Fără categorie

De ce imparte Will Smith lumea in doua?

Will Smith, actorul al carui nume eu il asociez instant cu filmul In cautarea fericirii, I-a tras o palma lui Chris Rock la ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Pentru cei care nu ati vazut scena, voila ici:

Lumea s-a impartit doua tabere instant – sustinatori ai lui Will si acuzatori ai lui Will.

Fiecare cu argumentele sale – pentru sustinatori ca nu poti face glume pe seama oamenilor cu o anumita dizabilitate, fara sa platesti, ca oricum Chris Rock facea glume proaste si merita sa si o ia la un moment dat, ca un sot adevarat asa ar proceda, si-ar pune la punct pe oricine care ii ameninta sau ii denigreaza imagines sa si a celor dragi.

Pentru acuzatori – ca Will Smith promoveaza violenta si nu mai este un model in ochii adolescentilor si a milioane de oameni care urmareau Oscarul, ca trebuia sa aiba un comportament demn de castigator al celui mai bun actor si sa il confrunte verbal, la microfon pe Chris.

De ce imparte Will Smith lumea in doua?

Pentru ca isi apara sotia? Pentru ca apeleaza la violenta cand langa noi se duce un razboi adevarat, cu focuri de Arma si zero empatie? Pentru ca a folosit forta fizica impotriva cuiva lipsit de empatie?

Raspunsul este ca Will Smith imparte lumea in doua pentru ca lumea nu accepta pe cei diferiti. Oricat de mic ar fi defectul si un semn pe un deget, oamenii judeca si te pun la colt chiar si atunci cand nu e vina ta ca te-ai nascut intr un fel anume.

Lumea imbraca povestea lipsei de toleranta pentru oamenii diferiti in mantaua iubirii, in mantaua dezgustului fata de glumele proaste, dar nici una dintre haine nu I se potriveste. Oamenii diferiti sunt greu de acceptat si de integrat si nu trebuie sa suferi de autism sau de o boala psihica ca sa fii marginalizat.

E suficient sa nu ai ceva din ce numim continutul fizic si psihic standard al omului modern. S-ar putea sa ai cateva kg in plus, s-ar putea sa il pronunti pe R stalcit, s-ar putea sa fii vopsit la par verde sau sa nu ai par deloc intocmai sotiei lui Will Smith. Mesajul e acelasi – esti diferit deci te excludem!

Controversa se reduce in aparenta la eroismul sau din contra barbarismul lui Will Smith, dar in esenta este despre acceptare, despre a iubi pe celalalt asa cum este si despre a nu face discriminari. Cu riscul ca mi veti sari in cap, insusi gestul lui Will Smith dovedeste discriminare neacceptare. Nu ai de ce sa te simti ofensat daca ai acceptat in sufletul tau ca traiesti alaturi de un OM DIFERIT pentru ca acel om nu poate fi injosit de o gluma. Daca mergem pe premisa injosirii, inseamna sa il pozitionezi din start pe celalalt intr-un raport de inferioritate.

Deci de ce imparte Will Smith lumea in doua? Pentru ca e o lume a normal ului si a uzualului si o lume pe care tot noi oamenii am creat-o si am etichetat-o lumea diferitilor cu toate adjectivele lipsite de apreciere.

4 gânduri despre „De ce imparte Will Smith lumea in doua?”

 1. Nu iti dau dreptate, dar asta e frumusetea unei tari libere, nu-i asa? Eu am suferit multe din cauza ca sunt diferita. Unchiul meu a fost paralizat, stii cum se uita lumea la mine si la verisoara mea cand il plimbam in scaunul cu rotile pe strada? Se uitau asa… de iti venea sa le f…rigi una, ca alt tip de limbaj nu pare ca ar intelege oricum.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Excelent expus! Şi, din punctul meu de vedere, ai perfectă dreptate! Nu văd eroism în asta şi nu văd o punere la punct a oamenilor care discriminează. Absolut deloc. A fost o ieşire necontrolată, puţin sau deloc scuzabilă, Nu a luat cu asta apărarea celor diferiţi, nu a dat nicio lecţie celor care marginalizează oamenii diferiţi. Ba din contră, aş spune.
  Sunt mulţi cei care spun că a fost regie. Nu fac parte din echipa de organizatori deci nu am de unde să ştiu. Dacă a fost, atunci, abia atunci devine grotesc tot ce s-a întâmplat.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Will e doar instrumentul momentan al acestei împărțiri. Orice împarte lumea în două, o lume care mie îmi pare doar avidă de a sări pe orice subiect și de a-l sfîșia, cu protagoniști cu tot. Noroc cu Will, că războiul și covidul intraseră deja în linie dreaptă, ca importanță a zilei.
  Mîine o să fie alt subiect la aceeași împărțeală în două a lumii 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.