de cumnatul acesteia si filmata de el in timp ce simuleaza actul sexual cu unul dintre cunoscutii cumnatului. Contextul este meseria de artist foto-video si pasiunea acestuia pentru arta, doar ca lucurile iau o intorsatura dramatica si cumnatul devine atat de obsedat de Yeong-Hye, incat ajunge sa abuzeze de aceasta si este surprins de sotia si totodata sora ei, In-Hye.
Avem pana acum in Vegetariana un amalgam de emotii, de stari, jocuri ale mintii: indiferenta, insingurare, violenta verbala, violenta fizica, incest si peste toate planeaza VISUL, adica „realizarea deghizată a unei dorinte refulate”, dupa cum spune parintele psihanalizei Freud.
Nu as sti sa dau o interpretare visului si in orice caz nu una profesionista, dar tinand cont de cum se deruleaza povestea lui Yeong-Hye, as indrazni sa spun ca visul este forma prin care refuleaza toate traumele unei copilarii marcate de brutalitate, a unei casnicii de fatada, fara pic de iubire sau respect, a unei personalitati neconturate.
Yeong-Hye este depersonalizata in timp ce sora ei are un portret extrem de bine conturat in a doua parte a cartii incat ajungi sa te intrebi cine este eroina de fapt.
In mod cert In-Hye este o eroina, fiind singura din familie care ii ramane alaturi surorii in lupta acesteia cu anorexia si cu schizofrenia catatonica. In-Hye traverseaza ea insesi o calatorie interioara uluitoare – de la o femeie cocheta, proprietara unui magazin de cosmetice, rabdatoare ca sotie si mama responsabila la sufletul gol, tradat de sot, statutul de mama singura, de unic punct de contact pentru un om bolnav psihic, la un pas de a sfarsi ea insesi cu viata, dar oprindu-se la timp datorita dragostei materne.
Cartea Vegetariana pica foarte greu la suflet, clar nu ramai indiferent cum bine zice si Madalina in articolul ei. Am ramas dezamagita de finalul atat de plin de patologie clinica, cat si de portretul as zice oarecum superficial al lui Yeong-Hye (visul si o amintire din copilarie a unui caine care a muscat-o, chinuit si pus pe gratar de tatal ei, tipetele care au insotit refuzul carnii sunt cam singurele aspecte din zona constienta, referinta de schizofrenie aparand tarziu in carte). Cu toate acestea, ca idei si sentimente transmise:
🔥 Suntem inca norocosi ca traim intr-o tara in care, macar pozitia politicienilor referitoare la rolul femeilor si barbatilor in societate nu este discriminatorie. Ca suntem pe locuri fruntase la violenta domestica este alta poveste si totusi politicul are impact.
🔥 Desi Coreea este un pionier al tehnologiei, la nivel de cultura este inca in sfera patriarhala, unde femeia are mai multe joburi intr-unul singur si barbatul este cel cu libertatea de decizie.
🔥 Avem nevoie sa recunoastem ca suntem inca adeptii etichetelor, prejudecatilor si privim tot ceea ce e diferit de noi ca fiind rau, toxic, ciudat, asa cum facem si cu vegetarianismul, dezvaluit aici nu doar ca forma de nutritie. Este o comuniune speciala cu natura, cu sacralitatea vietii extinsa si pentru animale, nu doar oameni.
🔥 In continuare casatoria ramane un concept de obligativitate pentru integrare, acceptare in societate si nici macar familia nu este dispusa sa renunte la aceasta definitie, oricat de prost ar merge casnicia respectiva.
🔥 Bolile psihice sau mai bine zis simptomele de debut sunt in continuare ignorate atat de victima, cat si de cei apropiați pentru ca traim intr-o societate care promoveaza perfectiunea in dauna acceptarii propriei persoane asa imperfecte, a sanatatii tratate cu pastile si cu efect imediat in dauna complementaritatii terapiilor pe termen lung.
Overall m-a dezgustat cartea prin brutalitatea secventelor, m-a intristat profund prin toata pleiada de simptome si descriere a evolutiei schizofreniei, mi-a redat un zâmbet prin increderea autoarei in forta copiilor de a schimba lumea si mi-a placut prin mesajul principal – libertatea nu trebuie ingradita nicaieri in lume.
Sunt curioasa cei care ati citit Vegetariana care au fost impresiile voastre.
Eu o tot ocolesc pentru că văd că e o carte ce stârnește multe contradicții, cred că îți trebuie o anumită stare să o rumegi…
ApreciazăApreciază
Initial da o stare destul de neplacuta sau poate am avut o tocmai din cauza ca am citit o in perioada asta a Craciunului, dar acum detasandu ma si privind in urma vad o carte despre compasiune si puterea de a fi aproape de cineva in cel mai dificil moment al vietii sau unul dintre cele cu adevarat dificile, atunci cand acea persoana sufera de o boala psihica pentru ca atunci cand e usor si lin si frumos se gasesc multi sa fie alaturi, la greu ii numeri pe degetele de la o mana.
ApreciazăApreciază